10 дни имат решилите да прехвърлят вноски за втора пенсия в НОИ

Прехвърлянето става в НАП
Обновена: 19 юни 2021 21:51 | 19 юни 2021 21:49, Веселина Йорданова
22
10 дни имат решилите да прехвърлят вноски за втора пенсия в НОИ
Снимка: БГНЕС

Още десет дни има хората, които искат да прехвърлят вноските си за втора пенсия от частен фонд в Националния осигурителен институт. Крайният срок е 30 юни.

Това се отнася за всички, родени през 1960 - 1964 г. Не на гишетата на НОИ, а на НАП се случва прехвърлянето. Срокът беше даден по изключение на тези, на които остават по-малко от 5 години да навършат възрастта за пенсиониране.

Те могат да се опитат od вземат информирано решение дали им е по-изгодно да останат в частен пенсионен фонд или да се прехвърлят в НОИ, като използват услуга, актуализирана преди броени дни - на 14 юни, съобщr "24 часа".

Всеки, който е роден след 1959 г., вече може да види реалния размер на основната си пенсия чрез електронния калкулатор на Националния осигурителен институт. За да направи това обаче, трябва да има персонален код, който се издава от НОИ, като осигуреният трябва да отиде лично да го получи. В електронния калкулатор са отразени последните промени в Кодекса за социално осигуряване за новия, по-нисък коефициент на редукция.


22
Още по темата: НОИпенсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До долния ако наистина са ти откраднали 4 бона не знам това е доста притеснително и съмнително. Работата е за една друга институция.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До долния не знам защо някакви полковници и генерали са ти в ума, ами професорите ми те са повече от студентите а относно културтрегерите си прав нещата не са добре зле са.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който няма почти никакви вноски защото не е работил по една или друга причина какво да прави да умре ли или да се гръмне. Жестока работа е капитализма особено за хора в беда а най лошото е че това става така заради други хора и заради злобата и завистта.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При около 14,000 лв. в ЧПФ преди 2 години, миналата седмица се оказа, че имам 10,000 лв. Издръжка на офиси, заплати яки, коли, лукс ...уж такси за управление на партидата ми било, но ми взеха до тук 4,000 от личните пари. И тези яко крадат! Като НОИ. Май ще се окаже, че може да отида и на 4,000 лв. след няколко години. И ЧПФ имат оправдание - инфлация. На минус съм, а им плащам. А НОИ поне плаща пенсии... колкото..., без да ми взема тези 10тина (около) от 100%, за пенсията така или иначе.
18
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Един от важните проблеми на българите е, че държат да се осигуряват на минимален доход и искат да получават високи пенсии. Шизофренично е!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не, няма да си ги прехвърля. В частния фонд виждам колко точно е натрупаната сума и как се увеличава ежемесечно. В НОИ е каца без дъно, както е написал някой по-долу.
16
1
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
всеки може да си прехвърли частната пенсия към Държавният Фонд Пенсии -без значение възрастта!! само трябва да отиде в НАП!! За тези които им наближават годините за пенсия отиват в НОИ!
15
1
 
3
 
! Отговори
За пенциите преди 1 месец
В десет дневен срок можете да се запишете за ковчега на НОЙ, защото се очаква финансов потоп.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не би трябвало 2 да е по-малко от 1, както тръбят другарите от НОИ. Те просто плачат за парите на частните пенсионни фондове за да има да раздават на всякакви пенсионирани полковници, генерали, на разни артисти с пожизнени пенсии и какви ли не... "заслужили деятели". И не знам кой и защо измисли изведнъж от частните фондове да ти дават само 80% а не 100% от това което си набрал. Уш беше да се вдига благосъстоянието на българина, а то пак се почна с комунистически уравниловки.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунист при дава ли бе?!От 1990 до днес продължават да си управляват тези дето управляваха и преди 1990.Без значение как се казва партията всички партии са на БКП и в тях има членове на БКП.Комунист само знае да лъже и да краде!В НОИ срещу всяко ЕГН няма 1 лев!В ЧПФ има колкото си внсъл.Дето се вика за едно погребение ще стигнат ако не за друго.Има над 8 милиарда натрупани във фондовете,затова Горанов приказваше,че който не си ги прехвърли в НОИ,децата му ще ли да му плащат пенсия.За затвора е!
12
4
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
А тези които не искат да хрантутят мързели и които знаят, че НОИ е продънена каца и когато стане време за тяхната пенсия, пари в НОИ няма да има кога ще могат да си прехвърлят първия стълб от НОИ към частен фонд? Защо втория да може от частно в НОИ, а първия не може от НОИ към частно? Аз не искам да хрантутят мързели! Да си ги хранят НПО-тата и тия дето си ги развъждат!
11
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Частните пенсионни фондове държат обезценени пари и ограбени пари за издръжката на частните пенсионни фондове............ Тези пари можеха да отидат за пенсионерите необезценени преди години. За 20 години инфлацията е 500 процента............ Парите, събрани от частните пенсионни фондове са намалели от събраните................... Разделете събраните пари на 5, за да получите обезценката.
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки човек може да започне да взема от втория стълб преди първия, защото не се иска стаж. Хората с малък стаж или хора, които дълги години са работили в чужбина, или хора с много ниски доходи имат интерес да ги прехвърлят към НОИ. Докато хората с високи доходи и с натрупани суми над 15 години при всеки случай двете пенсии ще са повече от една в НОИ. Всичко зависи от промените в НС и правата на човека. Нас насила ни накараха да внасяме тези вноски за втора пенсия. Аз не искам втора пенсия,ама...
9
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В държавата на айдуците нема сигурно място където да си държиш парите!Тези частни фондове са законни пирамиди,а от НОЙ се краде безогледно.
8
0
 
62
 
! Отговори
Бъдещ пенсионер преди 1 месец
Защо в България всичко е толкова сложно, мъгливо и оакано? Защо ни разиграват и ни карат да взимаме решение за прехвърляне на вноските ни за втора пенсия в НОИ, след като преди години ни задължиха със закон да ги внасяме в частните пенсионни фондове. Ние не сме експерти, уважаеми господа политици. Бъдете така добри да си изчистите акитата в пенсионната система, дайте ни достойни пенсии и ни позволете да си поемем най-после дъх от последиците, причинени от всички управляващи след 1990 г.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба Мика Зайкова преди време каза,че за първите, които ще се пенсионират с втора пенсия до 2024г. е по-изгодно да си прехвърлят парите в НОИ. Колкото по-нататък в годините се натрупват трябва да се следи доходността или поне така го разбрах ото Зайкова. Според мен ще загубят всички, които си прехвърлят парите в НОИ. Во новото правителство може да смени закона и всички да ги прати за зелен хайвер. Парите на хората да се приватизират. Няма да има пари за пенсии. Демографската криза се задълбочява
6
1
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Който иска да загуби пари да се прехвърля в бездънната каца на мафията.Цял живот внасяш и сега твоите пари да бъдат намалени с 20% да ги дадем на ***.
5
4
 
24
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Прехвърлянето в НОИ може да се окаже неизгодно за повечето от хората, тъй като така или иначе те ще получат пенсия по НОИ дори и минимална когато нямат необходим стаж. Ще получат поне 300лв. Но когато прехвърлят партидата си ще загубят парите от частния фонд дори и те да са около 1000лв. При частните фондове парите са наследяеми. В НОИ наследствеността се губи. При хората с големи доходи също не е изгодно да прехвърлят партидата си.Това са хора,които ще получат максимална пенсия по първия стълб.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тоя срок,Намирисва яко за лобиране към частните пенсионни дружества!Нали срокът за прехвърляне на партидите от "Частниците" към НОИ от 01.01.2022 година за бъдещите пенсионери ставаше една година преди пенсиониране,за какво е сега това "бързане"??????
3
8
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Че те нали ги окрадоха тия пенсионни фондове!Къвуй да прехвърлям!Те само за заплатите им не стигат вноските ни!