Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие

"Галъп": По-нюансирано е отношението към НАТО
323
Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие
Председателят на ЕП Мартин Шулц. Снимка: БГНЕС

Сред основните обществени институции, извън оперативната политическа и съдебна власт, публичният образ на Европейския съюз е най-добър в очите на българите сред "външните" авторитети, а на армията - сред "вътрешните".

В последните месеци няма съществени промени в доверието към тези институции, като може би единствено армията повишава доверие, а за полицията ще трябва да се изчакат още изследвания, за да се види дали инцидентите по време на протестите са повлияли на имиджа.

Изводите са от традиционния социологически обзор на "Галъп интернешънъл болкан" в края на всеки политически сезон. Преди време пък бяха публикувани и данни за доверието в парламент, правителство и президент.  

Доверието в обобщения образ на Европейския съюз остава без промяна и през този политически сезон - при последното измерване преди месец 59% имат доверие, а 30% нямат. Останалите се колебаят. Българският еврокомисар Мария Габриел се ползва с доверие от 22% сред българите и недоверие - 45%. Това я прави част от по-скоро одобряваните български политически фигури на фона на много други.

По-нюансирано, по традиция е отношението към НАТО, 32% имат доверие, а 50% нямат. Това обаче също е нелош атестат на фона на отношението на българите към различни авторитети. На фона на институции като парламента, например, НАТО остава осезаемо по-харесвано, според социолозите.

Българската армия при премерването през този месец е с най-високо от поне десетилетие насам доверие. 53% споделят доверие, а 30% - недоверие. Останалите сe колебаят.

В последните няколко години тази тенденция остава стабилна, а в последния месец като че ли се вижда най-сериозното "отваряне на ножицата" в посока доверие. Така армията остава и една от институциите с най-високо доверие сред вътрешните институции въобще. 

По-различно е отношението към полицията. Доверие и недоверие в този случай продължават да се движат в сходни нива. Данните са и преди пиковата фаза на протестите, когато се наблюдаваха смущаващи полицейски действия.


323
Още от Общество
Helpbook оплаквания: Шумни строежи, разкопани междублокови пространства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изобщо не ми дреме за ЕС. Аз съм в Германия и ми е супер
310
0
 
13
 
! Отговори
ined преди 2 седмици
Умря ромката дето ги хвалеше и сега си плащат на разни агенции да ги рекламират
309
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Христо Христов

Няма проблеми, вие селяните комунисти трябва да се поддържате един друг.
308
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ес е най великата цивилизация на планетата, бг мангурите са не знаят за кво са живи
307
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ганио ти ли съдиш европа , дет те е евал 500 год турчина и сега те управлява Борисов отрепки добре че скоро няма да ви има .
306
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахаха, поредната Л Ъ Ж А! Повечето българи се събудиха и видяха адската корупция в редиците на уродливото недоносче ЕС. Още повече, на много хора им е ясно че нашата Тиква се поддържа точно от тези бюрократични корупмирани структури. Няма да се оправи положението докато този ЕС не се разпадне и в България не почнат 24 часови протести до заменянето на властта тотално от истински избрани БЪЛГАРИ! Не онези от ДС!!!
305
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До Анонимен/289

Щот си безроден комплексар и искаш да си европеец, както дядо ти е искал да е руснак...
304
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До Анонимен/292

Напълно си прав!
И затова Иречек уважава българските селяни, а наричана "интелигенцията" - екскpeменти.
303
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Направете референдуми бе ,евросвиркаджии .Направете ги ,щом сме толкова доволни от ЕС ама не ви стиска .Хич не ми дреме какво щяло да стане после ,по-бедни не можем да станем.
302
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до ха-ха

... и преди ЕНП да вземе властта в ЕС .
ЕНП са същите крадльовци и корумпета като нашите ГЕП-аджии ! И как иначе - нели са майка и дъщеря ?!
301
1
 
8
 
! Отговори
V преди 2 седмици
Българите траябва да разберат че ЕС иска да взема повече пари от тях за да ги дава на Пеевски ,бойко и доган .Тези пари ще бъдат под формата на кредити които не се знае кой ще ги връща.Освен това за следващите 7 години вноската на България ще е над 2 милиарда ,а падите около 3 милиарда ,и то ако ги даваме за къщи за гости вместо за АЕЦ.Нямаме интерес да връщаме чужд дълг .
300
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
помощи за Румъния-80 милиарда.
-Помощи за Гърция-79 милиарда..

-"помощи" за България"-29 /двадесет и девет/ милиарда,ЗА СЕДЕМ години!

Е,ако и това "не е плод на супердипломацията" на Мутрьо и неговия Харем,здраве му кажи!

Какво още искате да се случи,какъв шамар да ни зашлевят "нашите партньори от ЕС" ,за да ОСЪЗНАЕТЕ ПАГУБНОТО влияние на Мутропасмината "герп"?!
299
1
 
3
 
! Отговори
БялоЗеленоЧервено преди 2 седмици
Българина е такова долно човече, че направо е цяло чудо, че въобще някой по света ни поглежда ! Винаги сме си въртели гъзовете на където си мислим, че ще ни огрее и прецакваме хората.То явно на балканите на всичките народи ни е такъв мизерен чипа.А преди да пишете каквото и да е било за Русия, Германия, Полша и т.н първо рано сутрин си погледнете махмурлийските грозни муцуни в огледалото и контейнера за сборен *** пред блока.
298
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 седмици
Усилената реклама на ЕС май по-скоро дава поводи за съмнения в него...Впрочем,ЕС наистина беше супер идея,ама преди 2000-та година,преди да се бюрократизира и изджендъри.
За НАТО какво да кажем-става все по-очевидно,че това е организация,която защитава единствено американския интерес и нищо друго.Накрая всеки ще се спасява сам,както вървят нещата....
297
6
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 седмици
Еми - у нас само Радев и БСП са за върховенство на червената Простакокрация...
296
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каква е тази статия и кво означава ЕС
Нищо не разбирам 59% какво ?
295
0
 
1
 
! Отговори
Ако говорите преди 2 седмици
руски, в много от европейските държави има руска емигрантска общност, обаче там пък агенти на КГБ. Иначе те са приятелски настроени и може да ви съдействат. Имат и училища. Но това е в големите градове.
294
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Просто

Арменицте и евреите могат да ти помогнат но искат много пари.
293
0
 
5
 
! Отговори
Просто преди 2 седмици
поляците имат много силна емигрантска общност, както в европейските страни така и в САЩ. Много бързо си намират работа, подготвят си документите, квартири всичко. За това им съдейства общността. Когато аз търся българска общност в чужбина обикновено ми предлагат арменска или турска. Ако има българска то най-често е обсебена от някакви мошеници, които търгуват с проститутки, оръжие или наркотици или работници на черно.
292
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 290

Точно простолюдието спасява България, защото не са знаели турски, докато чорбаджиите изучават децата си на турски или гръцки и те се потурчват заради парите и постовете в Цариград.