Доц. Мангъров гневен: По телефон не се лекува, лекарите да слагат престилките

Затварянето не е начин да се борим с епидемия, смята той
Обновена: 27 ное 2020 10:46 | 27 ное 2020 10:34, Анисия Иванова
408

"Крайно време е да махнат абсурдните изисквания, когато човек прегледа някой с COVID, да се карантинира. Така системата спира да работи. Не може човек да бъде лекуван по телефона, не може, колкото и да ни се иска. За да бъде хоспитализиран, той трябва да бъде прегледан." Това заяви в ефира на "България сутрин" началникът на ковид отделение в Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров.

"Всички лекари да слагат престилки, маски, ръкавици, шлемове, облекла и да започнат да лекуват своите болни. Да, страшно е, някой може да загине, но няма друг начин", подчерта доц. Мангъров.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR и как се действа при запълнен капацитет в отделението.

"Когато капацитетът е запълнен, но човекът е тежко болен, веднага се намира начин да бъде хоспитализиран. Изписва се на другия ден човек, който е подходящ. Не връщаме никого", посочи той, но заяви категорично, че в болница има смисъл да влизат хора, които се нуждаят от лечение с кислород.

Още по темата

"Когато един човек е хоспитализиран, няма как да го изхвърлиш на другия ден. Трябва да се прави много добра преценка в доболничната помощ кой е за хоспитализация. Когато хората нямат нужда от лечение с кислород, няма нужда да влизат в болница и това трябва да им се каже", изтъкна доц. Мангъров.

По думите му няма как здравната система да функционира без доболничната помощ.

"Когато новите мерки се въведат, може би ще настъпи лек спад на новозаразените, но когато всичко се отвори, нещата ще се върнат обратно, не е този начинът да се борим с епидемия като тази, колкото и да ни се иска. Това е природно бедствие, това е нещо, което се случва, и да се борим с него, а не да се крием", каза още Атанас Мангъров.

И добави, че за коронавирус няма лечение.

"Хората си мислят, че това е нещо, за което има лечение, че като се натъпчат с 2-3 антибиотика, ще им мине. Това е остра вирусна инфекция, за която няма лечение. Протоколите за лечение - някои от тях са абсурдни, това нещо не се лекува с антибиотици", посочи началникът на Ковид отделението в Инфекциозната болница.

Относно пациенти със сезонен грип, доц. Мангъров заяви, че може и да има, но симптомите са идентични с тези на коронавируса.

"При Ковид заболяването е по-продължително - възстановяването е около месец, месец и половина", коментира на финала той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
2
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Мангъров още пролетта ви каза, че всички или поне 70-80% от нас ще го минем и че няма скриване от вирус.Каза ви и за маските, че са телена мрежа, с която искаме да се опазим от комари.Мерките само спъват и забавят придобиването на групов имунитед.Целта е да ни писне и сами да пожелаем ваксиниране.Ваксинирането на цялото население е крайната цел на операцията "Ковид-19".А, какво има във ваксините е отделен въпрос ...
356
1
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Как се изложих заради Мангъров.Звънях на личната лекарка да ми изпише нещо за гърло по телефона. Тя ми се скара, че по-телефона и без преглед лекарства не се изписват. Отидох до кабинета, прегледаха ме, казаха да си почивам. Така, че лекарите си работят, но освен да те пратят на тест какво да направят. Като имаш тест вече си има други критерии и процедури.
355
0
 
11
 
! Отговори
Посмали, манго преди 3 години
Посмали, мангър.
354
0
 
12
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Инат племе сме си, и това е! Ей сега се карах на един приятел, болен от ковид - нашия се разхожда по аптеките все едно нищо му няма. Викам му - абе, ей, мисли за другите - отговор - ами тя вече седмица от теста мина, а аз си ходя с маска, няма страшно! ТИ ли ще определиш бе - крещя му по телефона. Отговор няма и ми се нацупи. Като 80% мислят така, няма как да се предпазим. А че 50-60% ще го минат, то е ясно вече на всички!
353
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква първа линия са Телефонните Лечители ???? 30 % за какво ??? Дкторите станаха , като Мечо Пух '' Колкото Повече - Толкова Повече ''
352
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Навсякъде разпространението на ковида 19 върви със страшна сила- и там, където временно затвориха страните, и там , където оставиха пълна свобода на населението."Ти спри само да слушаш Мангъров, а виж реалните данни.
351
4
 
14
 
! Отговори
Личен лекар преди 3 години
Мангъров лъже, че не преглеждам болни с КОВИД. ***......
350
1
 
6
 
! Отговори
вбесен преди 3 години
500 лв съм дал за апчета, тестове и какво ли още не за майка мизаради "хора" като тоя и ония с джипкатаразходите за гориво и отсъствие от работа дори не ги броя
349
6
 
16
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Нали теорията му беше в началото,че това е лек грип и няма страшно.Сега май се оглежда като дете дето се е н,ас,рало и усеща,че и всички наоколо ще разберът на финалът,че се е наакало!За мен посредствен и сбъркан човек.Но така е,когато десетилетия наред се обръщаше повече внимание на сб,ъркан,яци,а хората които говореха истината ги игнорирахме и мачкахме!Сега дойде време за плащане и престанете да плюете по и без това малкото свестни колеги,които са останали на работните си места да ви помагат!
348
2
 
7
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
На правителството,на НОЩ, на всички лекари и сестри им се гърбец пука с чумата КОВИД,а на Катъров,Грипенов,пикаещите по шадраваните и вся асталная саботажная св,ол,ач и се х,чецът вири!!Доброто в случая е,че тоя х,чец ще влезне и на голяма част от сбърканата публика дето участва в съботажът.Той вирусът роднини няма,всички са му еднакво удобни!!
347
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здрав на болен не вярва! Не всеки има гените на Мангъров (майка му над 90години) и имунната му система.
346
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде разпространението на ковида 19 върви със страшна сила- и там, където временно затвориха страните, и там , където оставиха пълна свобода на населението. Изглежда всички рано или късно ще преминем през това изпитание. Но дотогава все пак можем да направим едно: да слагаме маски, когато сме сред много непознати хора, да спазваме разстояние 2 м, и строга хигиена, да не пътуваме без нужда. Интересно многобройните частни клиники участват ли активно в борбата с вируса или само точат здр.каса
345
11
 
12
 
! Отговори
ала бала преди 3 години
Ами прав е до някъде защото лекари в Бг няма и няма и да има а пове4ето от сега6ните гледат на теб като на портмоне.Естествено-всяко правило има изклиу4ения но реално работата на лекаря е да лекува и освен 4е това би трябвало да е призвание всеки сам си е избрал тази професия доброволно.Заплатите на вси4ки ни са ни6тожни но 1000 лв за първа линия към заплатите-за6тооооо?Ами ние вси4ки останали на коя линия сме и ако утре избухне война и на войниците ли 6те дават за това 4е са на първа линия?
344
0
 
3
 
! Отговори
Боже пази България преди 3 години
До ПартиятаТова е новият девиз и новата ни партия! С нам и Бог!
343
27
 
30
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Прав е Мангъров, много умен човек и добър лекар.
342
0
 
3
 
! Отговори
светото писание преди 3 години
До само пост и молинва!Това е вечната ни конституция. Всяка нова конституция е като омърсена дреха!
341
1
 
1
 
! Отговори
последната инстанция преди 3 години
До само пост и молинва!Господ заразява и изцелява, убива и съживява! Прекръстен - спасен.....
340
1
 
1
 
! Отговори
Партията преди 3 години
До кой ги избира такиваа не народа! Сами се избират колкото и да гласуваме против БКП
339
1
 
2
 
! Отговори
само пост и молинва! преди 3 години
Само там е спасението! Повече вяра в Бога-спасител, изцелител! Дотук с медицината
338
23
 
12
 
! Отговори
Ебах го тъпото лайно преди 3 години
Ако го набарам ще го изнасиля и кача клипа в тубата