Българският войник е воден от кауза

Армията ни учудвала света по време на войните
6 май 2021 22:05, Екип на Bulgaria On Air
47
Българският войник е воден от кауза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България днес отбеляза Деня на храбростта и празника на Българската армия.

"Българската армия учудва света по време на войните. Първата заявка, която Българската армия прави пред света е така наречената "Война на капитаните срещу генералите" - Сръбско-българската война от 1885 г.", отбеляза историкът и главен експерт в министерството на отбраната Радослав Симеонов в студиото на "Денят ON AIR".

Българската армия води Сръбско-българската война без своите командири и без своя военен министър.

"Млади момчета на по 25-30 г. трябва да командват Българската армия. Те успяват да направят това срещу сръбската армия, която е тогава била на половин век. И успява да го направи с чест и достойнство, с помощта на изключителния боен дух, който те имат", посочи историкът.

И обясни, че именно желанието на българските войници да защитят отечеството е било от ключова роля за спечелването на войната.

"Това ще бъде отличителна черта на българския войник във всички войни оттук насетне. Нашата армия води справедливи войни, за национално обединение. Българският войник е силен, защото е воден от кауза. Когато един войник има пред себе си кауза, той наистина може да постигне неподозирани върхове" изтъкна Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Историкът посочва 1878 г. за рождената дата на Българската армия. В нея основно влизат кадри от българското опълчение.

"Опълчението всъщност е прототипът на Българската армия и в това опълчение нашият народ черпи и вижда с преклонение своя сбъднат идеал за възстановяването на българската държава. Защото армия и държава вървят ръка за ръка", подчерта историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: войнаармия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Топгънър!!! преди 2 години
Ввулгария е уникална "държава",бре!Тя е ЕДИНСТВЕНАТА "държава" в Света която е издигнала паметник на войниците-дезертьори,които вместо да се бият-бягат след разгрома при Добро поле-1918г.и престъпвайки всякяква военна клетва хукват към София за да "търсят сметка" от цар Фирдинанд!Ха ха ха!пп-Паметникът стърчи на входа на София при с.Владая!Прав е оня-Нема такава държава!Ха ха ха!
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като няма Афганистан, да видим как ще ги задържите войниците.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каузата се нарича "пари".
33
0
 
10
 
! Отговори
SS преди 2 години
Имаме генерали дето никога не са помирисали барут и то с лопата да ги ринеш.Канцеларски плъхове.Военни бюрократи.Адмирали също. Как мислите тези хора ще реагират ,ако стане война ? Ще пратят синовете ви пушечно месо а те ще се скрият.( по хитрите ще избягат) .Как се става полковник или генерал без да си участвал и в една престрелка ? С учене ли ? Нееее С *** на задни-ци на по голямото началство.
32
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
До истината.А кой освен военните е виновен за плачевното състояние на армията и държавата ? Кой ? На кого е поверена отбраната ? ЗАПОМНЕТЕ ! АРМИЯТА Е ГАЕЧНИЯ КЛЮЧ ЗА НАТЯГАНЕ БОЛТОВЕТЕ НА ДЪРЖАВНАТА МАШИНА.И КОГАТО КЛЮЧА СЕ СЧУПИ ИЛИ РАЗТЕГНЕ ИМА ТОВА-СКАПАНА ДЪРЖАВА,С ТРИ МИЛИОНА ЕМИГРАНТИ.
31
5
 
2
 
! Отговори
Загубена кауза преди 2 години
Исторически, и по времето на ньойския договор, армията не е била толкова зле.Територията е станала протекторат, а членството в НАТО и ЕС е само на хартия. Тиквените правителства са марионетни и се стремят да отслабят остатъците от армия, за сметка на полицията, която действа срещу българското население.
30
0
 
11
 
! Отговори
бай ганьо преди 2 години
от каква кауза е воден бълг.войник?!?!?!?.....от тази кауза където се хвали че вземал една шапка пари и хвалби как по цял ден нищо не правел...от тази кауза се води!!!как имат много почивки за нищо правене..много младежи станаха кадрови войници защото видаха че в частния сектор здраво се работи!!!отиват войници вземат пари и нищо не правят по цял ден само кафета и цигарки и да прекарат колегата си той да е наряд и болнични за щяло и нещяло!!!е ТОВА Е ИСТИНСКАТА КАУЗА!!!
29
0
 
11
 
! Отговори
к1 преди 2 години
БА живее само със спомени за величие. С просто око се вижда , че състоянието на войската е плачевно , а ЛС е напълно деморализиран.
28
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наспи се и после прочети малко.Победи нямате нито срещу нас, нито срещу турците.Срещу италианците -да и толкова.Херодоте, Херодоте, Херодоте...........Каква школа си оставил само
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези доблестни воини от първата редица на снимката изглежда са в категория над100 кила. Бая яка ще трябва да е водещата ги кауза, за да ги вдигне в атака.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Опълчението всъщност е прототипът на Българската армия"........................Опълчението е обучено от руски военоначалници в съответствие с руската военна имперска наука.
25
6
 
3
 
! Отговори
ОВЧАР КАРАКАЧАН ЕЛИН преди 2 години
От древните Елини днес нищо не е останало. Съвременните гърци са с 51-52% геноми на Етиопия, Сомалия, Еритрея. И в "Плaнетата на Maймyнитe" Маймyнитe печелят войната, ама какво от това, пак са космати...
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банкоматчикът е воден от парите, синекурната службица и спокойния живот след ранното песиониране. Дремят, нехаят, самун да загине, ден да замине. Отврат.
23
16
 
7
 
! Отговори
той войника е войник преди 2 години
но армията хич я няма, какъвто е и главнокомандващия. Добре че НАТО ни пази, излезем ли от НАТО веднага ще довтасат червените барети и ще ни оплячкосат както стана в Крим, Чечня и другите анлклави на Путьоя Влад. Ама поне водката ще се лее като вода, ухаа!
22
2
 
22
 
! Отговори
SS преди 2 години
И каква му е каузата на бг-ят войник ? На бг-ят офицер я знаем.Синекурна служба,ранно пенсиониране,двадесет брутни заплати,пистолет с привилегия,и охранителна(най често) фирма.Ако можеш да се оредиш на мисийка докато служиш още по добре.И по добре да няма паради.Стават за смях показвайки архаична бойна техника която в други държави одавна е по музейте.
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дам, да убият врага...всякакви други каузи водят до загуба на войната.
20
2
 
12
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
само че, ако преди са пеели "ние можем да минем през огън и лед", сега щабарите пеят "ние вече си мажем кюфтетата с мед" .
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте прави! Има кауза българският войник!Всеки войник иска да стане шкембе войвода!
18
1
 
22
 
! Отговори
. преди 2 години
Много Ви благодаря, че ме разсмяхте така хубаво! :)
17
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква армия в България.Някой да е виждал по улиците или в трамвая воененили човек с униформа.НЕ.При Тошо поне ги задължаваха да ходят униформени до работата.