Бойко Рашков: Където се обърнем, е блато, наши служби нямат чувствителност

Кацаров: Мерките срещу вируса се коригират, защото има риск от нова вълна
Обновена: 15 юни 2021 18:19 | 15 юни 2021 12:15, Веселина Йорданова
270
Бойко Рашков: Където се обърнем, е блато, наши служби нямат чувствителност

МВР е предприело всички организационни мерки, които да гарантират в много голяма степен, че ще проведем честни избори на 11 юли. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков на отчета на служебното правителство за едномесечно управление.

Липсва оперативна чувствителност на някои наши служби към проблеми в нашата страна, посочи той и даде пример с незаконните трансплантации, които бяха обявени, като подчерта, че тези случаи са останали неизвестни за оперативните структури на МВР.

Където се е обърнем, е блато, подчерта вътрешният министър.

За голямо съжаление на едни от предходните избори - на 4 април, а и преди това, има констатирани случаи на купуване на вот. За това уродливо явление в нашия политически живот МВР няма вина, ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитвали да съдействат на една или друга политическа партия, това са инцидентни случаи, каза Рашков. По думите му ведомството разполага с информация в тази насока и ще бъдат предприети мерки.

В МВР е създаден щаб, който се ръководи от главния секретар на министерството във връзка с изборите. По отношение на рокадите, той заяви, че са извършени "необходими промени", а не чистка. Някои по тяхно желание бяха преназначени в други служби, обясни Рашков.

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че дейностите в министерството са разделени на два вида - дейности по прозрачност и дейности по икономически растеж. Той посочи направеното по случая ББР с ограничаване на кредитите, които се дават, ситуацията с язовирите, които не са влезли в експлоатация, а за които са изхарчени пари.

Дал съм разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация и всеки договор с външен изпълнител да бъда предоставян към Комисията за прозрачност и контрол, обясни министърът.

Над 2.5 млрд. нови средства ще бъдат достъпни за малки и средни предприятия в партньорство с търговските банки, каза Петков.

По отношение на пандемията беше отчетено, че проблемите се дължат на лошо състояние на здравната система и недобро управление на кризата. Не заварихме утвърден общ план за диагностика и лечение на ковид, последни бяхме по ваксинация, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Скоро ще бъде публикуван такъв протокол. Министърът заяви и че се прави информационна кампания за ваксинирането, каквато липсвала.

Според него добрата новина е, че над 400 хил. възрастни са се ваксинирали за месец. Възложен е анализ на смъртността и на работата на медицинските служби, за да се разбере откъде идват лошите резултати, информира Кацаров.

Ковид не е отминал, рискът от нова вълна есента продължава да съществува, подчерта Кацаров. По думите му прави се корекция на мерките, като се следи ситуацията непрекъснато. Ваксини са осигурени за населението за следващите две години. По думите му очаква се скоро да влезем и в зелената зона на ЕС по заболеваемост.

Финансовият министър Асен Василев каза, че мерките, свързани с пандемията, са били бюджетирани до края на март и реално не е имало оставено финансиране за тях. По думите му общественият ресурс е бил харчен безконтролно, имало е системно несъбиране на данъци от НАП, като се вижда значително повишена събираемост за 30 дни.

Ще има серия от обществени обсъждания за актуализация на бюджета, като целта ни е да няма увеличение на дефицита. Възможно е това да стане чрез рязане на капиталови разходи, информира Василев.

Половината от държавния ресурс е бил харчен, вместо по закона за обществени поръчки и тръжни процедури, чрез вратичка за спешни и неотложни случаи. Това се е превърнало в порочна практика, добави той. Работи се по решение на МС, което силно да ограничи тази практика. През заобикаляне на ЗОП е установен голям теч за закупуване на горива за отопление, с който по 300 лева на тон са текли в някои джобове, каза още Василев.


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бийко Рашков се опитва поне малко да оправи хаоса в държавата след ГЕРБ и ББ.........след тях голям батак, много крадене падна от крадливите гербаджии!Жалко е... ако мандатът на това работещо правителство изтече. Минаха годините, а изключенията са все по-голяма рядкост
238
1
 
0
 
! Отговори
До коментар 237 преди 1 месец
Има човека,работил за тях и с честност си ги е взел, явно си гербаджии,защо твоя пълководец не му разрови чекмеджето,да се облажиш и ти ама не ти стиска.защо не сметнеш,5 апартаменти по 100 000 лв колко е ,500 000 лв.пари спечелени по честен труд. А явно не смееш па надзърнеш в шкафа на любимия ти,и да питаш от къде са кюлчета и еврата.гледай във вашата чиния а не другия
237
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе защо не пишете че това хио мне има 5 апартамента и две къщи в полите на витоша.Цветанов го разкъсаните а за този тишина
236
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще назначат надеждни пенсионирани комунисти и ще оправят блатото.
235
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горкият дърт, тлъст и при ост Тиквун. Много му се ще да омаскари Радев, че той и/или неговите хора е/са крадец/ци като него и неговата шайка.Търсиха в продължение на години и НИЩО! Ама дори и не са толкова умни, че да правят като американците - когато едно нещо не съществува - изфабрикуваш го! Ама така е - кога си само на 1 книга за 65 години, акъл няма от къде да дойде.
234
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има нещо по-опасно от ГЕРБ и ДПС това са министрите на Да, България и Прокопиев. Хора осъзнайте се на изборите да не се видите в чуда, управлявани от националните продажници.
233
2
 
6
 
! Отговори
до Анонимник 236 преди 1 месец
По затворите са само такива Kpeтени, като теб.
232
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ оставят държавата в хаос и разруха................откраднаха милиарди, тия крадливи гадини................напълниха с евро нощни шкафове, чекмаджета, банки ............никой не е крал повече от тях.............надявам се да си платят един ден, да отидат в затворите, където е мястото на всички крадци!
231
23
 
9
 
! Отговори
До рушкоФ и сидероф преди 1 месец
Бийко Рашков се опитва поне малко да оправи хаоса в държавата след ГЕРБ и ББ.........след тях голям батак, много крадене падна от крадливите гербаджии!
230
16
 
3
 
! Отговори
До рушкоФ и сидероф преди 1 месец
Волен Сидеров е голям българин и патриот.............прочети някоя от книгите му, да се просветиш малко!!!
229
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това го знае ,действия са нужни
228
7
 
29
 
! Отговори
Фигуранта Радев преди 1 месец
Посипвам но и главата с пепел.. Казах го вече съжалявам че назначил толкова некомпетентни хора за министри. Моля хората да ме освободят от моето безхаберие като не гласуват за мен и подкрепят .....Луна. Тя е човекът. Гласувайте за нея. Не слушайте какво ви говоря не съм на себе си - Деската ме принуждава да се правя на интереси. Аз не искам ама.......
227
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тия аматьори бе да се занимават с пликове? Я вижте дядо ви боко със самолет си вози еврото пък и за тролове дава макар и трохи ,ама те и на това са доволни!
226
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блато е много меко казано!
225
6
 
27
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 месец
До АнонименА какво да правим с троловете на БСП ?
224
8
 
47
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 месец
А бе Рашков,ако сега е блато по времето на Станишев,когато и ти беше в управлението,беше огромно тресавище.Благодари се,че никой не се е хванал да ви разследва далаверите от онова време.
223
9
 
26
 
! Отговори
Герберски трол преди 1 месец
До 214. Ами аз като гледам май такива като теб реват, а не ние. А това че разкриваме некадърността и зависимостта на служебното правителство и еваваме макята на такива като теб не е реване, а истината. Тъппанар.
222
8
 
42
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Големи лъжи са изрекли на този цирк, наречен "отчет". Надявам се нормалните хора да го виждат - че тези смотаняци освен да спират, да рушат и да уволняват друго не правят. Но, естествено типично по комунистически, само ще се хвалят.
221
6
 
32
 
! Отговори
мунчо преди 1 месец
и в блатото плуват пликове с пари
220
7
 
31
 
! Отговори
мунчо преди 1 месец
и в блатото плуват пликове с пари