PCR тест: Един медик и 2 минути в контейнер пред "Пирогов"

Пред болницата е спокойно, граждани за тестове има малко
4 ное 2020 20:23,
13
PCR тест: Един медик и 2 минути в контейнер пред "Пирогов"
Снимка: БГНЕС

Само 2 минути отнема да ти вземат проба за PCR тест в контейнер пред "Пирогов".

Около 10 часа сутринта на регистратурата на лечебното заведение няма чакащи пациенти или роднини, изискващи информация, пише вестник "Телеграф". Малкото граждани влизат на територията на "Пирогов" след стриктна проверка на телесната температура през автоматична рамка, използваща дясната китка за точка на измерване. Пред лечебното заведение няма линейки и нито една не пристига с болен пациент. Според няколкото медицински лица наоколо това положение било стандартно и по време на пролетния пик. Обяснението е, че заради заразната обстановка пациенти с болежки в области от ортопедия до кардиология просто отлагат посещението си в болница.

Още по темата

В близост до входа, върху една от активните ленти за преминаване на автомобили, за граждани са поставени два стандартни контейнера 2,40 на 6 метра - помещения за вземане на PCR проби на граждани. Единият контейнер е отреден за PCR тестове за чужбина, информира принтиран лист на вратата му. Заради ниския туристически сезон и слабия наплив в момента той не функционира. В другия контейнер пък е разположено изнесеното оперативно звено за вземане на PCR проби.

Екипите в него работят на смени по един медик. Той е снабден със защитно облекло, което включва предпазен костюм, покриващ включително задната част на главата и темето, маска и защитни очила. Натоварен е със задачата да взема носен и гърлен секрет от потенциално заразените, които точно тази сутрин почти липсват.

Около 10:10 ч. в контейнера влиза млада двойка. Двамата обясняват, че идват за тест, след като са установили, че преди около седмица са били контактни на лице, за което впоследствие чрез PCR тест е установено, че е носител на вируса. Вземането на носния и гърлен секрет на двамата отнема общо около 3 минути на специалиста в контейнера, включително разопаковането на новите тестове, записване на личните данни на пациентите, както и изхвърляне на опаковките след провеждането на теста.

"Бил съм на PCR тест няколко пъти досега, но никога не са ми бъркали толкова дълбоко в носа", оплака се мъжът, като уточни, че няма забележки към медика. "Напротив, колкото по-дълбоко стигне тестовият памучен тампон, толкова по-достоверно и надеждно е изследването, съм чувал", добави гражданинът. С жената, която е негова колежка, възнамеряват да се самоизолират, докато не получат информация за резултатите.

"Ще ви се обадим по телефона до 24 часа, независимо от резултата", изпраща ги с усмивка младият лекар в звеното, докато подготвя работната си зона за следващия потенциално заразен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично не го разбирам това удоволствие - да се редиш на опашка и да плащаш пари за да ти бръкне с клечка фносъ някой неграмотен стажант.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Ами добре, приемам поправката, но това не променя същността на въпроса. Ако вируса пръскаше от дупките като фонтан, щеше да е достатъчно да се вземе натривка от ноздрите или езика.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай и Корея умишлено не слагат фургони, а само навес до пътя и маса. Хората не излизат от колите (колата ви е голяма маска за вас и вашето семейство) си и теста готов.Няма обществен транспорт, няма рискове, няма и изнервящи опашки с кашлящи и кихащи.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вирус,смешна работа е заблуждението
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса наистина не се разпространява лесно. Ако не кихаш, кашляш викаш или пееш, има много голям шанс, дори и да си заразен, Вирусния товар който излъчваш да е минимален, и при приемливо здраве, дори и някой да се зарази от контакт с теб, вероятно ще го преболедува леко.С колегите сме се разбрали. Тези които отказват да носят маски, не кихат около другите. До момента схемата работи, но докога, ще видим.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той няколко пъти си е правил тест?
6
0
 
5
 
! Отговори
До Сата преди 3 години
Никой не бърка в синусите - през носа това е невъзможно. Бърка се в самия нос, но доста назад - към назо - фаринкса.
5
3
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Само си направете сметка колко лесно се пръскат вирусите, щом трябва да ти бъкнат до дъното на синусите, за да ги докопат с тампона.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Берлин и Прага преди малко повече от месец имаше полеви пунктове за взимане на проби за ПЦР тест, безплатно, нема направления, нема циркаджииства, малко поизчакаш на опашката, оставяш си данните и това е, а у Бг-то те цакат яко, па незнам дали ще мреме яко, ама определено ни цакат яко 6 млрд. бюджет и системата колабира за 100-200 на интензивно лечение, а ние събираме капачки за линейки и кувиози.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То така бе организирано отдавна, само дето у Софето, се правиха на интересни, кой да гушне едни пари и комисионни и създаваха пречки, току им мине номера.Вземаха ми проба в началото на август, в Пловдив, след преглед в Ковид кабинет, насочен след тел. разговор от личния. Медика облечен като космонавт, ти прави преглед, изключва зъбобол, бъбречна криза и прочие симптоми, които обясняват висока температура повече от три дена, и ти взема проба за корона.И после както съдбата покаже. За мен не сега
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко подробна статия и накрая няма нищо за цената на този лукс !
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Културна работа. Така трябваше да е организирано ореди месеци, не лекарите да се страхуват срещу кого излизар насреща и какво може да ги ртъшне.