Кардиолог: При спортуващи също има пост-COVID симптоми

Кои са симптомите?
15 апр 2021 23:30, Ния Христова
17
Кардиолог: При спортуващи също има пост-COVID симптоми
Снимка: Pixabay
Пост-COVID симптомите не се появяват само при силно увредени пациенти, но и при спортуващи хора, които след прекаран вирус са с увреждане на миокарда. Това каза пред БНР ангиологът и кардиолог д-р Светлин Цонев от УМБАЛ "Александровска".
 
След прекаран коронавирус се появяват симптоми като задух, умора, белодробни увреждания. Затова и в "Александровска болница" има пост-COVID програма, коментира кардиологът.
 
Той е категоричен, че посещението в лечебното заведение не е опасно. "Шансът хората да се заразят в болница е по-малък от този на зараза в градския транспорт", каза д-р Цонев.
Още по темата
 
Той подчерта, че COVID е и съдово заболяване. 
 
"Тромбозите са артериални и венозни. При първите има изтръпване на краката и ръцете, а може да се получи и инфаркт. При венозните тромбозите се получава отток на крайниците и подуване", заяви експертът. 
 
Кардиолог посъветва пациенти, прекарали COVID-19, да не се самолекуват. "Хората вярват, че ако съседът им се е лекувал с определен медикамент, то и при тях ще помогне. Това е изключително грешно", каза още той. 
 
Д-р Цонев коментира, че рискът от ваксината е по-малък от този на прекарване на вируса. "Болката и малкият отток са нормални реакции след ваксинация. Пациентите с алергия, също могат да се ваксинират, след подходящата терапия. Да се свържат с лекаря си", допълни ангиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
до Sticker преди 3 години
Като отваряш дума за отговорност да попитам защо ваксиниращият се поема отговорността за ваксината, подписвайки информирано съгласие? Защо не фармацевтичните компании като са толкова добри ваксините? СЗО защо нищо не каза за произхода на тоя вирус след всичките си разследвания? Защо не се търси ефективно лечние?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Striker"не си ли ваксиниран, си е твоя отговорност за лечението"Ама ако ти се разболееш друго ще приказваш за отговорността ...
8
0
 
2
 
! Отговори
РРекламодател преди 3 години
1000 лв и за тоя!
7
0
 
1
 
! Отговори
човека с бича преди 3 години
Аз знам нещо хубаво за този мошеник,един волски бич!
6
15
 
4
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Абе *** не иска ваксини, няма какво да се хабят лекарите. Просто не си ли ваксиниран, си е твоя отговорност за лечението, пътуванията и т.н. Ей ги Израел, Англия, че и Америка са напът да прескочат пандемията. А ние...през 2040-та
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не плаши хората, шарлатан!
4
2
 
4
 
! Отговори
Никога преди 3 години
Никога нямада получиш нищо от мен
3
2
 
3
 
! Отговори
Е и преди 3 години
Кой па им е дльжен на тия цьрвулиСигурно да се. Изживяват в тяхното си котили кво ни занимават
2
2
 
2
 
! Отговори
Два камька преди 3 години
В чорап и плешива дебела ***
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След избесването на нацистите, също има нещастници с фашистки наклонности.