Росен Петров за храбростта на революционера Никола Паскалев

Специалните ни сили имат специална история, заяви тв водещият
Обновена: 6 май 2020 13:17 | 6 май 2020 13:08, Ния Христова
8
Росен Петров за храбростта на революционера Никола Паскалев
Снимка: БГНЕС
По случай Деня на храбростта и празник на Българската армия Росен Петров, сценарист, продуцент и водещ на предаването "Операция история", разказа истории за храбростта в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Нашите специални сили имат много специална история. Тя започва с парашутната дружина. По време на Втората световна война се взима решение да се създаде парашутна дружина по примера на Русия, на Германия, които тогава са във война помежду си, но имат парашутни войски. От 5000 човека отбират 300 кандидати и ги изпращат в Брауншвайг, където е било висшето германско десантно училище. Там те се обучават. Те са немски възпитаници. Аз имах честта да познавам адютанта на парашутната дружина - полковник Никола Костадинов, който за съжаление почина на една достолепна възраст", каза Петров.
 
"Хората не разбират, че е много важно един военен, командос, да стреля достатъчно, да има муниции", добави той.
 
"Аз за известно време бях полицай. В най-тъжните години на българската държава - 90-те, ние имахме по един патрон на година да изстреляме. За командосите, за да стрелят добре, е нужно да стрелят хиляди и хиляди патрони", обясни водещият. 
 
Той разказва, че по време на Втората световна война, след като е ударен от тежка картечница и дясната му ръка е била откъсната, българският революционер Никола Паскалев влиза в германски бункер и се самовзривява с четири гранати.
 
"Той си е написал на палтото какво да помнят за него - "Ако загина, ще загина само аз и моята пушка!" Много си е обичал картечницата, викал ѝ е Гинка. Ако спечели, печели целият български народ - много е харесвал Васил Левски. От него е останало само едно парче плат. Той е умрял за България", добави Росен Петров.
 
 

8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Таню преди 2 месеца
Ния Христова? Тва създание не го ли бутаха в зората на блоговете с нещото, наречено "Парите ни"? Много нелeпа кaлинка... Елементарна финансова култура, натрапени прoстотии от една пазарджишка, по спомени, сeлЕнка... Нищо чудно да и мЕришат отвърстията... Със семетo на разни увиснали едитъри от инвестора, нормално...
3
0
 
0
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
Или това момче говори глупости, или е цитирано неправилно!
2
3
 
1
 
! Отговори
иванов преди 2 месеца
Как се самовзривил с четири гранати ? Четири пъти ,що ли !
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От къде изкопахте Пинокио бреее! Че е малък цирка и гаврата, та и това да се изреже.