БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните

Пак оглавихме негативната класация в целия ЕС
182
БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните
Снимка: Dnes.bg, архив

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е малко над 8 пъти. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация.

Годишният доклад за заетостта на ЕК , който стана факт в края на 2020 г. сочи, че наред с неравенствата България получава негативна оценка и по редица други показатели.

Още по темата

В документа се анализира въздействието на пандемията от Covid-19 върху заетостта и социалното положение в Европа. Докладът се състои от три основни глави. Първата представя обобщен преглед на основните тенденции в социалната сфера и трудовите пазари в ЕС, както и основните предизвикателства пред тях. Втората глава акцентира върху количественото изражение на ключовите социални показатели. Третата глава е посветена на заетостта и икономическите политики в социалната сфера, които бяха проведени до момента от всички страни от Европейския съюз през 2020-а година.

Икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов коментира, пред БНР че и на първи прочит България "свети в червено" по редица показатели, според този доклад на ЕК.

"Това, че свети в червено означава, че ситуацията е критична или ни е дадена възможно най-слабата оценка в цели 6 категории, което е най-много спрямо останалите страни от ЕС. Тези 6 показатели са - преждевременно напускане на образованието; неравенство в доходите; риск от бедност и социално изключване; младите хора, които нито учат, нито работят; влиянието на социалните трансфери върху намалението на бедността; индивидуално ниво на базови дигитални умения. По всички тези показатели страната ни е на последно място в ЕС", каза той. 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 3 седмици
скубане
154
0
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 3 седмици
Безконтролното теглене и крадене на еврофондовете, и слушането на населението с над европейски цени, доведе нашите милиционери да станат милиардери. На останалите пенсия на 70 години 65€. Дано да си купят свещи!!
153
1
 
3
 
! Отговори
Пунта Кана преди 1 месец
Сега като отворят ще ходите да им ядете и пиете гнусотийте.Тоест отново ще ги правите богати.Що ревете.Аре на гранясалото олио.Вероятно е съхранено от март2020 когато ги затвориха за първи път да не става зян.
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Водещ на новинарски блок в бТв взима около 15 хиляди лева!
Дават му ги.
Е, той виновен ли да се чувства?
Макар, че не носи никаква отговорност
А премиера ни получава 2 пъти по малко от новинаря, въпреки огромната отговорност.
151
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако сте съгласни да работите за 1000 лв ще получавате толкова.
Не са ви виновни нито политици, нито богаташите.
И на запад имат политици и богаташи, но там са се борили работещите!
Много хора у нас още си мислят че правителството им определя заплатите!?
150
1
 
5
 
! Отговори
Пролетариат преди 1 месец
Зависи от дефиницията за бедни и богати. Според мен, на заплата човек няма как да е богат - той пак си е работник (било то добре или зле платен такъв). Неравенството го има, и уви в България проблема се задълбочава с времето.
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 144

Моля те, не ми сравнявай "Асфлат не се яд" с " Реслите не се ядът".
Не си работил и ден с чуди фирми и хал габер си нямаш, колко убийствена е малумщината у нас.
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 144

Защото относителна цена е пак по-евтина. А и са много по-ефективни. ългария можеш да го прави и да имам 2-3x от сегашното си БВП, ама не ...
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 143

Ама ти за "богат" ли се имаш? Защото твоите 5000 лева са ... абе не са малко, но не те правят богат, нито заможен, совен ако не търгнеш да пестиш и инвестираш за 20 години напред.
146
0
 
0
 
! Отговори
Морз преди 1 месец
Прав си, но в територията Лампадефория НЕ Е ТЪЙ.
145
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Аз мисля,че парите в чекмеджето са поне 80 пъти повече от моите.
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо големите фирми изнасят производствата си от Китай, след като там се вдигна нивото на заплатите? Китай защо вместо да раздава помощи строи железници да имат големите компании по-лесен достъп до вътрешниостта на страната, за да развият и тези райони, вместо да напускат Китай? Странно! Нали са комунистическа страна? Релсите не се ядат!
143
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами и аз имам близък роднина дето не иска да продължи образованието си. Сега и един компютърен курс не иска да изкара. Работи най-неквалифицираната работа. Чака Мая Манолова да дойде на власт да й вдигнела заплатата. Защо аз получам на свободния пазар 4-5 хил.лв. на месец, а тя чисто под 500лв. В едни и същи условия сме израсли. Едни и същи възможности сме имали. Сега отново работим в едни и същи условия. Къде е причината за драстичната разлика в доходите? Всички разплащания са ми по банков път.
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тернините беден и богат са бедостатъчни. С 5000 лева дпхдо бпгат ли си? Ами не точно, защото ако ти си богат, какво е тозо с 30000 лева доход?
А ако си беден, какво е този с 1500 лева доход?
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Щерю

Той бузнеса не изкаше да става и 270 от 240 лева.
140
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
143 До SHEFA

Ама ти наистина ли вярваш, че някоя външна фирма ще дава заплати по 5000е, като може да мине и с по 500-600? Няма такова нещо. Даже почваме да им ставаме скъпи, за това което предлагаме.
139
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народът е прост и безволев, затова политиците гое бът.

А те са хищни и добре организирани.
138
4
 
26
 
! Отговори
До SHEFA преди 1 месец
Заплатите се държат ниски, за да може наредените бизнесмени да си имат евтина работна ръка за фирмите си. Много фирми са искали да стъпят на българския пазар и да предлагали по-високи заплати, но ДС ченгетата се съюзяват и радушно натискат чуждите фирми да дават ниски заплати, за да не им избягат работниците. Което пък тласка хората да бягат от България и ДС ченгетата да нямат абсолютно ниаквки работници. Ама червената чугунена ДС глава с подарена фирма как да се се сети...
137
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е да знаете, че около 75% от обществените поръчки (фиктивни и истински), и средните и едри бизнеси се държат от бивши доносници на ДС, или техни роднини, приятели. Може да се каже, че все още ДС си управлява в България, в 2020. Те са и в политиката. Познават се помежду си и си разменят "услуги". Властта им се унаследява от рожбите им.
136
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямам нищо против богатите и бедните. Така е навсякъде по света. Ако изключим неправомерно забогателите а това е голяма част от нашето общество, но това е друга тема, тези другите богатите са станали такива с ум, много работа, образование и иновативни идеи и са заслужили парите си. Бедните обикновенно са хора с ниско образование, не обичащи риска и мързеливите. Прав е по надолу коментара че дори и да вдигнат заплатите бедните няма да станат богати. Богат не се става по призвание а по умения.