Преброител идва, дори да сме се преброили електронно

Въпросникът се попълва само от един от домакинството
16 ное 2020 07:41, Елка Василева
47
Преброител идва, дори да сме се преброили електронно
Снимка: архив, БГНЕС

Преброител ще почука на вратата ни, дори да сме попълнили преброителната анкета електронно, пише „Монитор“.

От Националния статистически институт (НСИ) поясниха, че след като се преброим електронно, трябва да запишем и уникалния преброителен код, генериран от системата на НСИ, доказващ, че сме се преброили електронно.

Него го съобщаваме или даваме записан на листче на преброителите, които ще тръгнат из страната, за да извършат физическото преброяване на хората и домакинствата, не успели да подадат информацията електронно. При преброяването през 2011 г. 42% от населението и 35% от жилищата се преброиха електронно.

„Преброяването ще става с регистрация. Достатъчно е само един човек от домакинството да се регистрира. С нея ще може да подаде данни за жилището, в което живее, и за всички лица в него. Самата регистрация става с валиден български документ за самоличност“, обясни Магдалена Костова, директор „Демографска и социална политика“ в Националния статистически институт (НСИ). „Няма значение дали става дума за лична карта, шофьорска книжка, капитански или международен паспорт.

Още по темата

Данните от личните документи не се съхраняват в НСИ, а нашата система прави директна връзка с масивите на МВР и проверява дали има такова лице. Няма нужда да се сканират документите. Също трябва да се добави ЕГН и валиден адрес на електронна поща, на която ще се получи потвърждение за регистрацията и линк за достъп до системата. Това се прави, за да се избегнат злоупотреби, например един човек да преброи много други лица. За нас е важно да идентифицираме лицето, което се регистрира“, допълни Костова.

По думите й попълването на декларацията за преброяването ще бъде достъпно за всякакви устройства, както на обикновени компютри и лаптопи, така също и на телефони и таблети. Тя уточни, че системата, чрез която гражданите ще могат да се преброят електронно, ще бъде отворена в 00:00 часа на 22 януари и ще работи до 30 януари.

Така на практика преброяването, насрочено за догодина, ще протече на 2 етапа. Първият ще започне на 22 януари електронно и ще завърши на 31 януари.

От 1 до 15 февруари ще тръгнат преброителите и те ще преброят лицата, неуспели да подадат данните си електронно. През този период преброителите ще могат да посещават жилищата от 08:00 до 20:00 часа, включително събота и неделя.

Като преди това задължително трябва да се идентифицират със служебна карта. Във връзката с коронавируса преброителите ще бъдат снабдени с предпазни средства (маски и дезинфектанти). Ще бъдат обучени и как трябва да контактуват с гражданите и да спазват социална дистанция.

Над 80 са въпросите в основната анкетна карта за преброяването, с която бе направено и пробното преброяване в края на април 2020-та. 13 от тях касаят адреса на домакинството, като последния е за ID идентификатора на жилището.

Други 8 въпроса касаят вида на сградата, която обитават хората и какво има в нея. 24 са въпросите, касаещи жилището, където се намира домакинството. Тук най-пространен е предпоследният въпрос, касаещ вида на отопление - от централно парно, ток, дърва и въглища до слънчева енергия, като има и точка „друго“, каквото и да значи това. В тази част на анкетната карта са и въпросите за комуникационната свързаност на домакинството, като напр. телефони, интернет, вид телевизия. Последният въпрос е дали е осигурен адаптиран достъп до жилището за хората с увреждания.

Доста по-малко - само 5, са питанията в раздел „Домакинства“, където основната искана информация е кой живее в имота.

Най-много цели 33 са въпросите в раздел „Население“. Там освен половата принадлежност, датата на раждане, гражданството има въпроси и за етническата принадлежност и майчин език. В последните 2 точки за националността и езика има пункт, където пише, че анкетираният не може да ги определи. В този раздел се дава информация и за религиозната принадлежност и степента на образование.

 


47
Още от Общество
БАБХ погна фирмите за кетъринг, детските кухни и училищните столове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Пир преди 1 седмица
Пир по време на чума.Лекари умират, учениците учат онлайн за да не се разнася зараза.Но ще правим преброяване за да се разнася заразата от дом в дом.А може би Статистическия институт не са чуди за мерките .Пратете ги в Ковид отделение да разберут.
45
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига сте мрънкали, нещастници! Няма нищо лошо в преброяването и да се дадат необходимите данни. Имайте поне уважение към преброителите, това е труд.
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно как ще преброят тия,които живеят в гетата без законни къщи,без адрес,без регистрирани и без да се знае колко души живеят в едно помещение???Или пак накрая ще има стъкмистика според желанието на властта.
43
1
 
17
 
! Отговори
Дзъ преди 1 седмица
Не се разбира от какъв зор ще се преброяваме точно в разгара на пандемията. Да го отложат за 2022г. - данните ще са по-надеждни. Аз лично преброяващ няма да пусна в дома си.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Със служебна карта или без,няма да ги пусна в дома си.Не съм сигурен,дали под маската не се крие престъпник и дали картата не е фалшива.Щом съм се преброил он лайн,нямат работа в дома ми.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преброителят - на първа линия! 10 000 лева над заплатата!
40
2
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 1 седмица
Вземаш една пръскачка 16 литрова, може и 10! В 10 литра вода разтваряш 0,5 кг хлорна вар, 0,3 л белина, изсипваш 100 г. дезинфектант, 0,2 литра веро от най ефтиното, 0,003% разтвор на инсектицид, 0,1 литър хербицид, сяра, байфидан! Преди преброителят да прекрачи прага на свещения ти дом, го дезинфекцираш още на улицата!
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А преброителите подписали ли са информирано съгласие да бъдат бити, замеряни с яйца, псувани и т.н. на всяка врата, на която почукат. А да бъдат плюти с ковид слюнка, съгласни ли са? Че ако не са, за чий ги пускате по хорските къщи?
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Боколанд всичко просто и тъпо е възможно.
37
0
 
8
 
! Отговори
Тачо преди 1 седмица
Само да ми дойде! Преди години така обикаляха къщите едни ромки, вретинарки, шаманки и гледачки оракулки! На пътя заприказват някой, уж у гадаят и докато му ,,гледат" в бъдещето, хубаво го изпитат кой е тоя дето минава, в онази къща кой живее, че да отидат и там подготвени с минимум пророчество. Но, попаднали в дома на свако Тасю! Стар мераклия, на времето бе избягал цял месец с една ромка краварка и си пада по тях..! Че като ги награбал, видели се в чудо, коя успяла да избяга, другата не съвсем
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи заключвате децата, лишавате ги от контакт с деца, но ме задължавате да пусна напълно непознат и незнайно колко здрав, ходил по стотици къщи заразаносител. Айде чупка. 160 лв глоба звучи по-добре от 120 лв ПСР тест за всеки от семейството. Чупка
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гати изискванията гати чудото. Пощи егнта паспорти кодове бележки квадратури... А можеше да вземат кадастъра да го наложат адресите с регистрация и потребителя само да попълва колко човека живеят там и останалите глупости от сорта имаш ли комп
34
1
 
7
 
! Отговори
Къде е уловката ? преди 1 седмица
Ще преброят, но само законно построените постройки.Наскоро служител на Общината, дошъл да провери незаконно построено помещение(40кв.м.) каза:"В България всичко е възможно!"

Щом човека на закона каза това, направете извода за к0чината в която оцеляваме.
33
0
 
12
 
! Отговори
Вихър преди 1 седмица
Това с посещението на електронно преброилите се и пълна тъпотия!!!
Само за една причина се сещам за да го правят: да се отчете на пребройтеля и да му бъде платено!!!
Ами платете на хората за тези, които са се преброили електронно в техния район по друга ставка и готово!!! Защо трябва да тормозите хората в тази ситуация!?
32
0
 
11
 
! Отговори
Религия и джендър преди 1 седмица
А бе, тия що не са в час с истерията на толерантността в наш'та мила Аврупа? Как ще ме задължат да се самоопределям по тези “деликатни" критерии? Ами ако съм от религиозно колебаещите се и от сменящите джендъра си всеки час? Страхотни хумористи са чиновниците, няма други като тях.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво значение има след като мъртъвците ще продължат да гласуват за тиквата?
30
0
 
21
 
! Отговори
въпрос преди 1 седмица
А как ще бъдат преброени лица, ако са под карантина?
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре де, за какво беше създадена ЕСГРАОН - там се рагистрира всяко раждане или смърт, всяка смяна на адрес (постоянен или настоящ), може да се познае дали си българин или не и т.н. За чий е това преброяване.
28
1
 
15
 
! Отговори
Мила преди 1 седмица
Най-сетне! Доживях да видя нацията обединена! Чета и се радвам... Пълно единодушие!
27
0
 
16
 
! Отговори
Смешки преди 1 седмица
Явно са скалъпили доста въпроси, на които не могат да ме задължат да отговоря, защото нарушават основни права, гарантирани ми от конституцията. Чуден юридически екип са си подбрали или пък разчитат пак на стария номер с бандитската наглост. Само че няма да го бъде този път.