80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"

48% не знаят какъв ефект би имала тя върху живота в България
170
80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената "Зелена сделка".

Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия.

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучването, проведено от изследователския център "Тренд".

68 процента от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока", каза той пред БНР.

Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на "зелената сделка" и с плана за декарбонизация на Европейския съюз, посочва Димитър Ганев:

"83 процента не са запознати с целите на "Зелената сделка" и 80 процента не са информирани за българската позиция", посочи Ганев.

Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала "Зелената сделка" върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация.

"Това е почва за настаняване на всякакви политически интереси, когато няма информация по даден въпрос", коментира той.

Изследването на "Тренд" отчита основните притеснения на хората от "Зелената сделка", а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

Проучването на изследователски център "Тренд" е национално представително, по поръчка на "Дир.бг" и официално представено по време на събитието "Зеленият преход" - решения и предизвикателства за България"" с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за "Зеления пакт" Франс Тимерманс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: зелена сделка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
дори преди 2 години
и да не знаят, повече от ясно е, че няма да е в полза за България...
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80% от хората също не знаят, че ББ е подписал Зелената сделка и че няма никакъв вариант да не се затварят въглищни централи, единственият въпрос е кога и какво ще получим в замяна. Също 80% не знаят, че ББ не е направил нищо за да подсигури България със заместващи мощности от типа на АЕЦ Белене. И ни е оставил буквално на произвола на съдбата.
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка", но се досещат, че е позиция oдyпeн със сваленигaщи.
131
0
 
5
 
! Отговори
scott преди 2 години
Другари, да ви питам: ако стане война ше ли се гледа "зелената сделка" и опазването на климатот? или това е само за цивилни?
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелена сделка с ***! Голяма сделка и още по голяма логика! :))))))
129
5
 
2
 
! Отговори
Студент преди 2 години
Те т,ва ли е най-важното за един президент - да прави лицеви опори и да размахва юмру ци ?! Ха-ха-ха ! Че то има и по-добри от него в това - наш Пондьо опорите ги прави ката ден,а юмруци размахва като чукове - да вземем да гласуваме за него,а,оти на тоя му знаем вече всичките номера :)))
128
0
 
5
 
! Отговори
факт преди 2 години
Ми то и по Турско е имало данък димнина.
127
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената зделка е като зеления хайвер.
126
0
 
7
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Борсовите играчи печелят за сметка на хората,като препродават енергия и ток !!!
125
1
 
6
 
! Отговори
Българската природа преди 2 години
Каква да ни е позицията за зелената сделка. В България си обичаме и пазим горите. Помните навремето дори протести правихме против сечта на дървесина. Румънските гори ги поизсекоха, докато ние си опазихме наще - поне до момента.
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с този вулкан на о.Палма,Канарските острови,който бълва лава и трупа карбонизирани отпадъци около него от изригванията,че затрупало наоколо заселени места,като преспи по 2 метра,че не могат да ги зачистят с лопати хората замърсяванията отседнали в районите,а колко от тез частици и газове е изхвърлил във въздуха,че няма спиране за туй време,а продължава със заметресения,от които явно ще продължи още бая време,а колко лава се изсипа,че скоро сякаш целия остров ще превземе и нагорещи климата до
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СС, бе незнам ЕС какво убива и какво не, но всички искат в ЕС. Цял свят! Африка, Азия, Източна Европа, Бразилските футболисти, бе кажи речи всички. Цял свят. Извън ЕС явно е мега зле.
122
0
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
ТЕЦ на въглища може да бъде заменен единствено с АЕЦ.Ако ще затваряме ТЕЦ в Марица-Изток трябва да построим АЕЦ Белене.
121
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо им е на българите да знаят? Някой да не би за нещо изобщо да ги пита? Политиците си сключват сделки, от които цицат лични комисионки и от нищо друго не се интересуват. Много бръснат българина за слива въобще!
120
3
 
14
 
! Отговори
Доказано! преди 2 години
Българите сме за напускане на ЕС!!!
119
4
 
4
 
! Отговори
Да почистим въздуха. преди 2 години
Всички коли които не отговарят на стандарт за емисии нямат работа в центъра, а и изобщо в София.
118
1
 
8
 
! Отговори
Снимката преди 2 години
В София замърсяването е почти изцяло от автомобилите. Решимо е с по-строг контрол при техническия преглед.
117
0
 
16
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Има някакъв еко-талибани по-долу дето ни плаши с повишение с 1,5 градуса на средната температура. Хубаво е някой да му обясни на този чук.ун.дур, че по времето на Римската република за около 500 години средната температура е била с 2 градуса по-висока от сега. И хората са си живели живота , търгували и воювали. Само дето никой не е могъл да си представи, че някой ще е толкова нагъл за да събира данък "въздух" от народа. Нагли от.падъци сте зелените, само боят ще ви оправи.
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ Е КАКТО ОБИКНОВЕНО - СВАЛЕНИ Г А Щ И И ПОЗА ПАРТЕР И КАТО МАДАМ ЙЕС И В ТРИТЕ ХРАЛУПИ ДА. НАРОДЕ СТАВАЙ НА ОРЪЖИЕ УТРЕ ЩЕ Е КЪСНО. КЪДЕ СА 4ТЕ РЕАКТОРА НА КОЗЛОДУЙ. КЪДЕ Е БЕЛЕНЕ. КЪДЕ СА НИ МАРИЦИТЕ И КОЙ ГИ ПРИВАТИЗИРА. ЖИВИ СА ОЩЕ. ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ И БЕСИЛКИ. ИМА ЛИ НЯКВИ МЪЖЕ ОСТАНАЛИ ОЩЕ
115
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената сделка е поредният пладнешки грабеж. Цените на енергията ще станат безумни, бедните още по-бедни и енергийно зависими. Ще покучим и помощи, за да се самоубием ритуално - разбирай 1 евро помощ закрива поне 3 евро икономика. Зелената сделка има някакъв смисъл, ако дава алтернативи. Тя не дава. Затова, зелената сделка да си ходи там, откъдето е дошла.