Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров

При мерките в България може да чакаме още месеци
Обновена: 23 апр 2020 16:03 | 23 апр 2020 16:02, Веселина Йорданова
334
Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров
Снимка: БГНЕС

В България се установяват повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 000 души, които вече са били заразени. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София, пред БНР.

По думите му в това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.

Още по темата
За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.

"Които до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване", обясни той.

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса и при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта, коментира специалистът, който беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

"Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи", посочи той на въпрос за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

Според него, за да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. "Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса", предложи той.

В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група, коментира Мангъров във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимтомно протичане на коронавируса при децата.

По думите му смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни.


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да даваш трибуна на един измислен „експерт“ да говори глупости,без конкретни доказателства,потвърдени от водещи специалисти в света,е най-малкото безотговорно.
-------

Кажи името на един водещ специалист, когото трябва да слушаме?
296
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм съгласен с принципите на плурализма, но безмислиците и внушенията на Мангъра са абсолютна тъпотия.
------

От позицията на какъв го казваш!
По какво си специалист?
295
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За всички, турсете в тубата

Rolling Stones

Living in a ghost town

Новия химн!

Поздрави от Klagenfurt!
Oстанете здрави!
294
10
 
11
 
! Отговори
гого преди 3 месеца
Този доктор за разлика от военния доктор е инфекционист и за това бе изгонен. На вожда по умни от него не му трябват. Истината е проста. Сега са 300000 ако не беше извънредното положение щяха да са 2 милиона и за Гергьовден всичко щеше да е неприятен спомен с 5-6000 умрели. Сега същия брой ще си заминат но за 2 години. Избрахме ужаса без край пред ужасния край. ЧЕСТИТО! На следващите избори пак за герб гласувайте. Мазохизъм е основна българска чертата.
293
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доцент Мрънкалов не спря да ръси глупости.
292
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До патриотина

Не си патриот ... Селян позт!
291
8
 
15
 
! Отговори
неЗависим преди 3 месеца
Винаги съм се чудил каква отоговорности носят всички т.н. медии за лансиране на всякакви глупости и ***, на който дават трибуна? Нацистката пропаганда се е водила на принципа “кажи една лъжа сто пъти и тя става истина”. Така действат и “медиите” и никой не им търси отговорност - те са винаги последна инстанция. Аз съм съгласен с принципите на плурализма, но безмислиците и внушенията на Мангъра са абсолютна тъпотия.
290
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тълковен речник : Мангър 1- малка медна монета. 2- без стойност , нищо.
289
7
 
9
 
! Отговори
Ле Нин преди 3 месеца
Айде тоо много отракания доцент да излезе и да каже има ли хора с имунитет срешу обикновения грип? и откъде е сигурен и срешу този жирус няма да моье да се изгради "стаден имунитет". Ейй аман от простаци които въртят едно и съшо като развален грамофон.
288
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да даваш трибуна на един измислен „експерт“ да говори глупости,без конкретни доказателства,потвърдени от водещи специалисти в света,е най-малкото безотговорно.Поканете някой лекар,който действително е лекувал коронавирус,а не този празноглавец,търсещ евтина реклама.
287
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доц. Мангъров прави едно сензационно изявление за 300 000 заразени в Бг - всъщност едно заявление, колкото сензационно, толкова и невярно. Не само невярно, но и безотговорно, а и престъпно в условията на извънредно положение. Той прави някаква екстраполация на някакви изолирани емпирични данни, но му липсва базисен модел, т.е. това са абсолютно ненаучни твърдения. При 300 000 заразени в Бг щеше да има поне между 1000 и 5000 трупа и много престарели хора в болниците
286
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Патриот

Ако разбереш, че и без коронавирус за 2 месеца правим 18 000 смъртни случая в БГ, вероятно ще се самоубиеш от страх.
285
13
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
Пропуснах нула - 160 000 трупа трябва да имаме според Мангъров!
284
12
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
Тоя май иска да нси каже, че за да минем успешно, трябва да имаме окол 16000 трупа - не се пънете, това са 4 % на 4 милиона.
283
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мангърчето пак се изходи по въпроса.Този детски лекар,специалист по чревни инфекции,отново ръси глупости по тема,по която пълен некъдърник.
282
0
 
7
 
! Отговори
Чико преди 3 месеца
Що ги пишете така дълги тия коментари
281
17
 
22
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 месеца
Човека ви обяснава че сте овце,но продължавате да блеете,от вас няма спасение не от вируса,къде ще се криете беее идва 6 май.
280
4
 
26
 
! Отговори
Капитанът преди 3 месеца
Тествах се, по независещи от мен причини, заедно с още колеги. От 12 човека екип, 7 имаха антитела, а дори не си спомниха за някакво по-тежко неразположение... Грип, утежняващ ситуацията, но все пак грип.
279
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един експерт каза!На какво основание,как е стигнал до такъв извод? Всеки ден се хвърлят някакви бомбастични твърдения-стигаме пика,а не , още малкио и ще го стигнем и прочее простотии. Ама факти, анализи, проучвания няма.После медиите представят нечие мнение като факт и кашата е пълна.
Доц. М. не може да прави в момента домашни посещения ,лабораторията му май не може да прави тестове и му закъсва “ бизнесът”.Много по-достоверен мотив за мнението му .
278
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
мангъров е пълен безхаберник и безотговорен човек, такива са готови да газят през труповете на вашите близки само за да си пробута стоките на някаква фирма. не случайно борисов закри щаб номер две. сега тоя безотговорен човек явно е основал секта и се изязява като някакъв аятолах. редно е прокуратурата да се намеси преди да почнат да убиват