Концлагерът в Белене - от ужаса до туристическа дестинация

Има план за възстановяване на част от постройките на остров Персин
100
Концлагерът в Белене - от ужаса до туристическа дестинация
Снимка: Кадър bTV

Концлагерът в Белене е напът да се превърне в един от най-посещаваните туристически обекти по Дунав.

Родена през 1928 г., едва на 18 години Цветана се увлича по идеите на анархизма. „Спомням си, тогава се говореше за 8-часов работен ден, за правата на жената, за свободната любов. Аз понеже питах майка си какво значи анархизъм и тя вика „Това са хората, които всяка власт ги гони“, разказва Цветана Джерманова пред bTV.

През 1948 г. е арестувана. Изпратена е първо в лагер в силистренското село Босна, а две години по-късно е преместена в Белене.

„Вечерно време ми е било най-тежко, защото усещах как затихва деня и си мислех за майка ми, за съпруга ми, въобще за бъдещето ми“, казва жената.

С болка си спомня за четирите прекарани месеца там, но не се опитва да ги забрави. Казва, че нейната мисия е да разказва за тях заради едно обещание, дадено на останалите затворници в Белене.

Тогава ми казваха „Ние сме възрастни и сигурно няма да доживеем да видим това, но ти си най-младата и ако останеш жива, трябва да напишеш на света да знае за тия ужаси, които преживяхме, за да може по-нататък човечеството да не бъде полагано на такава жестокост“, разказва Цветана.

Днес идеята концлагера в Белене да се превърне в туристическа атракция ѝ дава надежда, че преживяното никога няма да бъде забравено.

През 2011 г. завършва своя разказ в книгата „Спомени от лагерите“.

Според екскурзовода Недялка Тончева хората сами пожелали да посещават Белене, за да почетат невинните жертви. „Нямаме точни данни точно колко са те, защото всичката документация е унищожена“, казва тя.

Кметът на Белене Милен Дулев коментира за bTV, че има план за възстановяване на част от постройките на остров Персин, които са били унищожени. „Все по-млади хора се ангажират с миналото“, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: Беленетуристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
няма по големи преди 2 години
престъпници към род и родина от червените сатрапи -комунисти интернационалисти, слуги на Кремъл и диктатурата установена от тях. Концлагери до 80те години в бг и те ще ми говорят за фашисти. Ама нали им трябва враг, за да си оправдаят садистичните престъпления
51
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Концлагерът в Белене '' ........................... хубаво е някой да напомня за престъпленията на комунизма в България, защото днешните млади просто не знаят какво е комунизъм, какво е диктатура, какво е да си затворен без право да напускаш държавата, какво е да ядеш бой в народната милиция ако изпуснетш една дума против комунистите ... младите не знаят нищо от това, приемат свободата за даденост и дори слушат руска пропаганда против демокрацията
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 Турци ама от какъв произход ? От карамански ,от селджукски ,от туркменски ,курдски ,манафларски ,арменски ,гръцки ,арабски ,български ,сръбски ,бошнашки ,черкезки ,абхазки ,грузински ?
49
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вашето е било борба за власт!И едните и другите сте все от един дол дренки-крадливи и льжливи ***...вци!А защо бяха вкарани турците там,най коравите и несведущи главите пред изедника?!Само защото бяха турци и дьржаха да си останат турци!Но знайте:вашият проклет род навеки добро няма да види!Обречени сте на изчезване!Охх,дано по скоро!Иншаллах!Амин!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май пак трябва да заработят, че много *** се навъди.....Ще заработят но този път за БКП мърсолите!
47
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравеопазването беше БЕПЛАТНО!!!Разказвайте това на децата си......Беше също така и с правешко качество за пролетариата и правителствена болница за червените мърсоли!
46
2
 
2
 
! Отговори
Фотографа: преди 2 години
"НАПЪВАЙ! ДАВАЙ! ДАЙ! СТОЙ ТАКА!"
45
4
 
0
 
! Отговори
Снимката преди 2 години
Напъвай брат, но гледай да не си докараш ***! На почивки! Това е малка война, знаем. Бъди войн. В упоритостта е истината, но не си изкарвай ***. Много е пипкава работата - всичко е до тайминга. Ако искаш да спечелиш тази неравна битка, трябва да удариш едно късо еспресо. Хайде със здраве! И да почерпиш, за хубавия съвет, който ти дадох! Да не ме забравиш, ей!
44
4
 
2
 
! Отговори
Снимката кърти преди 2 години
Всякакви снимки съм виждал, но лице на човек, който се напъва, за да изкара клефук от гъ3ъ си, сефте виждам. Тоя му е много зор. НАПЪНИ БАЧЕ, ДАЙ! ЩЕ ИЗЛЕЗЕ! Пий едно кафе, ако ти е зор! ДАВАЙ!
43
6
 
5
 
! Отговори
а бе преди 2 години
не ги ПУБЛИКУВАЙТЕ ТЕЗ СНИМКИ,ЩЕ СЕЦНЕТЕ ДЕЦАТА,НЯМА ДА МОГАТ ДА СПЯТ ЦЯЛА НОЩ!!!КВИ СА ТЕЗ ПЛАШИЛА,ДАЙТЕ НЕЩО МлАДО,ЗАСУКАНО,стига сте ни ПЛаШИЛИ С ТЕЗ ВЕЩИЦИ бе,и на туй ОТГОРЕ анахистКи!!!!
42
17
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Всеки Затворник твърди че е Невинен .Защо удобно се пропуска Присъдата на тази Жена ?Не вярвам че е вкарана в Белене след като е казала че е Анархист . Вероятно е убила Хора .
41
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическите концлагери имат своите аналози в демократичните общества и предшественици във фашистките диктатури, сред които и Царство България. И в царството те са били доста повече и режима в тях е бил доста по-див и варварски. А в Белене е лежал такъв кръволок като генерал Вълков. Дайте му биографията за да се просълзим от състрадание към невинния човечец. Опитите историята да се пренаписва едностранчиво са неуспешни. Днес деца на фашистки убийци за имоти и пари са луди направо. ИМА БОГ!
40
1
 
10
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
И пак ще заработи!Само че тоя път без идеологии,те отдавна умряха.
39
8
 
10
 
! Отговори
Прокурорс на Пелишат преди 2 години
После американските юристи ми разказаха как само във Виетнам са изгорени с *** 3 000 000 мъже, жени и деца. Както и много прасета. Смяхме се заедно, сърдечно и искрено!
38
7
 
12
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 2 години
Когато имах среща с американски юристи предупредих преводача дословно да превежда! Разказах им за Белене когато стигнах до това,че прасетата са хранени с трупове на лагерници ги гледах право в очите -те пребледняха единия му прилоша и повърна! Жестока българска действителност...
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКПто е на власт вече 76 години, синчетата и дъщеричките на червените мърсоли са в момента на власт, управия до шия!
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Претрепай комунист за да си чист! :)))))))
35
3
 
7
 
! Отговори
До 50, 51: преди 2 години
Форумът на СЕГА бе затворен заради платените тpoлове на ГЕРБ.
34
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооо БКП-то помним за ужасите!
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП мърсолите трябва да си платят за извършеното!