Проф. Хайрабедян: Комбинирането на ваксини е рисков ход

Масовото ваксиниране е по-скоро индивидуална защита, посочи той
14

Започна третата фаза от имунизационния план в България. Обсъжда се идеята втората доза от ваксината да бъде отлагана за сметка на по-голям брой ваксинирани с поне една доза.

"Ваксинирането на малък брой хора няма голям смисъл за цялото население. Има индивидуален смисъл за тях. Предполагам, че това е идеята", коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян в "България сутрин".

Още по темата
По думите му притесненията за ваксинирането на над 55-годишни хора са заради липсата на достатъчно изследвания. "Ваксината не е по-опасна за тях, смята се, че нивото на защита е по-ниско", посочи той.

Проф. Хайрабедян обясни, че актуалното схващане за ваксинирането е, че то дава предимно защита за индивида, не се очаква ваксинираните задължително да могат да спрат предаването на вируса на други хора.

"Това е така, защото има няколко нови варианта с мутации, които след ваксиниране показват, че тези мутации са довели до възможност новите варианти на вируса да избягват антитяловия отговор", посочи той.

Масовото ваксиниране няма да доведе до групов имунитет, а до индивидуална защита, подчерта професорът пред Bulgaria ON AIR.

Междувременно в Европа идеята за комбиниране на ваксини от различен тип става все по-застъпена.

"Мисля, че това е малко рисково. Може да се получат непредвидими реакции при някои хора. Не е добър ход. Би трябвало да се разчита по-скоро на адаптация към вируса", смята проф. Хайрабедян.

Той допълни, че прекарването на вируса за 5-7 дни може да не бъде раздялата ни с Ковид-19.

"Последствията върху имунната система могат да бъдат от 3 до 6 месеца. Рехабилитация след тежко прекаран коронавирус е задължителна", категоричен бе експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комбиниране на ваксини и сега се прилага няма да давам примери с ваксини но се прави и няма проблем до сега
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е професора - ваксинирането на малко на брой хора, както е в България, няма някакъв смисъл, освен за самите ваксинирани. За постигане на групов имунитет трябва да ваксинират не по-малко от 150-200 хиляди човека на ден, както правят в Израел - ваксинират по 200 хиляди на ден. В момента ние само хабим ваксините с малкия брой ваксинирани.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекарването на вируса за 5-7 дни можело да не бъде раздяла с него,че за колко дни тогава приемат в болниците за лечение от него при това с варианти мутации се появява къде самостоятелни къде след варианти на ваксини с възможности на нови мутаци да избягват антитяловия отговор на пациента като бега от което излиза,че много бега,а пациента колко дни трябва да лежи в болница и да се надява за раздяла с вируса бегач мутиращ що преди да се появи,що допълнително мутирал от естествен,ваксинов отговор.
10
2
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
до 10 алоооо, антиваксърите, вие за себе си в множествено число ли пишете
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всики ваксини са опасни и нямат никакъв ефект забрана за всички ваксини неискаме никакви ваксини спрете тия ваксини неискаме всичкое лъжа и измама няма да стане това което иска те
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато не просто тестват върху теб медицински процедури, а започнат и да правят експерименти... Май е време да кажеш НЕ?
7
0
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Така им е по-лесно.Вместо да водят война-вируси и после ваксини.Чисто и доходно.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе снощи в едно интервю шефката на инфекциозна болница каза,че не се е ваксинирала,ама щяла да се ваксинира.Много нейни колеги казаха същото.Е,ние ли сме най-големите ба-лъци,които ги ползват за опитни мишки?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удивително! Такива масови експерименти с човешкия живот не са правили дори фашистите.
4
0
 
6
 
! Отговори
Лего преди 3 години
Комбинирането на ваксини е изключително опасен ход. Това не е Лего или коктейл да му сложиш няколко вида алкохол. Такива изследвания не са направени от производителите и никой не знае какви ще са последствията. Нарочно карат хората да не искат да се ваксинират. Но така се получава когато популисти и политици започват да изземват функциите на професионалистите - лекари, имунолози и т.н.
3
1
 
1
 
! Отговори
МИШКИ преди 3 години
вас ползват ли ви за опитни мешки, че така компетентно се изказвате, като разбирачи
2
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ти пука? И без това ни ползват за опитни мишки.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и Астра зенека не е добър ход,ама нашите са се набутали с милиони дози и сега се скъсват да я рекламират.А смесването на ваксини би трябвало да се забрани,а не да се правят експерименти с хората.