Промени ли пандемията потребителските ни навици?

Контролът върху онлайн пазаруването се засили
15 мар 2021 21:29, Ния Христова
1
Промени ли пандемията потребителските ни навици?
Снимка: Pixabay
На 15 март се отбелязва Световният ден на потребителите. Преди 62 години на този ден за първи път са били формулирани основните права на потребителите.
 
"През текущата година има някои тенденции – намаляло потребление на определени видове стоки и услуги и повишаване на други. Наблюдава се известно разместване. Като цяло потреблението се е свило. Хората потребяват по-малко услуги и по-основни – като храни например. От друга страна, имаше много проблеми, свързани с туризма, особено с организирани почивки, туристически услуги и подобни", каза пред БНР Игнат Арсенов от КЗП.
 
През годината е отчетено значително увеличаване на онлайн пазаруването. Това е тенденция, която върви от години и се е изострила доста през текущия период, стана ясно от думите му.
 
"Един от основните акценти и на Комисията на потребителите и на държавата беше извършването на много съвместни проверки – комплексни проверки с цел да се види, че въпреки пандемията държавните органи са на линия и следят за нарушаване на правата на потребителите", уверява Арсенов.
 
"Контролът върху онлайн пазаруването се засили. Потребителите все повече знаят своите права в тази област, но все пак трябва да внимават. По интернет е по-лесно и да се направи сравнение между предложенията, магазините и търговците. Да не забравяме, че каквото и да купим, с едни малки изключения в закона от чисто обективен характер, можем да го върнем в 14-дневен срок, така че защитата ни е голяма", казва още той.

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
finansistite, sindikalistite, sjurnalistite se davat v lajite si...kef cena niama...