Лекар: Нито има ваксини, нито добра организация

Плащаме ли цената на нереформираната здравна система?
32
Лекар: Нито има ваксини, нито добра организация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нямаме добра организация на ваксиниране, а няма и ваксини, които да стигнат за всички, дори те да поискат да бъдат ваксинирани. Това коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация пред БНР.

Още по темата

Най-важното е страната ни да ваксинира и предпази хронично болните и възрастните хора, защото те сега са най-застрашени. Към тях трябва да се насочени всичките ни усилия - електронно здравеопазване, домашни грижи и достъп до най-съвременните лекарства, ваксини и всякаква грижа. Само това ще позволи да се върнем към нормалния си начин на живот, смята той.

По думите на д-р Хасърджиев в рамките на една година фармацевтичните компании няма да могат да произведат нужното количество ваксини.

"Затова беше важно България да си подреди правилно приоритетите в здравеопазването много ясно - реорганизация на лекарите, грижи да хронично болните пациенти и електронното здравеопазване. Сега на безплатния телефон към Националната пациентска организация много хронично болни пациенти питат как ще се лекуват, бременните също питат, защото някои от личните лекари са спрели да си вдигат телефоните, усложниха се много от заболяванията, много от хората са без достъп до лечение, защото беше ясно, че тази инфекция няма да си тръгне. Тези хора ни търсят, защото се лутат и не знаят какво да правят", обясни той.

Аз виждам и опитите и на Министерството на здравеопазването и медицинската общност, но това са хаотични опити, защото години наред се пренебрегваха важни неща в здравеопазването, каза още д-р Хасърджиев.

По думите му правителството е предпазливо не без основание по отношение на поетапното разхлабване на мерките, така и е по-света - там мерките дори се затягат.

Освен това нашата здравна система има много недостатъци и когато болните се увеличават, се вижда какво се случва. Така че мерките сега са доста предпазливи, ние ще бъдем късметлии, ако броят заболели сега се запази така. А бяхме на едно от първите места по смъртност от вируса миналата година, това не бива да се повтаря, напомни той.

Според Хасърджиев здравеопазването ни в момента има много недостатъци. Сега се заплаща за бездействието за това да се реформира здравната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
1
 
! Отговори
Заглавието преди 3 години
Описва накратко ситуацията в България. Вчера още един познат почина... Иначе вирус нема.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е УИН кода на лекаря Хасърджиев?Как и кога човек може да се запише за преглед при него?Платил ли е членския си внос в БЛС?Само питам!
23
3
 
6
 
! Отговори
немасмисъл преди 3 години
Истинско здравеопазване ...плащаш данъци осигуровки после при личната 3 лв и от там като те пуснат по пързалката на системата,после чакаш ходиш търсиш плащаш насекъде и накрая правиш п0гребени@
22
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва лекарче си подритва здравната книжка май. Къде няма ваксини бе комунистче мръсно а? Бойко вкара 3 вида ваксини и даде пара на вас докторчетата да работите бе *** червени
21
3
 
11
 
! Отговори
Бял ром с пепси преди 3 години
Кражба до последно и товае...
20
2
 
6
 
! Отговори
Роко2 преди 3 години
Катерицата обръсна ,истината лъсна...
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хасърджиев по принцип не го харесвам оабаче сега вярно няма изградена стретегия за имунизация
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България няма приоритети няма значение в здравеопазване образование или икономика ние сме се снишили под нивото си да слушаме разни продажници кое би било добро за нас Всеки вижда кое е доброто за себе си да мълчи или да излезе и да го заяви Смятсм че по голямата част от нас са се снишили и чакат по добри времена тези времена трябва да ги отстояваме заедно
17
10
 
7
 
! Отговори
до всички БСП-ари преди 3 години
ами нали горихте маски, сега плачкате
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами точно Хасърджиев е КАСАТА
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-н Хъсърджиев Всички над 30г са застрашени , на всеки му е мил живота !Това с ваксините не е честно - защо само възрастните над 65г ще се ваксинират ? Стотици в работоспособна възраст измряха -на 40г на 50г на 60 - та,кой живот е по-важен ?
14
5
 
10
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Как да има,като парите за ваксини отиват в чекмеджето на Бобъра !!!
13
3
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ХЕЙ ЖУРНАЛИСТИ !!!ГЛЕДАЙТЕ ТЕЛЕВИЗИИ НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!ТАМ ВСИЧКО ТИ Е НАРЕД !!!
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До баба мара--------------------------------Аз съм работил и преди 30 г,когато нямаше СДС.И тогава бяхте недоволни,неблагодарници такива.
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито пък има желаещи.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас няма ковид и няма ваксини ) хората от еврогейския съюз са преценили ,нищо че 300 милиона ни задигнаха )
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най тежко засегнатата държава в Европа през последния месец - Великобритания:Активни случаи - 1 922 909 , в болница - 39 159. Процент хоспитализация - 2,04%.България - от месец намаляващи случаи:Активни - 26 582, в болница - 2 822. Процент на хоспитализация - 10,62 %.ПЕТ ПЪТИ РАЗЛИКА !!!Тия лекари да спрат да точат Касата !!! А не да пишат декларации!
8
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма ваксини, няма и желаещи
7
11
 
6
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Този не е лекар, няма го в регистъра на БЛС, там са всички практикуващи лекари! Този всезнайко да си затваря устата!
6
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само един въпрос имам, как може линeйка да те вземе да те разкарва 4-5 часа и да те върне в къщи, толкова ли няма кой да уведоми Бърза помощ, че в болниците няма местa. Много по-добре е да не те вземат да те лангъркат в линейката. Хаос, невежество и пълна некомпетентност. За какво брояха умрелите да бяха броили свободните болнични легла ама то акъл се иска, не купчина *** подире ти да им разправяш за умрели от Ковид.