Топим се: Населението на България намалява със 17 души на час

До 2050 г. у нас ще живеят само 4,5 млн. души
23 сеп 2022 17:00, Нели Христова
164
Топим се: Населението на България намалява със 17 души на час
Снимка: БГНЕС

Населението на България намалява с близо 410 души на ден или 17 души на час. Това съобщава директорът на Демографския институт към БАНИ акад. Петър Иванов пред в. "Труд."

"На всеки 3 минути страната ни губи по един човек. Според сайта на ЦРУ България е на първо място в света, сред 230 страни, по намаляване на населението", казва акад. Иванов.

Той припомня, че от 9 млн. население вече сме 6,8 млн. души, според проучване на ООН от юли тази година. Същото проучване казва, че към 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си. Прогнозите на Световната банка пък сочат, че през 2050 г. ще сме само 4,5 млн. души.

Предварителните данни от преброяването на населението, което се проведе през есента на 2021 г. показаха, че населението в България е 6,5 млн. души.

“На първо място по смъртност сме, защото сме в демографска катастрофа. Ние сме в клинична демографска смърт. В България смъртността през 2021 г. е 148 995 души, ражданията са 58 678. Естественият прираст в демографията е разликата между ражданията между умиранията. За България този прираст е отрицателен - минус 90 000 души”, заяви Иванов.

Той обясни, че българите, които живеят зад граница са около 2,5 млн. души и че всяка година страната ни напускат около 60 000 от сънародниците ни.

Ученият от БАНИ обясни, че сме с най-висок процент смъртни случаи от болести на сърцето. Втората причина са раковите заболявания.

Данните на НСИ показват, че за три десетилетия населението на България се е стопило с 1,5 млн. души.

Продължителността на живот у нас е средно 71,4 г. при 80 г. в европейските страни. На практика всеки месец изчезва по едно българско село. Ако демографската тенденция не бъде променена, не след дълго в страната ще живеят огромно количество пенсионери и малцинство работещи.

Демографско изследване на БАН - “Регионалните демографски дисбаланси в България”, вещае обезлюдяване на страната ни в следващите 20 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
11
 
! Отговори
Демограф преди 1 година
Демографският колапс на Бългалайнария вече е неизбежен, каквото и да се направи!
130
0
 
9
 
! Отговори
Ситуацията преди 1 година
То и сега се подаряват общинските жилища, но под друга форма. Нали по правило, поне в София, настаняват някого в общинско жилище само ако за него няма кандидати от веселия етнос. А етносът успява в кратки срокове да го направи негодно за живеене и настоява да му се даде друго такова. Демек, все едно им ги подаряваме, след като се допуска безнаказано да ги унищожават и после за награда им дават друго общинско, та да унищожат и него. Та, ако ще подаряваме, нека поне да е на градивни граждани.
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-рано тук се правеха предложения, които биха имали безспорен ефект. На младо семейство с дете да се дава тристайно общинско жилище, като се има предвид и образователен ценз. При раждане на второ дете да им се даде възможност да купят жилището на половин цена (цената да се равнява на данъчната оценка). Ако нямат спестявания, да им се отпусне безлихвен заем. Родят ли трето дете - да им се подари жилището, т.е. да им върнат парите, ако вече са купили апартамента на половин цена.
128
3
 
5
 
! Отговори
За демографски бум преди 1 година
Да вдигнат заплатите тройно. Да предвидят щедри детски надбавки, но само за деца на пълнолетни родители с минимум средно образование. На млади семейства под 30 г., с минимум средно образование, да осигуряват жилища на нормиран наем. В детските ясли и градини да приемат първо децата на образовани родители, които работят или са студенти. Да предвидят солидни бонуси за млади мъже под 40 г., които са поели отговорността да бъдат съпрузи и бащи. И да видиш тогава как ще се увеличи раждаемостта.
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ убиха България само за 12 години. Ниска раждаемост висока миграция, първи по смъртност от сърдечни заболявания, от ракови заболявания, от ковид, от катастрофи. 12 години без съдебна реформа, без здравна реформа, без образователна реформа. Българина ще си направи харакири на следващите избори.
126
5
 
7
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
ОПИТВАМ СЕ ДА СПАСЯ БЪЛГАРИЯ НО НЕ МОГА ДА ПРАВЯ ПО 17 ДЕЦА НА ЧАС, СОРИ!
125
1
 
21
 
! Отговори
Като самотна майка, преди 1 година
колко деца може да отгледа една жена? Тук нямам предвид онзи контингент, който е направил самотното многодетно майчинство своя професия. Имам предвид достойните ни момичета с образование и професия, които така и не угодиха на свръхвзискателните потенциални свекърви и не успяха да получат друга квалификация от устата на глезените им синчета,освен "Ти си една елементарна кифла. Искаш ли ей сега да звънна по телефона и да видиш колко такива кифли като теб ще ми дотичат?" От такова л. баща става ли?
124
4
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ до ХА ХА ХА преди 1 година
Хей смехурчо, няма по-скъпи жилища от московските, пък и не съм чул някой да бяга от Германия, къде според теб е ужасно да се живее - хо-хо -хо-смехуран, а в Москва е прекрасно...
123
5
 
12
 
! Отговори
Това е така, защото преди 1 година
Още в годините на зрелия социализъм на мъжете им се услади да бъдат единственото дете вкъщи, да им се угажда, мaйкuтe им да ги глезят и обгрижват като малки деца и да не се нагърбват със задълженията на глава на семейство. От значение беше и размерът на заплатата. При мама и тате в повечето случаи мъжлето си ползваше заплатата за джоб харчлък. След промените имаше тежко десетилетие, тогава пък и не помисляха да създадат семейство. Междувременно момичетата нарамиха кръста на самотното майчинство.
122
2
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА ---ха ха ха Смехурчо, мнаого си се объркал, или с турския си зле, или с английския, и на двата езика информацията е от предизбирните обещания на Ердоган, нищо не е направено и нищо не е раздавано ---хо , хо -хо- хо -хо
121
2
 
9
 
! Отговори
до 134 преди 1 година
пълни глупости, в турция 60% са под прага на бедността, а инфлацията е 80%. Спри да говориш глупости резак
120
6
 
10
 
! Отговори
БОЙКО Е ВИНОВЕН преди 1 година
КЪДЕ СА СИГААНИТЕ БЕ БАТЕ! НЕМА КОЙ ДА ПРАВИ ДЕЦА - МУРГААВИ БЪЛГАРЧЕТА ?
119
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Население на България. 1880 - 2 милиона. 1887 - 3,154 милиона. 1926 - 5,53 милиона. 1946 - 7 милиона. 1985 - 8,95 милиона. 2021 - 6,5 милиона, от които половината са в чужбина.
118
6
 
1
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Е нали това е целта. Радват се на постигнатото ли? Сега и дупнатите (които са оцелели) като си дупнат 3,4, 15-та доза ще се ускори процеса
117
11
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
Хората които се размножават просто не са с всичкия си. Като видяла че съседката ражда и жената почва да иска деца, верижна реакция, ама защо. Защото жените привличат вниманието на мъжете и преспиват и се женят за да поемат отговорност за последствията и осигуряване на добра грижа. В един момент всичко това са го нормализирали като рецепта за живота, че ще се женят и ще раждат, което е изключително тъпо и нагло защото се прави без съгласието на бъдещата жертва, която ще бъде убита чрез старост..
116
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В края на 18 век Османската Империя е 20 милиона включително с всички малцинства а Русия е 90 милиона. През 1923 се прави първото преброяване в Турция. Тогава населението на Турция е 13 милиона а България е 6 милиона. Българите в Османската империя са по многобройни от други малцинства като сърби и арменци. Днешна Македония тогава е населена с българи. Днешна Северна Гърция, град Солун са български градове.
115
2
 
13
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
Българите са били втория по население народ в Османската империя.Турците са били 3,5 милиона българите 3 милиона.Сега турците са 80м. ,а ние 6 м. просто попаднахме в грешния строй...
114
7
 
9
 
! Отговори
БКП-терористи преди 1 година
Комунизма не прощава,след 500 века робство се организираме като държава и превземаме най-непревземаемата военна твърдина в Света- според всички историци-одринската.След около 20 години сме шеста икономика в Европа.А сега 30години след 50 години брадска дружба сме в дъното на всичко класации.
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пак простотия какво огромно количество пенсионери като те измират вече поголовно една година след пенсионирането си само на нашата улица за една година си отидоха 15 пенсионера искате да вмените вината пак във тях че те са причината българия да е африканска страна по стандарт не господа те не са виновни по някаква случайност са станали пенсионери даи да ги опрем до стената и да ги разтреляме и всичко ще се оправине няма да се оправи защото кражбите по високите етажи продължават и бушоните са ***
112
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократите унищожиха България. За нула време от 9 милиона станахме 6,5 милиона като половината от тези 6,5 милиона са в чужбина.