Имуностимулантите могат и да навредят

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев препоръча да се измерват нивата на витамин D
4 дек 2020 15:32, Ния Христова
14
Имуностимулантите могат и да навредят
Снимка: БГНЕС

"Това, което не бива да се приема са средства, стимулиращи имунната система. Всеки витамин има различен спектър от действия. За витамин D - той не е имуностимулиращ и е добре да се пие. Трябва приемът да става обаче под някакво предписание, а не хаотично след информиране в интернет". Това заяви пред Нова ТВ проф. д-р Доброслав Кюркчиев от лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ ‘Св. Иван Рилски”.

Според д-р Кюркчиев имуностимулиращите средства могат да навредят.
 
"Сериозните проблеми, свързани с COVID-19, не се дължат на самия вирус, а на реакцията на имунната система. Селенът, цинкът и витамин D не са имуностимуланти и не са опасни от тази гледна точка", каза д-р Кюркчиев. Той обясни, че като превенция е добре да се измерват нивата на витамин D в кръвта.
 
Д-р Кюркчиев обясни, че при някои случаи на коронавирус има втори пик на болестта в 4-5 ден.
 
"Този пик е това, което реално прави проблеми. Извънредно силната, неадекватна и дерегулирана имунна система. Това не е проблем на вируса, а на реакцията ни срещу него. Тази имунна дисрегулация се нарича цитокинова буря. Тя може да увреди белите дробове, да доведе до тромбози, мултиорганна недостатъчност и до късните прояви на коронавируса след оздравяване", добави той.

14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде всички на опашка за тест за вит.Д в кръвта.
13
0
 
1
 
! Отговори
До Ангел преди 1 месец
Тази книга май е от 2020, а?
Дайте линк от нея или от място където я е имало преди 2020. Май няма, а?
12
0
 
0
 
! Отговори
komitataей преди 1 месец
ша си мерим цинка -тинтири минтири -т епуснали отровни храни по веригите ,контрола е ала бала а зеленчуците са бомби с закъснител,въздуха е супер като н а марс -да пълнем сайтовете с приказки
11
1
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 месец
Днешните българи много пушат и пият, ядат химическа ГМО храна, самолекуват се със знайни и незнайни вещества, а така вирусите попаднали в организма, мутират и стават много по-опасни.
10
1
 
1
 
! Отговори
Онкоболните преди 1 месец
Са 5-6% от починалите с ковид, повечето от тях белодробни.
9
1
 
6
 
! Отговори
бмп до Иваов преди 1 месец
Не искам да влизам в спорове. Темата е дълга и дискусионна. Значи няма никаква гаранция за никой. Познавам няколко момчета национални състезатели по боен спорт, водещи изключително здравословен начин на живот, а влязоха в болница и бяха даже на кислород! Не се заяждам. Казвам факти!
8
2
 
6
 
! Отговори
Кога ли преди 1 месец
Ще ни открехнат, че преболедувалите могат да са източник на зараза още 12 седмици.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя умна тиква е да четал тия глупости
6
4
 
11
 
! Отговори
Иваов преди 1 месец
Такива невероятни глупости. Значи, който се е хранил добре, спортувал е, със силна имунна система, е по вероятно да получи усложнения и да почине. Тогава защо най-много умират хората с множество съпътсващи болести и слаби имунни системи. Защо онкоболните, чиито имунни системи са поразени от лечението са рискова група. Защо разни дебели тюфлеци тъпкали се цял живот, със умиращи имунни системиq умират първи. Да ме извинят професорите дето ръсят глупост след глупост. Не вярвам вече на хора с титли.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо не ми стана ясно за "късните прояви на коронавируса след оздравяване". Как така хем си уздравял, хем прояви на коронавирус?
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
eliten sport bg
3
7
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
През 2005 г. излиза книгата „Коронавирус: Голямата световна трансформация“ на Робин де Руйтер /най-превежданият холандски автор, придобил международна известност заради изключителната си способност да тълкува геополитическите събития/ , Taм пише, че ще бъде пуснат коронавирус, за да послужи като оправдание за „глобално заключване“. Кризата ще създаде редица правила – само, които са ваксинирани, да имат право да работят, учат др. През 2015 г. фондация Ротшилд патентова „система и метод за тестване на Covid-19“. През 2017г., главният американски епидемиолог Антъни Фаучи, гарантира избухв
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди няколко дена друг професор каза че трябва да приемаме витамини и имуностимуланти.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Химиите на снимките увреждат организма, но това ще го усетите с напредване на възрастта. А сега продължавайте да думкате всякакви хапчета- за ако, за без ако, за добро настроение и "витамините" да не забравите.