Може ли да последват уволнения заради насочване към PCR тест?

Предприятия сигнализират за редица неясноти относно карантината
3 ное 2020 13:30, Ния Христова
13
Може ли да последват уволнения заради насочване към PCR тест?
Снимка: БГНЕС
Предприятия от цялата страна са подали десетки сигнали в КНСБ през последните дни заради неясноти относно правилата за карантиниране на болни или контактни работници, както и на така нареченото "самоизолиране" или "самокарантиниране". Това каза за БНР националният секретар по безопасност и здраве при работа в КНСБ Огнян Атанасов.
 
Основният проблем е свързан с това как да се отчете карантината:
 
"Работник, който се чувства зле - обажда се сутринта на личната лекарка, която го насочва да си направи тест, още преди да е излязла тази система, която ще имат личните лекари за издаване на направления. Човекът си прави тест. Той излиза след два дни и му се издава болничен след издаване на теста, след установяване на заболяване с Covid-19, каквито са указанията на Министерството на здравеопазването."
 
"Двата дни обаче, в които той чака, всъщност са висящи. Тоест личният лекар по тази заповед трябва да издаде болничен от деня на установяване на заболяването. А първите два дни? Какво се случва с тях?"
 
Според Атанасов болничният лист трябва да се издаде с дата от деня, в който работещият е насочен, дори и устно към правене на PCR тест. Иначе има риск да бъде уволнен за неявяване на работа:
 
"Тоест, ако работодателят реши да спазва напълно правилата, може дори да ме уволни затова, че не съм се явил два дни, в които аз реално съм бил болен, на работа. Тук не е ясно и кои са всъщност контактните лица. По какви правила става това?", попита още Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случай,който ме навежда на мисълта,че всичко е създаване на паника и пълна безотговорност.Мой познат си записва час за тест .Дават му след два дни.На другия ден преди да е отишъл му се обаждат ,че тестът му е положителен.А беше от хората,които вярваха в коронавируса.
11
0
 
1
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Абе, помните ли как пролетта, когато Франция имаше по 5 хиляди заразени (с нещо) и беше *** пасниката с влакове караха болни към германия и Швейцария, а сега като имат заразени (с нещо) по над 30 хиляди на ден, къде ги карат?? На Марс? Има нещо гнило не само в Дания....
10
1
 
1
 
! Отговори
Тим преди 3 години
Все работодатели и синдикати не разбрали тия на друга планета ли са или така им изнася
9
3
 
14
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 3 години
Чудно ми е как един *** тест, който не може да отличи пневмония от к-19 или грип ще слага етикет на хората болен от Ковид!!! Какви са тези идиотщини и къде са правата на хората при ходенето по лекари???? Почти навсякъде искат тест и действат според него, ама, че човекът може да е болен от друго......през оная работа им е.....нещо като кръв, урина, друга лаборатория.....няма брат....тест и айдеееее!!!! Най-много една слушалка да сложат, но отделенията са пълни с Ковид, а от там и касите!!!
8
1
 
6
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
Интересно ми е нашите пишман-бизБЕСмени дали си връзаха гащите да не може плебса да ги съди за умишлено заразяване с SARS-CoV-2.А някъде 100% гарантирано някой ще хвърли топа (особенно във чистите, ААА офис сгради във които климатика е тотално ОК на всички видове инспекций и не е настроен зимата на 33 градуса та като излезеш почивка да те пресече). Те тогава става интересно.
7
10
 
5
 
! Отговори
работодател преди 3 години
Чудесен начин да се освободиш от недобросъвестни служители!!
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че нашия шеф не вярва в смисъла на строгите мерки наложени ни от бялата мафия и мафията на ГЕРБ.
5
1
 
11
 
! Отговори
ми сега преди 3 години
И да не го уволни, може да откаже да му плати за тези два дни и е в правото си да ги пише неплатен отпуск, ако е отрицателен теста. При положителен тест има решение - болничен за карантината от задна дата, мисля, че софтуера го позволява.
4
0
 
36
 
! Отговори
бъркотия преди 3 години
Българска неуправия! Тулупска работа!
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1И добър адвокат ще го извърти, като умишлено заразяване с Covid, подкупен с купена медицинска диплома, макар и още на ниво студент 2ри курс, ще потвърди, че въпросният човек е в тежка опасност, поради 1001 причини, а изкихалият се, сега ще бъде съден за опит за убийство :)
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОПЛ може да издаде болничен лист с дата от предния ден - нарича се антидатиране. Още повече,че човекът може да представи и квитанция от лабораторията,че в този ден е бил на преглед.
1
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще те уволни,ама отиваш после и му се изкашляш в суратЯ!