НОИ отчете: Болничните за карантина с ръст - другите надолу

Осигурените намаляват, повече са обезщетенията за безработица
Обновена: 10 юли 2020 13:16 | 10 юли 2020 13:10, Веселина Йорданова
6
НОИ отчете: Болничните за карантина с ръст - другите надолу
Снимка: БГНЕС

Намаляване на броя на осигурените и рязък ръст на обезщетенията за безработица отчита НОИ във връзка с пандемията.

Данните за месец април сочат, че броят на осигурените лица е бил 2 593,8 хиляди лица, при близо 2 796,3 хиляди лица през март (спад от 7,2%) и 2 829,2 хиляди лица през декември 2019 г. (спад от 8,3%). Намаление се отчита при всички видове осигурени лица от частния сектор, но най-голям е спадът при работещите на трудови правоотношения, осигурени в най-масовата, трета категория труд - над 187,1 хиляди лица през април спрямо месец по-рано.

Така постъпилите осигурителни вноски през май 2020 г. са 496,2 млн. лв. (предварителен отчет). В сравнение с предходния месец, приходите от осигурителни вноски са намалели с близо 146,4 млн. лв., което е спад от близо 23%. Освен съкращения на персонал е налице и намаление на общия брой на отработените часове в икономиката, е записано в информационния бюлетин на института.

От малко под 70 хиляди лица през декември 2019 г., в средата на настоящата година броят на лицата с изплатени парични обезщетения за безработица е нараснал над два пъти до близо 147,5 хиляди души. Увеличението се дължи преди всичко на лицата без стаж или доход от друга държава, т.е. хора, които не са работили в чужбина.

Същевременно, след април, когато бе получен рекорден брой заявления (над 68 хиляди), броят на получените в НОИ заявления за отпускане на парично обезщетение за безработица намалява с бързи темпове.

Нарастващ брой болнични листове поради карантина, но намаляващ поради другите причини за неработоспособност. Изключвайки причините, свързани с трудова злополука и професионална болест, за периода от началото на годината до 30 юни са приети общо 1 273 242 болнични листове. След грипната епидемия от началото на годината, интересен факт е, че след март, т.е. в най-интензивния период от разпространението на коронавируса COVID-19, броят на приетите болнични листове намалява.

През април, март и юни са приети почти два пъти по-малко болнични листове в сравнение с януари, февруари и март. В условия на пандемия от коронавирус COVID-19, единствено болничните листове при карантина отчитат нарастване.

 


6
Още от Общество
Проф. Костов: Заради запалянковците ще пострадат артистите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според данъчната декларация на слънциту от Банки, за миналата година има спестени пет хиляди лева от болнични. Как става тъй? Да не е комбина с лъчо мозъка, който му бил личен лекар.
4
2
 
2
 
! Отговори
Нормално е преди 3 седмици
Всички работят от вкъщи. Няма как да има болнични.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"В условия на пандемия от COVID-19, единствено болничните листове при карантина отчитат нарастване"- цитат. Че нали ТОВА е целта ви, бе де***или- да увеличавате броя на "заразените", 'щото клин. пътека ще е ЦЕЛИ 1200 лв. лапачка, а останалите болни- да си мрат в къщи! Защото се страхуват до припарят до болниците, за да не влязат здрави в "черния списък"! И тези няколко пъти по 1200 лв. за всеки карантиниран КОЙ ЩЕ ГИ (при)УСВОИ, щом "заразеният" не се лекува в болница?!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия с болничните са същите, които вдигаха врява, че ББ не им давал да работят три месеца.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормално е пролетно-летните месеци да има по-малко болни, а и тези пермаментните мързеливци с фалшиви болнични май са се притеснили да не хвръкнат от работа покрай карантините и са станали по-работливи хахахах.