В РЗИ искат 50% скок на заплатите, готови са на стачка

Георгиева: Ако не получим отговор след 10 дни, ще бъдем пред МЗ
27 сеп 2022 09:49, Анисия Иванова
35

Служители на регионалните здравни инспекции протестираха срещу ниските си заплати. Те са разочаровани, че от две години възнагражденията им не са променяни.

"Конкретните ни искания са увеличение на месечните трудови възнаграждения, които не са актуализирано вече почти две години. Средната работна заплата на един здравен инспектор е от 900 лв. до 1100 лв. Зависи от инспекцията, в която работи и трудовия стаж. Ние знаем, че в момента не е най-подходящото време за протести, но нашата толерантност е изчерпана. Настояваме с поне 50% да бъде увеличена заплата ни", каза Валентина Георгиева от РЗИ-Благоевград в "България сутрин".

Тя добави, че доста голяма част от колегите ѝ са в предпенсионна възраст, а има и хора в пенсионна възраст, които са се върнали на работа. По думите ѝ медицинските служители са дефицитни в инспекциите. Гостът посочи, че професията не е привлекателна за младите хора, защото заплащането е толкова ниско.

"Нямаме отговор на писмата, които изпращахме. Вчера чухме по медиите как служебният здравен министър обясни, че са резонни нашите протести, но тъй като са служебно правителство имат право да помислят само за някаква компенсация. Ние не мислим, че това е така, защото постановления, каквито се издават за увеличение на трудовите възнаграждения, се издават от всяко едно правителство. Не е нужно да има парламент", обърна внимание Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че ако исканията им не бъдат чути, ще се борят до постигане на някакъв резултат. Гостът обясни, че ще изчакат десет дни и след това ще направят ефективна стачка пред Министерството на здравеопазването на служители на регионалните здравни инспекции от цялата страна.

"Откакто текат новините за нашите протести се изляха такива негативни коментари по наш адрес и сме много огорчени от това. Никой не обича да бъде проверяват и контролиран. Сега негативите са насочени към нашия контрол по време на Ковид-19. Дали разбират, че ние провеждаме здравната политика, но ние не я определяме?", попита Георгиева.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Закривай тая терористична организация, всички на улицата, а някои в затвора!!!
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези дето критикувате РЗИ, съгласни ли сте да работите за 900 лева?
19
4
 
6
 
! Отговори
Albi преди 2 месеца
Като бяхте "голямата работа" да дебнете хората ви се услади. Я вас да ви затворят здрави 14 дена, само защото се връщате от чужбина (изгонени от държавата заради връзкари като вас). Исках да се върна тогава, обаче как да позволя такива като вас да цъфнат на вратата и да се правят на много велики. Кой съм аз, връзкар идвам да проверявам горките хора и да ги държа под ключ. Че чак и бебета на няколко месеца сте проверявали - срам голям.
18
5
 
5
 
! Отговори
Albi преди 2 месеца
Леле каква лакомия! А нормалните хора дето работят за частници да ***. Само тези са хора. Защо трябва мързелът да бъде стимулиран? Та тези ако мислят че са видели работа да отидат като простосмъртните да поработят 1 ден ако издържат чудо ще е.Цял ден редят пасианси и си правят прически на работа.
17
3
 
6
 
! Отговори
Непривилегирован преди 2 месеца
Видяха, че кранчето започна да се притваря и истерията около онзи вирус да намалява и ревнаха за пари. А когато глобяваха наред, даже в началото с по 5000 лева, тогава не реваха, а бяха най-наглите в тая държава! Сега ще карат малко на спестявания като всички останали при тази инфлация! Да не са гръмнали всичко наведнъж! Друг е въпросът каква бухалка са за малкия и средния бизнес. И от там прибират глоби, рушвети и готова стока колкото си искат. Хайде у лево, не сте повече от другите!!!
16
2
 
5
 
! Отговори
az преди 2 месеца
След като направихте на учителите 2к+ заплата , нормално е всички останали на държавна хранилка и те да потърсят.
15
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Хаха, а моето възнаграждение на равно на това от 2008 година, не отчитам инфлацията. Тогава вземах седем минимални заплати, сега две :pПосле що съм щял да откъсна главата на някой русофоб...Бо по канчето вашто ммми русофобско.
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То бесилката е малко за тях, те пари.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дошъл японец във България да посети сходна по работа фирма. Попита шефа им колко души работят във фирмата му. Нашият казал 7. След като си заминал японецът така и не разбрал какво работи 7ят човек във БГ. фирмата. Защото във неговата фирма работели 6 човека. Та така и РЗИ. За къв у. ни трябва.
12
2
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 2 месеца
Когато на всички служители не им харесват заплатите, нека масово напуснат, говоря и за частните фирми. Да видим тогава- или ще затварят, или вдигане на заплатите!
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой друг няма да подкрепи пазвантите на фармамафията! Закривай!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Госпожата ,не е ли пенсионерка ...
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Решението е лесно - съкращаване на половината администрация и вдигане заплатите на работещата останала част. Отдавна е необходима такава реформа.
8
3
 
10
 
! Отговори
НЯМА преди 2 месеца
КОЙ ДА ВИ НАПЪЛНИ ЧАНТИТЕ-МНОГО ЛОШО-НА СЕЛО
7
0
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
Средната заплата в София НЕ Е 2600 лева. Масово хората работят за 1500
6
2
 
27
 
! Отговори
Ами.... преди 2 месеца
три години се правихте на жандармеристи :) сега нямате подкрепата на хората! Всички помним издевателствата ви!
5
0
 
18
 
! Отговори
Сондьо преди 2 месеца
Куньо да ги даде, бая инкасира брадатото копилье последните две години. Да гориш в Ада, Куньо, дано!!!! Господ вижда!!!
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кои сте вие, за да ви увеличават заплатите с 50%. Моята заплата от 2020 год. е замразена. Няма как да ви ги увеличат защото пари няма. Кирчо, кокорчо и Корни ги откраднаха.
3
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Действително несериозни заплати на фона, че средната в София според НСИ е 2600, барабар със сивия сектор вътре и я взимат склададжии предимно. Махнем ли сивия сектор, скача сериозно. От друга страна си знаят, че държавните служители са най-нископлатени и сами са си избрали да работят това. Ако никой няма интерес към държавни позиции с ниско заплащане, то заплатите ще скочат. А да не говорим, че 90% от администрацията е за съкращаване, а на останалите спокойно може и тройно да се вдигнат заплатит
2
0
 
39
 
! Отговори
доцента преди 2 месеца
А когато тия същи инспекторчета бяха като гестапо и вършееха по заведения да дебнат дали някой не е с фашисткият сертификат или с маска им беше добре нали?