Зам.-министър получил заплахи след проверка на ГКПП "Капитан Андреево"

Собственикът на лабораторията: Искат да изземат бизнеса ми
27 май 2022 10:03, Анисия Иванова
30

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов се притеснява за живота си заради проверките на фирмата за фито-санитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". Това заяви пред Bulgaria ON AIR самият той. Междувременно вчера депутати изслушаха Васил Димитров, който управлява лабораторията.

По думите му четири институции са били на проверка там и няма констатирани нарушения. Димитров бе изслушан от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, където отговаряше на депутатски въпроси, свързани с извършаните от фирмата му санитарно-ветеринарните проверки на българо-турската граница.

От 1 април стартира една масова кампания срещу моята фирма, за да ми се изземе бизнесът, заяви той пред депутатите. Димитров посочи, че има заповед от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която задължава всички проби да се карат в централната лаборатория в София, с което, според него, дейността му е практически спряна.

Веднага след като българските служби започнали проверка на единствената частна лаборатория, която взима проби от ТИР-овете с продукция от Турция, заместник-министърът на земеделието Христанов получил обаждане.

"Особеното на това послание е, че то дойде буквално на следващия ден, след като изисках пълната документация с ГКПП "Капитан Андреево", каза зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Натиск имало и към директора на Българската агенция по безопасност на храните. А върху работещите на самия пункт е въздействано с цел да напуснат работа, твърди зам.-министър Хрисанов.

Според Васил Димитров обаче репресиите на държавата започнали след посещението на премиера Кирил Петков на 1 април. Той смята, че е в ход кампания, която да изземе бизнеса му.

"Имах обаждане от лице, но на този етап не мисля да го кажа. Аз се притеснявам за сигурността си. Ще го кажа където трябва", заяви Васил Димитров.

Пред депутатите той потвърди посочена от него в отворено писмо до медиите информация, че е получил телефонно обаждане от човек, близък до известен български бизнесмен, в което е получил оферта бизнесът му да бъде купен. 

Този човек ми съобщи, че въпросният бизнесмен има интерес към моя бизнес и го иска за себе си. Иска да купи фирмата ми и или ще му я продам на определена от него цена, или бизнесът ми ще бъде отнет с помощта на държавата, разказа Димитров, но отказа да назове конкретни имена.

А причината частната лаборатория да спре да работи е, че държавата искала сигурност и по-голяма печалба.

"Друга фирма няма да има. Това е гранична критична инфраструктура, там трябва да работи държавата, защото само тя може да осигури дългосрочна работа. Не да се притесняваме дали, ако на някой му писне и утре си тръгне, цялата граница ще се срине", обясни зам.-министър Христанов.

Към момента пробите от товарите се носят за изследване до София. Това е причината и опашката от камиони на границата да е километрична. Зам.-министър Христанов обаче твърди, че има разбиране от турска страна и напрежението е измислено.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберската мафия заплашва всички.
25
1
 
4
 
! Отговори
Мая преди 1 година
Като гледам вносните *** по пазарите няма нужда от проверки.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 - Те винаги са ***. Има едни 2-3%, дето злоупотребяват от глупсота на 80-те процента, а останлите страдат.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз още помня, как преди 12 години, излезе тарифата - 80 000 евро на митничар! Толкова си плаща митничаря, за да е на служба. Имаше митничари с Ламборгини, помните ли? Кое ви кара да мислите, че сега е по-добре? Просот се крият повече!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Друга фирма няма да има. Това е гранична критична инфраструктура, там трябва да работи държавата, защото само тя може да осигури дългосрочна работа. Не да се притесняваме дали, ако на някой му писне и утре си тръгне, цялата граница ще се срине"Затова имаш НЯКОЛКО фирми, котио се конкурират, включително и държавана таква, която е "крайният вариант". Дръжаванта винаги ще харчи повече пари и ще е по-непродуктивна, докато другите винаги ще се мъчат, да скътаят, но стига да няма картели ...
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТака е навсякъде по света.Когато чуят,че си българин хората бягат като дявол от тамян.
20
1
 
0
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ПИША ГЛУПОСТИ ЗАЩОТО СИГНАЛИТЕ ОТ СЕВДА ПР И ЛИЧНОТО МИ МНЕНИЕ СЕ СМЕСВАТ И ЗАТОВА ИЗЛИЗА САЛАТА, НЕ МИ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ, АЗ СЪМ ШИЗОФРЕНИК ЗАЩОТО ХЕМ МРАЗЯ БОЙКО, ХЕМ МИ ПЛАЩА ДА ГО ВЪЗХВАЛЯВАМ.
19
4
 
13
 
! Отговори
ник преди 1 година
Лапането ще спре, затова си ревнал, че искали да ти вземат бизнеса....
18
3
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Бухалката новата стара пъпъ и патерицити и яко се бориха да се Докопат до баницата и успяха и сега бързат крадат а българите плащат ли плащат честита нова подмяна
17
2
 
13
 
! Отговори
Солунска митница преди 1 година
Когато зам министър има частен бизнес, в Европа се констатира конфликт на интереси и се подава оставка, а тук в индианските територии се твърди, че имало заплахи и се правят обаждания на този и онзи.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да си представя бъдещето на България с подобно мислене и поведение , а като гледам и новите поколения абитуриенти дето се разкарват по джапанки и халати , не ми се мисли какво ще стане когато и те налазят администрацията и службите ?! Ето Ви обяснение защо нашето "вето " и глас НЕ се чуват НИКЪДЕ , и ние сме "член" по МИЛОСТ , колкото да пълним бройката и да правим калабалък, но както вървят нещата по света скоро може да ни изритат отвсякъде и тогава ще сме сами и марзени от всички !!!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хрисанов или ХрисТанов? Кога ще се научите да пишете, неграмотници? А тоя Хрисанов или Христанов да вземат да го уволнят, ако е от актуалната върхушка! Не могат да се преборят с една партия, тръгнали света да оправят! Тръгнала с Мара и тя с мъжете! Писнахте те ми, оправихте всичко в България беднотията, икономиката, селското стопанство, суверенитета! Този път задължително за Възраждане ще бъда!
14
0
 
16
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Милия tolupa му е позволил да стърже държавата и сега реве че му правят сечено. Хайде марш стига си крал.!!!!!!!!!
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частна фирма няма място на граничен пункт. ГЕРБ ни превърнаха в разграден двор и обран бостан.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не пишете кой е "бизнесмена" дето всички вече го научиха? Киро и на него прави вятър
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се носят пробите на влизане в страната до София и да се връщат обратно на границата да си получат резултатите превозвачите транспортиращи проверяваната стока,че след това да я транспортират на територията на страната до следващия наш граничен пункт да я проверяват пак на излизане по същия начин дали стоката не си е изгубила хранителните и др. качества за това време на престой пред границите на страната и транспорт през нея със забавяне заради вътрешни разправии как неразбории не е ли по скъпо
10
1
 
28
 
! Отговори
Ти преди 1 година
Никакви частни фирми на границата, само държавата да проверява с денонощен онлайн контрол, чрез много камери с достъп до тях на обществото. Това е една от златните кокошки на България. Аман от руски и американски ***.
9
4
 
25
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Представяте ли си за каква лапаница става въпрос?
8
1
 
15
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
В първата програма на Греб от преди 14 години имаше намерение да се приватизира всичко доходно, като там фигурираха ГКПП и НДК! Знаете за ,,гьола" за дезинфекция на границата! Сега тук! Имате глави - преценявайте!
7
2
 
28
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
Както беше писал Алеко Константинов за Бай Гaньо: Да ми дадат Солунската митница. Друго не ми трябва.Какво търси частна фирма на толкова ключова позиция? Защо парите от пробите не са влизали в бюджета. После се чудете защо чекмеджето на Марадона от Банкя е пълно с кюлчета...