Българите харчат за комуникации най-много в ЕС

Дали са близо 5% от доходите си за тях през 2019 г.
31 дек 2020 08:01, Миглена Иванова
47
Българите харчат за комуникации най-много в ЕС
Снимка: Pixabay

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по дял на разходите за комуникации от разходите на домакинствата през 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 4,7% от разходите на домакинствата у нас са за комуникационни услуги, в които влизат пощенски услуги, телефонно и телефакс оборудване и услуги, пише Investor.bg.

По текущи цени стойността на ползваните от българите комуникационни услуги е 1,776 млрд. евро, което е малко под 3% от БВП, става още ясно от данните.

На второ място по разходи за комуникационни услуги е Хърватия, а на трето – Гърция. Румъния и Словакия допълват топ 5.

На последно място е Люксембург с 1,3% от разходите. Сред петте страни от ЕС, където домакинствата харчат най-малко за комуникационни услуги, са още Австрия, Дания, Полша и Белгия.

През 2019 г. домакинствата в ЕС са похарчили 175 млрд. евро за комуникации. Това представлява 2,4% от общите разходи за потребление на домакинствата – двойно по-малко от разходите в България.

От всички разходи на домакинствата тези за комуникации отбелязват най-значителен спад през последното десетилетие в ЕС. От 2009 г.  до края на 2019 г. те се свиват от 3% до 2,4% средно за ЕС.

Най-големият спад е регистриран в Естония (от 4% до 2,3%, или с 1,7 пр. п.), Нидерландия (1,1 пр. п.), Франция (1 пр. п.), Ирландия и Полша (с по 0,9 пр. п.).

В Румъния, Хърватия и Швеция е отбелязан най-силен ръст на разходите за комуникации.


 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еми Ко да правим тоя сектор сме царе ама това е така защото си имаме калпави оператори ползвам три кабелни и два нета и познаи двата бива а третия ме разби пари и пари.И искам да. кажа Семерджиев докато ме товари ш с пари желая то все така да работиш в а1клон Ловеч
46
0
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 8 месеца
Като вече са наети за какво им е да пише по обявите? Иначе има групи в които hrки пускат обяви и със заплати. А и фирмите за наемане също цоцат процент от договорената заплата като комиссиона и все нагоре ги бутат.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 39В България, като ги попиташ, взимали по 5000 и нагоре лева. Като попиташ къде, ще кажат, че не можели по договор или тръгват да цитират заучени имена , като ти казват, че трябвало да гледаш "из сайтовете за обяви", ама си личи кви са залюхани, защото една серизна компания не си обявява публично заплатите.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен"Вие програмистите с хиляди евро заплати като ви дам една мотика ще ви видя,ще разберете какво е труд."Благодаря, но си имам трактор.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Глупости50 евро за нет... ок! И така да е. Ама хляба на е от 1.3 лева по 13 лева. Доматите на са по 26 лева килото. Една краставица не 10 лева, че да се запази същата 10х разлика.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вие програмистите с хиляди евро заплати като ви дам една мотика ще ви видя,ще разберете какво е труд.България вече няма истинските професии,всичко е деградация,бизнесмени,офисета.. ама короната ще ви оправи всички,жалко,че няма къде да отида и аз страдам заради вас.Скотонаселение.Капитализма е чумата на света,ще се сетите колко богати сме били по Соца!
41
0
 
2
 
! Отговори
Сузи преди 8 месеца
Процентното съотношение е високо поради ниските доходи. Паричното изражение е ниско. Обявете средна сума дадени пари и ще го докажем.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ГлупостиПри това нета у немско е трагичен...За телевизия е същото дране, пък получаваш ограничени канали. Тук за 5 евро си с 200+
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 36Не си в час!Колко хляба, масло или други необходимости можеш със със една заплата да си купиш в Германия и същото в България?Аз като програмист взимам 4200 нето т.е. без данъците (бруто 8000), което е много малко в сравнение с фантасмагориите за българските програмисти с 20 000 лева месечно! Мога да си купя с една заплата напр. 100 джинси, дали е така в България?Приятна нова година!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България за нас чистачките, това не е проблем, Месечните ни заплати са петцифрено число и програмистите ни гледат с голяма завист. Мъжът ми е общ работник и с неговите 9000 лева месечна заплата е далеч след мен.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"...комуникационни услуги, в които влизат пощенски услуги, телефонно и телефакс оборудване и услуги"+А къде е интернета тук?
36
5
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 8 месеца
В България интернета ми струва 10 лв на месец , в Германия 50 евро на месец. Не смятам ,че доходите в България са 10 пъти по малко от тези в Германия!
35
2
 
3
 
! Отговори
за това преди 8 месеца
за това програмистите в България взимат ГИГАНТСКИ заплати.потърсете и вижте - "varna24 най-добрите български програмисти доходи"
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еми добър ден, мутрата с подставени лица купи всички оператори плащайте сега
33
2
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 8 месеца
наистина ми се струва че в БГ тези услуги са скъпи за стандарта, за сведение аз в Исландия плащам 18 евро на месец за 100ГБ мобилни данни и говоря безплатно със всички от страни от ЕС, Канада, Щатите и няколко страни от Азия а тук минималната заплата е 2 000 евра, отделно не те задължават с договори, ако някой от телекомите пусне по-добра оферта веднагически отивам при тях без проблем...
32
0
 
3
 
! Отговори
Много... преди 8 месеца
...ми е трудно да призная на днеса, това е една от малкото верни новини. Интернетът безспорно е едно от нещата, без които не може.
31
0
 
2
 
! Отговори
Пич преди 8 месеца
"телефакс оборудване"? Абе вие нормални ли сте?! Като препиквате поне го правете умно ...
30
0
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 8 месеца
Бойко Мутрата така ни прецака че да получаваме най-малко, но да плащаме най-много.
29
1
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 8 месеца
Проблемът е в ниските ни заплати, иначе в ЕС плащат по 30-50 евро за нет, а нашия е доста добър, за разлика от техния. Там работят по- малко от 8 часа, на нас ни казват, че трябва по 16 защото ни била ниска производителността. Станеш ли на 40, на 50 ти дават по 1 почивен ден всеки месец платен. Като дойде време за море ти дават 1 заплата да отидеш на почивка. Хората си знаят правата и задълженията. А тук е Латинска Америка на ЕС. Защото го позволяваме. От нова година всичко поскъпва. Честито !
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Българите харчат за комуникации най-много в ЕС"Ами като нямат пари за почивки или хобита, какво им остава?