Метрото, дърветата или телефон привлекли мълнията, убила млад мъж в София

Експерт съветва да сме на закрито по време на гръмотевична буря
Обновена: 26 авг 2021 08:20 | 26 авг 2021 08:00, Елка Василева
96
Метрото, дърветата или телефон привлекли мълнията, убила млад мъж в София
Снимка: архив, БГНЕС

Метротунелът в близост и растителността са привлекли мълнията, която уби човек в столичния квартал „Дружба“, смята експертът инж. Радослав Калчев. Пред bTV той обясни, че мощните електромагнитни полета, които са предизвикани от метрото, със сигурност имат влияние върху привличането на мълнията.

При гръмотевичната буря над София в сряда млад мъж беше ударен от мълния. Той е умрял на място, а негов приятел е приет в болница с изгаряния, но без опасност за живота.

Още по темата

„Основната причина е наличието на масив дървета. Мълнията възниква на 20 км над земната повърхност. Никой не може да предвиди къде ще падне“, каза Калчев.

По думите му комбинация от фактори е довела до трагичния инцидент.

„Мощните електромагнитни полета на метротунела също са повлияли негативно на тази мълния“, допълни той.

Според Красимир Димитров от Столична община причината за инцидента е друга – починалият млад мъж вероятно е говорел по телефона си, тъй като устройството е намерено на няколко метра от тялото.

„Мълнията е намерила човека и това, което е носел в себе си – телефона“, каза Димитров.

По думите му неговият спътник е имал голям късмет в тази ситуация, защото е бил на разстояние от своя приятел. В противен случай вероятността и той да загине е доста голяма.

Димитров съветва да сме на закрито по време на гръмотевична буря.

„Трябва хората да влязат на закрито, да изключат телефоните и батериите си, защото това привлича мълниите. Ако са на открито, да се отдалечат от дърветата и да намерят закрито помещение. Всякакви метални предмети, които носят, също могат да привлекат мълнията“, каза още Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
Спецялисть преди 2 години
Телефон със сигурност не е, особенно ако е свързан в 5G мрежа. Това, което е привлякло мълнията са метални предмети по тялото, ако покрай вас започне да гърми си свалете златните накити, портфейла и коланът, ако сте с дънки с метални капси свалете и тях на земята и бързо се отдалечете от мястото на ситни подскоци
87
0
 
2
 
! Отговори
фандъкова преди 2 години
категорично , не е от метрото , толкова пари сме вложили и повече отколкото трябва ,сега ако при някои дъжд се пълнят подлезите виновен е дъждът във всички случаи а просто да привлича мълнии не не , ако все пак се докаже това , аз нищо не знам
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шанса да те мълния е по-голям от този да спечелиш от тотото, но да се предпазиш от мълния е по-лесно от колкото да познаеш числата от тотото.
85
0
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 2 години
До ПетърчоОт бързане съм написал и едно 'не' в "Когато си навън и започне да вали намери подслон там където вероятността да не удари гръм е по-малка." ... срам...
84
0
 
1
 
! Отговори
Петърчо преди 2 години
До 71 Всичко може да се случи. Но ако видиш че ще вали помисли си къде ще ходиш и дали можеш да се скриеш някъде по пътя. Ако имаш куче може би е по-добре ако не го разхождаш точно когато вали. Когато си навън и започне да вали намери подслон там където вероятността да не удари гръм е по-малка. Ако нямаш нещо важно да правиш с телефона ако гърми няма защо да не го изключиш. Намаляване на риска се нарича това. Има и такива които на това викат здрав разум. А за другото каквото ти било писано това.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цяла София ще падат гръм и мълнии заради метрото.
82
0
 
3
 
! Отговори
Жо преди 2 години
От мълния в България загива по един човек месечно. Това не можем да го контролираме. В същото време, по пътищата загиват по 60 човека месечно, а това зависи САМО от нас, хората, от никой друг.
81
0
 
1
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Много разбирачи тук дават акъл, но никой не може да каже със сигурност къде да се скриеш, когато си сред природата, далеч от жилищни сгради. Това е нещастен случай и никой не маже да го предвиди! Вероятността да ви удари мълния е много по-малка от това да спечелите от тото или от лотария. За миналата година от мълния в България са загинали 15 души.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ме уби! Броял между между светкавицата и гръмотевицата! Това единствено може да ти каже колко далеч от теб е ударила мълнията, знаейки скоростта на звука. Времето за пристигане на светлината до теб практически е нула. Ако за нещастие мълнията удари теб ти никога няма да чуеш звука!
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вечна му памет на младият човек! Да внимават комунистите,че са с чугунени кратуни и стават като гръмоотводи!
78
3
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Сигурен съм, че иновна за смъртта е лудата мания да се отглеждат кучета, да се разхождат навсякъде и по всяко време (дъжд, сняг, мъгла) 2-3 пъти на ден че и повече. А самото куче привлича мълнии поради козината си (както и овцете). Кучетата разнасят и коронавирус, ама не страдат от него. Изобщо трябва да се забрани отглеждането на кучета в големи градове.
77
0
 
3
 
! Отговори
байчо преди 2 години
От къде го изкопахте този "инженер", какви електромагнитни полета, какви 5 лева, аман от неграмотници! Сега метрото ли да затворим? Сигурно е бил ваксиниран и чипа е привлякъл мълнията! Божееее!
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като си вътре, защо да си изключваш телефона. Нали си на закрито.
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на мрежата е не да носиш телефон със себе си, а да е вътре в теб и да си свободен. Сега го доизкусуряват.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моя 5G телефон S21Ultra започва да се зарежда безжично когато навън има гръмотевична буря и присвяткват светкавици наоколо.
73
5
 
5
 
! Отговори
Мене ме нема преди 2 години
5Г талафоня се услажда на мълнията кат сурова риба на котарак!...5г е вредно и за мъжкото способство за възпроизводство...
72
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да ги разбера тези с кучетата. И студ и в пек, ден и нощ са навън за да си изходят едното псе. Да умреш за едното куче, егати нелепата и безсмислена смърт
71
1
 
6
 
! Отговори
Видяхте ли преди 2 години
Новата реклама на A1 - 5G ULTRA мълниеносна скорост.
70
7
 
5
 
! Отговори
Кака Съба преди 2 години
А може да е и 5G мрежата???
69
2
 
16
 
! Отговори
Оф.... преди 2 години
Много "Компетентни и некопмептентни" отговори..... Истината е че може да удари навсякъде.... Може да има гръмоотвод до теб и пак да те "цапне". Виждано наживо - при перфектна мълниезащита, мълнията падна пред офиса, не на гръмоотвода. Нямаме метро в нашия град... В морето като падат мълнии има ли метро ??? Кабели???? Дървета???? Хора??? - Мълния МОЖЕ ДА ПАДНЕ НАВСЯКЪДЕ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ - ДОРИ ДА НЯМА БУРЯ НАД НАС!!!!