Българите харчат за комуникации най-много в ЕС

Дали са близо 5% от доходите си за тях през 2019 г.
31 дек 2020 08:01, Миглена Иванова
47
Българите харчат за комуникации най-много в ЕС
Снимка: Pixabay

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по дял на разходите за комуникации от разходите на домакинствата през 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 4,7% от разходите на домакинствата у нас са за комуникационни услуги, в които влизат пощенски услуги, телефонно и телефакс оборудване и услуги, пише Investor.bg.

По текущи цени стойността на ползваните от българите комуникационни услуги е 1,776 млрд. евро, което е малко под 3% от БВП, става още ясно от данните.

На второ място по разходи за комуникационни услуги е Хърватия, а на трето – Гърция. Румъния и Словакия допълват топ 5.

На последно място е Люксембург с 1,3% от разходите. Сред петте страни от ЕС, където домакинствата харчат най-малко за комуникационни услуги, са още Австрия, Дания, Полша и Белгия.

През 2019 г. домакинствата в ЕС са похарчили 175 млрд. евро за комуникации. Това представлява 2,4% от общите разходи за потребление на домакинствата – двойно по-малко от разходите в България.

От всички разходи на домакинствата тези за комуникации отбелязват най-значителен спад през последното десетилетие в ЕС. От 2009 г.  до края на 2019 г. те се свиват от 3% до 2,4% средно за ЕС.

Най-големият спад е регистриран в Естония (от 4% до 2,3%, или с 1,7 пр. п.), Нидерландия (1,1 пр. п.), Франция (1 пр. п.), Ирландия и Полша (с по 0,9 пр. п.).

В Румъния, Хърватия и Швеция е отбелязан най-силен ръст на разходите за комуникации.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми Ко да правим тоя сектор сме царе ама това е така защото си имаме калпави оператори ползвам три кабелни и два нета и познаи двата бива а третия ме разби пари и пари.И искам да. кажа Семерджиев докато ме товари ш с пари желая то все така да работиш в а1клон Ловеч
40
0
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Като вече са наети за какво им е да пише по обявите? Иначе има групи в които hrки пускат обяви и със заплати. А и фирмите за наемане също цоцат процент от договорената заплата като комиссиона и все нагоре ги бутат.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие програмистите с хиляди евро заплати като ви дам една мотика ще ви видя,ще разберете какво е труд.България вече няма истинските професии,всичко е деградация,бизнесмени,офисета.. ама короната ще ви оправи всички,жалко,че няма къде да отида и аз страдам заради вас.Скотонаселение.Капитализма е чумата на света,ще се сетите колко богати сме били по Соца!
38
0
 
2
 
! Отговори
Сузи преди 3 години
Процентното съотношение е високо поради ниските доходи. Паричното изражение е ниско. Обявете средна сума дадени пари и ще го докажем.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГлупостиПри това нета у немско е трагичен...За телевизия е същото дране, пък получаваш ограничени канали. Тук за 5 евро си с 200+
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Не си в час!Колко хляба, масло или други необходимости можеш със със една заплата да си купиш в Германия и същото в България?Аз като програмист взимам 4200? нето т.е. без данъците (бруто 8000?), което е много малко в сравнение с фантасмагориите за българските програмисти с 20 000 лева месечно! Мога да си купя с една заплата напр. 100 джинси, дали е така в България?Приятна нова година!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България за нас чистачките, това не е проблем, Месечните ни заплати са петцифрено число и програмистите ни гледат с голяма завист. Мъжът ми е общ работник и с неговите 9000 лева месечна заплата е далеч след мен.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...комуникационни услуги, в които влизат пощенски услуги, телефонно и телефакс оборудване и услуги"+А къде е интернета тук?
33
5
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
В България интернета ми струва 10 лв на месец , в Германия 50 евро на месец. Не смятам ,че доходите в България са 10 пъти по малко от тези в Германия!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми добър ден, мутрата с подставени лица купи всички оператори плащайте сега
31
2
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
наистина ми се струва че в БГ тези услуги са скъпи за стандарта, за сведение аз в Исландия плащам 18 евро на месец за 100ГБ мобилни данни и говоря безплатно със всички от страни от ЕС, Канада, Щатите и няколко страни от Азия а тук минималната заплата е 2 000 евра, отделно не те задължават с договори, ако някой от телекомите пусне по-добра оферта веднагически отивам при тях без проблем...
30
0
 
2
 
! Отговори
Пич преди 3 години
"телефакс оборудване"? Абе вие нормални ли сте?! Като препиквате поне го правете умно ...
29
0
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Бойко Мутрата така ни прецака че да получаваме най-малко, но да плащаме най-много.
28
1
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Проблемът е в ниските ни заплати, иначе в ЕС плащат по 30-50 евро за нет, а нашия е доста добър, за разлика от техния. Там работят по- малко от 8 часа, на нас ни казват, че трябва по 16 защото ни била ниска производителността. Станеш ли на 40, на 50 ти дават по 1 почивен ден всеки месец платен. Като дойде време за море ти дават 1 заплата да отидеш на почивка. Хората си знаят правата и задълженията. А тук е Латинска Америка на ЕС. Защото го позволяваме. От нова година всичко поскъпва. Честито !
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Българите харчат за комуникации най-много в ЕС"Ами като нямат пари за почивки или хобита, какво им остава?
26
1
 
0
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До Waffen SSЗа кой народ ми говориш ?!Този дето чака 2 пъти руснаци да го освобождават ли ?!
25
3
 
2
 
! Отговори
до Waffen SS преди 3 години
ДС командва от байтошово време до днес.Преди беше политическа милиция, защото руснаците ни държаха изкъсо.Пък и българите не скачаха, като чехи, унгарци и поляци.После Горбачов ни ритна, ДС се разбра със Запада да свали бай Тошо, а Запада да не и държи сметки за кражбите в Бг занапред до днес.Затова сега е ДС мафия = най-опасната мафия!Някои не вярваха в това - бяха умъртвени, а се мислеха за голяма работа.ДС има план за командване за 100г. след 1989-та.Това го каза техен човек навремето.
24
0
 
4
 
! Отговори
Социален антрополог преди 3 години
Анализът е точен. Поставените минуси под повечето коментари са доказателство, че хората с такива абонаменти висят в такива форуми, за да оползотворят неограничените си минути и мегабайти! Ако се разпознавате сред споменатите с телефони за 1000-2000 лв и си губите времето тук, то най-вероятно тези телефони са ви подарък за " заслуги" или сте в лизинг форевър! Весели празници! Използвайте времето за хората, които са ви важни, а не за мерене на... телефони!
23
1
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Ей ,тези от ДС трябва да са гении,че вече 31 години след настъпване на необратимите ,*** демократични и неолиберални промени, продължават да управляват.А пък някои казват ,че били глупави.Е как глупави хора продължават да управляват толкова години след като не са на власт.Тогава остава и екзистенциалният въпрос,дали пък народа не е още по-глупав от тях,но това не ни пречи да претендираме,че сме много умни,което предизвиква спонтанен и непрекъснат смях
22
1
 
7
 
! Отговори
КЗК преди 3 години
Картел няма!