След смъртта на дете: Управници ли да си идат или да сме по-отговорни?

Решават ли оставките въпроса и защо липсва контрол?
Обновена: 15 фев 2021 22:38 | 15 фев 2021 22:37, Веселина Йорданова
211

Смъртта на 16-годишно момче от токов удар заради неизправна шахта в столицата за пореден път разклати доверието на обществото в институциите, след като те си прехвърлиха отговорността една на друга.

Граждани протестираха пред Столичната община с искане за оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Това се случва по-малко от 2 месеца преди предстоящите избори и неясното политическо бъдеще на страната.

Още по темата
"Аз търся отговорност в хората. Един човек мърляво е оставил кабелите оголени. Заради това, че ние сме свикнали мърляво да си вършим работата, защото твърдим, че ни е ниска заплатата, застрашаваме живота на децата си. Хубаво е да търсим контрола, но той е ефективен, когато нарушенията са малко, не когато са практика. Колкото и управници да си отидат, нещата няма да се оправят - ние трябва да си променим нагласата", заяви в ефира на "Денят ON AIR" политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев.

Двамата с политолога Георги Киряков коментираха каква е причината за нелепата смърт на младото момче - липса на контрол от институциите или невниманието на конкретен човек, което Стойчев определи като тенденция.

"Важни са и реакциите на институциите. Отговорността е лична само вкъщи. Освен вината на човека, я има и тази на контролиращата институция. Оставката на Фандъкова няма да върне живота на детето. Под нея има десетки хора обаче, които трябва да са си свършили работата. Най-верният път за политическа отговорност е оставка от институциите", смята от своя страна Киряков.

Експертите коментираха и предстоящите избори.

"Социологическата картина не предполага изненади на изборите. Правителство много трудно ще бъде създадено", каза Киряков пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Стойчев понятието "коалиция" се е превърнало в "мръсна дума".

"Широката коалиционност означава представяне на повече интереси. В момента ни се струва, че липсата на ясна еднопартийна отговорност в кабинета е грешка. В демокрациите, обаче, които имат като нашата конституционна уредба, да имаш кабинет, подкрепян от няколко партии, е нормална практика", добави той.

Според Киряков причината за негативния поглед върху коалициите е противоречивата информация, давана от политиците.

"Голям проблем на коалиционната култура е, че до вчера враждуващи партньори изведнъж си стискат ръцете, уж в името на народа, избирателите и тн. Когато виждаш, че няма да спечелиш мнозинство, не се кълни, че няма да влизаш в коалиция. После разочароваш собствените си избиратели", заяви експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Администрация 40 000 и всичко е ОК!
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е нашата българска мърлящина.Нищо друго.Балко за детето.
159
2
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Изтриха ми един коментар защото някой в ДНЕС.БГ го стяга чипикът?!Всички ривети като убодени мечки,че трябвало да има ред?Хайде замислете се какви са ви реакцийките за носене на маски на обществени места,когато полицията се опита да слоижи ред?Навсякъде са коментари,тръшканици?!Защо си мислите,че ако некой м,ан гал дето е слагал този кабел,го беше забелязал гражданин и бе извикал полиция,че нямаше да се спретне ром ски бунт?!Ромска държава,ромски закони,ромски съд,тоест беззаконие,платени съдии
158
4
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
За всички тези обекти има разрешителен режим. Закона предвижда за всеки обект да има ясни проколи, кой, кога има ли право да извърши дадено мероприятие.Кмета на града не е само политическа фигура, но и Администратор, Организатор и Контрольор на тези дейности. Стига опити за размиване на отговорност.Не живеем в каменния век, дето всеки прави, каквото си науми.Обществото е структура със закони и отговорности.Иначе важат законите на джунглата Кръв за Кръв и Око за Око.
157
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои от емигрантите са много големи отворковци. Хванали са Г*спод за шлифера.
156
5
 
2
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Недоразбрал Това което ГЕРБ построиха 30 години няма да ни стигнат да го ремонтираме .България държава на срутищата и тресавищата под управлението на ГЕРБ.
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
168 - ти нямаш ли кирилица, че "святкаш" тук тази латиница, кой нормален ще се зверри да ти чете ттъпните ?
154
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Недоразбрал", голям тъ'пак си, явно още не си "недорабрал" и тази истина ? Имаш време гласувай за измамника от Банкя и ще си останеш 'недорабрал" за няколко живота ! Семето ти е НЕчитаво, / а това не може да се промени / щом смяташ, че Станишев и индианецът Винету са от различни политически сби'рщини !
153
1
 
6
 
! Отговори
Дора преди 3 години
Ако имаше в България смъртно наказание, всички щяха да бъдат много внимателни, а рецидивисти нямаше да има!
152
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква отговорност? Колко улични ел. табла са отключени и даже с отворени капаци. Сещам се за спирката на окръжна болница в София, защото наблизо живея, а колко други съм виждал в такова състояние. А после ще си говорим за отговорност...
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите тук водят до отчаяние.
150
4
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Нали ви боли и крещите и иронизирате премиерът,че си правел ПИАри с джипката и че не му било това работата и че си имало хора за тези работи?!Е сега ще търсят човекът ,който е бил за тази работа,да не се прекарва ток дето не му е мястото и ще му въздадът както му се полага по закон!Нали не се съмнявате,че мутрата дето отсвири Цветанов,няма да легне да плаче за некакъв си ***,дето с простотията си е убил детето??!!Налегнете си за дни ци те и оставете властта да си свърши работата!
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г*споди, защо допусна толкова много простотия и несправедливост? Да ти го на*укам, Б*же!
148
1
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Както е модерно да се казва-проблемът е системен.
147
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** от Днес.бг, пак да ви питам, защото ми изтрихте предното питане: - ЗАЩО ЦЕНЗУРИРХТЕ "МЪР'ША", ДУМАТА Е ИЗКАЗАНА ОТ СЛАВЕЙКОВ ? Да не се помислихте за по-умни от него ? Вие нов български ли ще въвеждате, оня с гюлюгюлюгюлю по мисирски ? Айде да видим сега ще го цензурирате ли това ?
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "америка1332002" - америка, ние живеем в Европа, не сме в ОАЕ или някъде из американските комтиненти, а Европа е смятана за най-цивилизованото место в света, така, че айде да оставим кабелите по пясъците и дървените табла на Канада, за да не питам пък аз защо ни трябват подобни за сравнение ? Успя май да покажеш къде живееш което явно е било целта ти, не кабелът убил дете ?
145
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"заяви в ефира на"Денят ON AIR"политическият анализатор доц.Стойчо Стойчев."-до този антибългарин ли я докарахме,да ни кзава какво трябва да правим,този който най-нагло показа на българският народ среден пръст и е полегнал в нозете на един крадец и бандит-Борисов?Какво общество сме след като не можем да направим разлика между доброто и злото,какво общество сме след като виждаме лошото и нямаме смелоста да му се противопоставим,а продължаваме да му се навеждаме?Не сне народ,а *** каза Славейков
144
0
 
6
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
разбира се този кабел по парапета е в разрез с правилата. причината обаче е в това как фаза е попаднал върху метала. да отворят шахтата и ще разберат.
143
1
 
5
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
До Анонименкабелът не е в пустинята а в центъра на града. представи си магистрала , двете платна разделени с пясък. и по този пясък открит дебел кабел. и си вървиш по пясъка безпрепятствено. и такива работи има по света.а в канада например ел. таблата са дървени. у нас това е забранено със закон.
142
6
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
някаква калинка се прави на електротехник и убива човек , но за изгладнелите бесапари кмета е виновен и веднага се опитват да яхнат трагедита. о какво от тове известно е че срам нямат.скопро един дупетат искаше да уринира върху паметника на жертвите на тталитаризма.