COVID-19 vs икономиката: Ако имате 1000 лева, пазете си ги

В ранна икономическа депресия сме, смята проф. Красимир Петров
5 мар 2021 09:43, Ния Христова
140
 
Вече една година живеем в режим на затягане и отпускане на мерките. Това сериозно се отразява дори на най-силните икономики в Европа. 
 
"Говорихме за икономическа криза далеч преди коронавируса. В момента сме в криза - България, Европа и глобалната икономика. Сега сме по-зле от най-тежките моменти за Великобритания. След сходни локдауни в Италия, Франция и Германия не е възможно да не е подобна ситуацията. ЕС отчете 7% спад в БВП за миналата година. В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия", обясни икономистът проф. Красимир Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него икономиката ще бъде в стагнация - "ще се души, ще се дави и в същото време ще имаме инфлация".
 
"Ако имате 1000 лева, най-важното нещо е да си ги пазите. Най-важното нещо за едно семейство са спестяванията. Ако имат дългове и ипотеки - да ги погасяват. Да минимизират разходите си и максимално бързо да погасят всякакви кредити. За да не те захапе кризата потънал в дългове, това е катастрофално", подчерта проф. Петров.
 
Той обясни още, че е особено подходящ момент, след като "цените на имотите са надути и опипваме върха на балона", да продаваме имоти, в случай че имаме няколко.
 
"Акциите не са смислена алтернатива, освен ако човек не иска да играе на лотария. Акциите са свръхнадценени, облигациите са гарантирано губеща инвестиция. Няма убежища от добри валути, швейцарският франк не е това, което беше. Еврото заприлича повече на гръцка драхма и на италианска лира, отколкото на немска марка. Здрава валута на този етап няма", обясни икономистът.
 
Проф. Петров посочи, че криптовалутите са между 5 и 10 пъти по-рискови, а общите колебания са много големи. Според експерта криптовалутите може да се сринат в пъти повече от акциите.
 
"Благоразумният човек в условия на криза дори не трябва да си мисли за спекулации, но до 10% може да си начеше крастата", отбеляза проф. Петров.
 
Нашата кономика няма да бъде повлияна от ваксините, без значение дали сме масово ваксинирани или не. "Фармацевтичните компании се опитват да направят десетки и стотици милиарди", изтъкна още той.
 
"Не трябва да имаме никакви икономически ограничения, може би не трябваше да затваряме заведенията. Всеки трябва да има собствена отговорност за своето здраве", каза за финал проф. Петров.

140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
1
 
! Отговори
Естет преди 1 месец
Ако имате 1000 лева, идете на екскурзия в Занзибар!
125
0
 
1
 
! Отговори
Away преди 1 месец
До левскар: Абсолютно съм съгласен, само че нали знаеш питай патило...Лошото е за младите които се набиха с много кредити и се обвързват с години робство. Има една хубава новина, ако имат поне малко акъл ще се научат и живи здрави ще ги изплатят. Нали знаеш г. лупавите се учат от грешките си, умните не правят грешки а се учат от глупавите а идио.тите повтарят.
124
5
 
1
 
! Отговори
Плешивия преди 1 месец
Този плешивец , точно пред криза и инфлация да ти каже да си пазиш парите и да погасяваш кредити, ми звучи меко казано абсурдно. След като напечатаха куп долари, много умни хора ди обърнаха спестяванията в инвестиции. Този който не разбира от акции може да си купи злато.
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако имате 1000 лева, дайте 100 за чекмеджето, че да не стане лошо. а
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото смислено нещо в момента е да се позапаси човек с малко стоки, които са трайни и така или иначе консумира - ориз, мед, кафе, алкохол... Ако ги купи на едро и са в по трайни опаковки, още по-добре.
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако са точни данните,че Велика Британия е в най лошото си състояние от триста години насам,това означава едно.
Нищо,ама Нищо добро не ни чака!
120
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако имате 1000 лева, пазете си ги"

ха-ха

Пазете си ги, скоро ще си ги палите за отопление, след като се изпразнят рафтовете в магазините.
119
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ангел.
Защо така с рогата напред?
Бъди себе Си,набълбукай се с кредити сега и влагай най вече в коптори,та белким прокопсаш!Успех в начинанието!
118
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Злато-физическо всеки може да си го купи,земя всеки може да си я купи,акции на фармацевтични-компании всеки може да си ги купи като използва услугите на ИП,крипто валута-BTC виж там е по сложно но при добро желание може да се купи!
Та това са нещата които могат ако не друго,да ни помогнат да си запазим спестяванията,ако ги имаме разбира се!
117
4
 
7
 
! Отговори
Ангел до lewskar преди 1 месец
Понякога и аз се чудя какво правя тука. Може би четейки коментарите и осъзнавайки невежеството ви разбирам какъв НЕ трябва да бъда !!!
116
1
 
3
 
! Отговори
Прост и глупав преди 1 месец
Как ще живееш,ако имаш парите на Бил Гейтс?Амммчиии по-ми е интересно как ще живее той,ако има мойте пари:))))
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първи съвет: Спри да взимаш кредити- освен ако не сигурно , че умираш!
----------------------------------------------------------------
Aбсолютно правилно, потвърждавам - после ще ти излезе солено. Само за най-важните и неотложни неща.
Но аз познавам един мъж, който след като тегли 5000 лв кредит, първата му работа беше да отиде в най-хубавия ресторант в града, една жена май и тя подобна сума беше взела, си купи едни скъпи сандали и така...
114
1
 
11
 
! Отговори
lewskar преди 1 месец
До Ангел
Едно е да вземеш заем в милиони друго е ипотечен или потребителски кредит в България!Прави разлика между заем и инвеститорски кредит! И Прасчо взе 300млн от КТБ но не ги върна , а знаешли колко хора си предоговориха кредитите с други банки но не в преференциални условия ,за да се разплатят със синдиците на КТБ ? А ти щом пишеш тука не си от Банкерите инвеститори ! Този човек обеснява за обикновеният окраден българин а не за ......Джорд Сорос какво да прави!Всички в БГ са икономисти
113
0
 
12
 
! Отговори
Сър Стенли преди 1 месец
Както цяло е прав за почти всичко човека. Единствено не мога да разбера "погасявайте всички кредити и ипотеки" ?!? Ще кажеш че всеки може да си го позволи но не иска щото виждаш ли пести за яхта. И за продажбата на имоти вероятно има предвид многото празни апартаменти и продължават да строят. Иначе земя и имот-актив никой не би трябвало да продава освен ако знае къде да вложи кеша. Сложих и + на коментара на lewskar.
112
4
 
4
 
! Отговори
Financial iq преди 1 месец
Първо каза, ако имаш имоти да ги продадеш. После, 1/3 в имоти? Последно? Ако си имал 1000 лв да ги пазиш? За какво? Какво да си купиш с тях? Българинът е достатъчно стиснат и спестовен в сравнение с останалите европейци, да не говорим англосаксонци, но не виждаме исторически да е живял някога по-добре. И последното нещо, с което ще се завърти икономиката е като всеки си стиска хилядата лева. Може пък българинът така да спре инфлацията :D а коя е тази държава ВелЕкобритания?
111
0
 
11
 
! Отговори
lewskar преди 1 месец
Не допълних ;
СПРИ ДА ВЗИМАШ КРЕДИТИ ОСВЕН АКО НЕ УМИРАШ УТРЕ
110
1
 
19
 
! Отговори
lewskar преди 1 месец
Давам безплатни съвети " Как да нямам кредити и да имам спестявания" -отървах се след 14г от всички кредити кредитни карти и т.н. Повярвай те никога не съм спал толкова хубаво!никога не съм се чуствал токова свободен ! Сега помагам на всеки безплатно !Малкият Кредит и ипотечният малък кредит са модерното робство. не стига че работите за Богатите банкери за безпари а и ви дават изработеното на заем . Първи съвет: Спри да взимаш кредити- освен ако не сигурно , че умираш!
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ако имах 1000 лева щях да шортна полупроводниковата индустрия
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук явно е пълно с големи икономически богове, притежаващи милиони и съветващи ви да си харчите парите и да инвестирате - ДА ама по-голямата част от българите са бедни или в долния праг на средната класа, която е доста малко в БГ. По тази причина икономиста съветва хората да си пазят парите и да спестяват, защото е наясно, че повечето нямат спестявания и имат смешни доходи. Даяте по-реално да гледаме на нещата, а не да се сравняваме с напреднали държави. От фантазии само проблеми.
107
4
 
1
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
До Тъпир

‘Ако разбираш от икономика’... Имам лека представа, срещал съм и съм слушал лекция на Нобелов луреат зс икономика, което не мисля, че важи за ‘професора’.

А той в ролята си на какъв се изказва за ваксините и отварянето на заведения насред пандемия????

Много титли в България, но малко знания и по-лошото, желание за търсене на истината