Ген. Стойков: Трябва да имаме смесен тип армия – наборна и кадрова

Бившият началник на Генералния щаб е за връщането на казармата
Обновена: 29 сеп 2020 19:14 | 29 сеп 2020 18:45, Красимир Ангелов
130
Ген. Стойков: Трябва да имаме смесен тип армия – наборна и кадрова
Снимка: БГНЕС

България трябва да има смесен тип армия – наборна и кадрова. Това мнение изрази ген. Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия пред БНР.

"С приемането на поправките се избързва. Трябваше да се направи добър анализ", изрази мнение ген. Стойков, който в момента е председател на Съюза на офицерите от запаса и резерва.

Още по темата
Както е известно Народното събрание одобри на първо четене възможността за доброволната казарма за български граждани до 40-годишна възраст. Приетите промени в Закона бяха внесени от Министерски съвет по предложение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Според ген. Стойков "ще бъде трудно за 6 месеца да се постигне подготовката на един военнослужещ, за да бъде ползван той след това в резерва". Той обаче посочи, че е важно да се постави началото, за да се възстанови наборната служба.

Бившият началник на Генералния щаб бе категоричен, че трябва да се възстанови наборната служба в Българската армия и съотношението с професионалните войници да бъде 50 на 50.

"С поправките на закона трябва да се търси привлекателността да се подобри армията", изрази мнение ген. Стойков и добави, че е време Българската армия да възвърне своя статут като една сигурна основа на сигурността и отбраната на страната.
 


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Що за преди 1 месец
Че то точно Златан Стойков премахна наборните войници и съкрати над 80% от военните райони. Що за безочие и гьонсуратщина?
120
0
 
0
 
! Отговори
Няма морално право преди 1 месец
Златан Стойков няма морално право да се обажда от коневръза. Точно той като Началник на ГЩ ликвидира и наборната служба и 80% от поделенията и военните райони. Най-лошото е,че съсипа мобилиационната система.
119
0
 
3
 
! Отговори
Пълен провал преди 6 месеца
До Анонимен Там е работата ,че хич не е запознат с военното дело гусинът Стойков. Една година като лейтенет в Сандански и след това до полковник само служба на жълтите павета като коменданец и операторче по щабовете. На дърти генералски години за по някоя година се пошматкА в Благоевград и Пловдив. Дори като коменданец се изложи тотално,защото ходИ в Кербала и въобще не видя огромните слабости в охраната и отбраната на базата,а като каменданец това трябваше да го знае. Нито пък взе грам мерки.
118
0
 
7
 
! Отговори
Зад заспалите ви преди 7 месеца
гърбове, Тикквочча и хунтата му от про-западни предатели и крадци
се готви да "купи" още 8 бръкми от САЩ
гадовете по този начин плащат за подкрепата на окупатора - да ги оставят на власт

вдигни се овче племе иначе
и гащите ще ви вземат тези изрроди !!!
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и кого ще пазят тия войници? дерибей доган пеевски и другите мутри тиквеници докато крадат евросубсидии ли?
116
4
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 месеца
Малката и модерна професионална армия няма да ни помогне,ако всички останали мъже,годни да носят оръжие не са преминали военно обучение-истинско такова,разбира се.
115
2
 
2
 
! Отговори
Паравоенен преди 7 месеца
Имам едно усещане, че българската армия, освен че ще е бия и ще се отнасям с нея като към жена. Нали ме разбрахте? 50-тина човека сме. Колко армия ще ни пратите?
114
0
 
15
 
! Отговори
РЕДНИК 1987 преди 7 месеца
Поправките бяха Дело на Сидеров , Каракачанов , Симеонов и Марешки - Нито един от тези хора не е ходил войник - или са откупени от Родителите си Комунисти или са били Инвалиди на 18 годишна Възраст .
113
4
 
11
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
За една година казарма, хвърлих една фалшива граната, изстрелях няма и десет куршума с една крива пушка. Това ли е армия, това ли е обучение. Само чистихме, охранявахме техниката, коята я разпродадоха, и все нищо общо с армия.
112
1
 
4
 
! Отговори
Да бе! преди 7 месеца
В близкото бъдеще България няма да се нуждае от армия, а от полиция. При Новия световен ред Свободният свят няма да има врагове, защото няма да има феодализъм. Добре подготвена и интелигентна полиция трябва да се създаде, а не войска.
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Баровеца/Воник/
за 6 месеца тгренировки ще имаш напредък но... няма да постигнеш кой знае колко.
С автомат и нож война вече не се води, ей го Константинопол - 15 млн пеш да тръгнат нямаме патрони да ги спрем.
Трябва малка (30-40 хил) обучена и екипирана армия, както и инвестиции в нови технологии. Това с комунисти на власт няма как да се получи, родолюбци трябват.
Са се чудят как да назначат още калинки на държавна служба
110
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 7 месеца
След дъжд качулка! Когато каруцата се обърне-пътища много! Кон боб яде ли?Мисир на салкъм катери ли се?Турчин в джамия пърди ли?Рамбо дядо му е Ран Босилек?
109
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Войници пушечно месо за НАТО срещу Русия нали, хаха добре, веднага
108
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТОЕСТ ХИБРИДНА АРМИЯ ПО РУСКИ МОДЕЛ. ПЪЛНА ГЛУПОСТ.
107
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще останат в Булгаризтан само роми и ***. Умните и нормални деца ще отидат да учат и живеят в чужбина. Тъпите *** ще крадът нафта от гсм и ще се правят на велики Браво много умно решение . Трябва някой да пази милиардерите , Но това няма да са нашите деца. Иначе ще се мобилизираме старите и тогава тежко им на генерчетата и *** на шкембе войвода
106
3
 
0
 
! Отговори
Баровеца/Воник/ преди 7 месеца
До 107 Лудия шапкар :) : има се в предвид ,че техниката за специалистите,но за 6месеца Войникът се учи на боранене с бойно огнестрелно автоматично и полуавтоматично оръжие ,лека картечница от сорта на ПК-7,62 ,ръкопашен бой и с хладно оръжие,нападателни и отбранителни гранати и тн... :)
105
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Г-н Генерал ,вероятно сте добре запознат с военното дело ,щом сте стигнали до този чин в армията , но не е зле да почетете и малко книги за народопсихологията на бългрина , психологическата нагласа е важна част от обучението на един войник -само с "надъхване" едва ли ще има големи резултати - Кадроваци и Набор - пълен разнобой кадроваците ще мрънкат ,че другите само чакат да се уволнят , а наборът ще се опъва да свърши задачите ,защото на кадроваците това им е работата и така -едно нищо
104
5
 
17
 
! Отговори
Лудия шапкар преди 7 месеца
Каква наборна армия за шест месеца?
За боравене със съвременно въоръжение е необходимо висше образование (не от Югозаоадния университет) и специализация. За шест месеца не можете да ги научите да различават ляв и десен чорап. По скоро трябва да имаме по малко генерали май.
103
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя е луд.Каква армия какви пет лева.
Армията бе унищожена и обезличена за 10-20г.
102
4
 
9
 
! Отговори
Баровеца/войник/ преди 7 месеца
Може,може за 6 месеца да се постигне завидно бойно умение на един войник,но трябва квалифицирани професионалисти да работят с него и да е ВОЙНИК,а не чистач,общ работник на поделението,пък и домашен слуга,на ротния или командира на поделението! Лично съм го изпитал,затова съм ги отсвирвал тактично командващите преди години и прякор "Лудия" ми бяха лепнали :) и никога не ми е тежала службата- стрелби,тревоги,тактики,но слугинщината е обидна и недостайна за Войника!