Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро

Ананиев: Постигнахме уникален резултат като доходност
121
Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии - със срочност от 10 и от 30 години.

Oт финансово министерство потвърдиха, че България успешно пласира облигации, представляващи Главен, необезпечен заем във формат "Regulation S", в два транша от по 1,25 млрд. евро и срочности от 10 и 30 години.

Постигнатите на 15-и септември параметри на двата транша са следните: за 10 годишната облигация – средна цена 99,863, лихвен купон в размер на 0,375 % и доходност от 0,389%, докато за 30-годишните книжа средната цена е 99,566, лихвен купон в размер на 1,375% и доходност от 1,476%. За първата емисия е имало 255 поръчки, а за втората - 236 поръчки, което е сигнал за наистина висок интерес.

Министър Ананиев заяви, че първоначалният план е бил да се предложат облигации за около 2 млрд. евро, но емисията е била четирикратно преподписана. Според него заявките са били за над 7 млрд. евро, като в крайна сметка са били продадени по 1,25 млрд. евро от всяка една от две емисии, предаде БНР.

Ананиев определи проведения аукцион като "уникален резултат", тъй като постигната доходност може да се сравни с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг от този на България.

Това е първото излизане на нашата страна на международните дългови пазари от 2016 година насам и първото емитиране на 30-годишен дълг.

Парите ще отидат за рефинансиране на съществуващ дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално-икономическите мерки, приети от правителството. Средствата ще се използват и за икономическото възстановяване на страната, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата, имало е и много чуждестранни и институционални инвеститори. "Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените", каза Ананиев. Той добави, че ключов фактор за успеха е и международното признание, което България получи с влизането си във валутно-курсовия механизъм ERM II през юли тази година.

По данни на Министерството на финансите при записването са доминирали фонд мениджъри и банки. Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата. Имало е участие на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия.

Към момента се работи в хипотезата за дефицит от три процента към края на годината, но това не изключва преактуализация на бюджета за 2020 година, допълни Ананиев.

До момента страната ни е поела общо 6 милиарда и 100 милиона лева дълг от вътрешния и външен пазар от началото на годината при лимит десет милиарда лева за годината. Само при нужда отново ще се излезе на вътрешните пазари. Нова емисия на външните пазари тази година няма да има.


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Вдигнали с 30% заплатите на дипломатите, които и без това вземат многохилядни заплати

е Фигуранта никой не може да го стигне. Освен заплата+пенсия *** и кинти от руското посолство + Черепа!
64
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистите също теглиха заеми, ама поне построиха заводи, пътища, язовири, мостове, водопроводи и т.н. Докато Боко крае 90 % от парите, а останалото за "магистрал" с вълни 5-6 бала.
63
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПроСТото
Лозунга е :-"Постигнахме уникален резултат като доходност"..И в същото време:
-"Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд евро"...
Е?!?!...Е?!?!..Това са две ВЗАИМНОИЗКЛЮЧВАЩИ се състояния!!

Сашееее, Саше, за такива като теб ББ каза, че *** се набива, а не акъл. Прочети пак какво е казал министъра, но се съмнявам, че имаш възможност нещо да разбереш.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Змия, ако ухапе Бойко по чатала лично кържалийската трактористра ще изслучее отровата."

Как да го ухапе, като той не го вади никога от там, даже като пика?
61
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов е благодат за България, отово ще гласувам за него.
60
2
 
14
 
! Отговори
борисов е престъпник преди 1 месец
Поредна кражба на режима, крадците от герб начело с бандита борисов закопаха България за десетилетия напред.
59
2
 
14
 
! Отговори
Сина на мис-гащи преди 1 месец
Сина на мис-гащи от Барселона ли ще плаща тоя дълг?
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега като показват Бойко по телевизията трябва в едно балонче, тип коментар, до него да изписват и размерът на заемите (и лихвите), които постигна за РБ. Така зомбираният електорат може и да прозре реалността и да се абстрахира от плямпанията.
57
2
 
23
 
! Отговори
Боко 2013 преди 1 месец
Боко 2013 разправяше за един дълг от 2млрд лева, че ако го изтегли орешешарски България фалира.

Много е нагъл Боко
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вземаме нови заеми, но ударно раздаваме пари. Вдигнали с 30% заплатите на дипломатите, които и без това вземат многохилядни заплати и всякакъв род бонуси и други облаги.
55
1
 
10
 
! Отговори
Пфууу преди 1 месец
Държава живееща назаем...
Ей герберски тролове, де сте, бе?!
54
1
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Боко се е...научил да тегли кредити кат...премиер.Проблемът е за какво се вземат тези...пари.Явно за...подаръци на власта и купуване на следващите избори.Ние сме държавата с най...много полицаи ,прокурори и съдии на глава от населението.Редовно там се набутват финансови...инжекции,както и на висшата държавна администрация.Народа едва ли ще усети някаква полза от това,за това оставката на...кликата е належаща и...неотложна.
53
0
 
15
 
! Отговори
Rochell преди 1 месец
И този мерзавец трябва да бъде подведен под съдебна отговорност,
защото и неговите прегрешения въобще не са . . . малко и безобидни !
52
3
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Бойко от както Три папи го галеха по главата -ТЯ стана Празна - Но всъщност и ТРИТЕ ПАПИ СЕ ЧУДЕХА -ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОЗИ ЧОВЕК С ТАЗИ ОБЛА ГЛАВА И ТО ПРАЗНА -ДА МАНИПУЛИРА 7 МИЛИОНА ХОРА?? ДОКАТО ПАПИТЕ ГО ГАЛЕХА ,ТЕ ПОЧУКВАХА С ПРЪСТИ ЛЕКО ПО НЕЯ -КАКТО СЕ ПРОВЕРЯВА ДИНЯ,,,МДА!
51
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато падне това крадливо диване от власт,колко милиарда още ще профука?
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Върнахме се във времената на кредитните милионери, когато заем и доходност бяха едно и също.
49
2
 
17
 
! Отговори
Stamen преди 1 месец
Докъде стигна светът! Било е време, когато се е считало за срамно да се вземат заеми. Днес те считат за ***, ако не вземаш заеми. Защо да не си позволиш да приемеш доходност от 1,476% за 30 годишни ДЦК, след като преди това си спечелил пари от нищото по ефекта на Кантийон? Малко хора се замислят, обаче, до къде ще я докараме с това печатане на пари. Отговорът не е труден: До зомбификация на цялата икономика. По целия свят.
48
3
 
13
 
! Отговори
F-16 преди 1 месец
Тъкмо с тях ще покрием дупката от милиардите които платихме за осемте нови 50 годишни F-16, които никога няма да бъдат доставени.
47
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Змия, ако ухапе Бойко по чатала лично кържалийската трактористра ще изслучее отровата.
46
14
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Само преди 30 г бяхме в ямата на комунизма, а днес при деморакцяита и ЕС икономиката се развива, заводите никнат като гъби, българинът се замогна, забогатя, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите никога не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.

Спонсорирани публикации