Как ще се отразят изборите в Америка на българската енергетика?

Единственото ми спасение е партньорство със САЩ
10 ное 2020 22:20, Нели Христова
22

САЩ вече имат своя нов президент. България обаче работи със страната по различни енергийни проекти. Как ще се отразят американските избори на българската енергетика?

Идването на новата администрация на САЩ още не е факт, Америка при Байдън ще се върне в Зелената сделка, очевидно ще има промяна и с "Балкански поток". Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"За нас спасението е стратегическо партньорство с Америка", подчерта проф. Тасев.

По думите му Байдън не е само политолог, а Америка използва своята сила в пазарната икономика, за да получи пазарни преимущества и вече се намесва в регионалния ни пазар.

"В момента трябва лиценз за ядрено гориво, като битката ще бъде за това кой да е доставчик. Това е проект за 100 години, това са милиарди. Не трябва да отписваме АЕЦ "Белене", битката за горивото ще е  между САЩ и Русия, а както знаете,  Байдън вече се обяви против Русия", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Относно оттегляне на американски компании от "Балкански поток" проф. Атанас Тасев посочи, че за момента такова не се наблюдава.

"Няма такава ясна позиция на Америка да притиска свои фирми, американската администрация няма да прави резки промени", каза той.

Според неговото мнение новият реактор на АЕЦ "Белене" не трябва да повтаря сегашната технология, а да е подходящ за новото гориво.

"Съдбата на ТЕЦ "Марица" е такава -  Европа не ни затваря централите, ние ще ги затворим сами, полека трябва да се отказваме от тях", подчерта Атанас Тасев и добави, че се работи усилено по програма за енергиен преход, който да бъде плавен и финансово подкрепен.

"Интерконекторът с Гърция в момента е по-нужен на нас отколкото на Гърция, но има технологично забавяне заради Ковид-19", обясни професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така е момчета, елитчето ни е шепа ганьофци дето за една шепичка шекели продават род и родина. за това ни го слагат и рашките, и гринговците, и туршаляците, и макетата, и де кой се сети. страх ги а и нямат капацитета за суверинитет, за това нямаме и гръб отвън. а ние обратно по оборите на село да гледаме крави и тикви като индийците. след още 30г и камък върху камък няма да е останал. скоро се започва с разпродаването на територии...
17
1
 
2
 
! Отговори
Анти-либераст преди 3 години
Престанете да лъжете шурущоидни ***! В Амерка не е избиран нов президент. В момента тече преброяване на бюлетини! СНН няма властта да избира президент или да казва кой е избрания президент. Примерно в Невада вече са доказани 16,000 гласове от отвъдното - типичните избиратели на демократите.Се.РА ви на гнусната пропаганда, комунистически изча.дия!
16
1
 
0
 
! Отговори
Млад меринджей преди 3 години
*** какви фирми, какви проекти, какво оттегляне.... То никой не е направил някакъв ход освен размяна на два листа (НЕОФИЦИАЛНО), че евентуално имат интерес и поставиха условия. Никой не е идвал на терен никой не правил нищо повече!!! Ей такива като ТЕБ, като почнат да се правят на разбиратели и да говорят каквото им дейде на ума..... Що не си в Китай.... За такава информация от такава позиция вече щяха да имаш никролог със снимка!!! *** некадърен!!!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това за горивото е вярно в укройна за малко да направят втори чернобил с американското горивочехите направо ги освириха фирмата е същата дето се пъне да строи 7 блок в козлодуй или в белене
14
4
 
8
 
! Отговори
Макаров преди 3 години
До Анонимен 14Браво маладец, утре мини през руското посолство да си вземеш килограма рубли.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дежурната русофобия на г-жа Христова. В момента Русия строи 51 ядрени реактора в нея и света, а колко строят САЩ. Нула. САЩ деградират и след 4 годишни опити да си построят завод за ядрено гориво не успяха да го създадат и се отказаха от него. В момента 25% от АЕЦ на САЩ работят с руско ядрено гориво. В Чехия и Украйна се опитаха да заменят руското гориво с това на САЩ, но то се оказа по скъпо и по-некачествено. На САЩ не й трябват съюзници а васали, включително и интелектуални.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялото говорене на професора разбрах че интерконектора с Гърция се е разболял от Ковид-19 и докато Путин не го изгонят от Кремъл няма да оздравее. Как пък стана така че Балкано-турския поток не се разболя и беше завършен а интерконектора започнат преди 20 години се разболя в последния момент и изпадна в безсъзнание. Как стават тия работи професора не може да обясни.
11
0
 
9
 
! Отговори
Колониално робство преди 3 години
Само кражби,измами и завличане
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя му узря русофилската тик.ва че само партньорство със САЩ може да ни гарантира енергийната сигурност.
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другаря Тасев като е толкова голям ядрено енергиен експерт наясно ли е че пуснатата тържествено първа АЕЦ в Беларус от Росатом с фанфари и дудуци преди седмица днес е запалила цялата си електрическа част която след серия взривове на транформатори и генератори едвам са успели да я спрат да не гръмне и атомната и част. Руските п.... мълчат за излагацията, мълчи и дектатора Лукашенко че и ако руснаците го погнат трябва да бяга на Луната.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както ще се отразят и на българската мисия до чужда галактика!
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите винаги си изборат отвртителното американско робство, предпочитат демокрация и Шевролет Корвет, вместо Путинизъм и Лада седмица.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
американското робство е по отвратно и от турското- ама му викат партньорство
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1/2/3Хората с празните хладилници и работещи по складове сте най-интелигентните, най-разбиращите, най-можещите и най-перспективните. Ние винаги се вслушваме в грешните експерти, вместо да се вслушваме във вашите съвети.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е като им снасяме за хвърчила сега и за токаи послеще ти ояснят какво е свободен пазар и конкуренциянещастна страна ще хрантути краварчетата и после ще обясняват как те имали голяма производителност и взимали много *** за същата работа като българина защото имали два чифта ръце и с два стомаха89 година произведената ел енергия от адрено гориво в щатите и българия на глава от населението се различаваше 10 пъти в полза на българиянапред роби- има какво да изцедят от вас още
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Из "Мъдрост на народите":Човек и добре да живее, може да срещне американец.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължаваме да ги храним, споко, гладни няма ги оставим
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ силово налагат на държавите бизнес-отношения с тях, които са чисто грабителство. Всеки досег с американците е пагубен и означава милиони, понякога милиарди загуби за държавата "партньор". Колкото по-малко сме партньори с американците, толкова по-добре за нас. Иначе ще източват от България всичко, което могат.