Проф. Аргирова: Близо сме до пика на грипната епидемия

При първите симптоми да се вземе антивирусен препарат, не антибиотик
28 яну 2023 14:40, Елка Василева
57
Проф. Аргирова: Близо сме до пика на грипната епидемия
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се съвсем близо до пика на грипната епидемия и след този пик ще започне спадане на заболеваемостта“. Това каза пред bTV вирусологът проф. Радка Аргирова.

В момента областите в грипна епидемия са 6, а бяха 8 и едва ли ще се стигне до обявяване на национална епидемия. Проф. Аргирова напомни, че този път епидемията тръгна от изток на запад и цялата страна не беше еднакво засегната.

Още по темата
Най-силно засегнати са най-възрастните – над 65 години, но и децата. Причината за високата заболеваемост при децата е фактът, че дълго бяха затворени, обясни вирусологът.

Тя повтори, че симптомите при грипа настъпват много бързо – температура, суха кашлица и болки по цялото тяло.

Важно е още в началото да се вземат антивирусни препарати – тамифлу, българският му вариант – ебилфумин, и други. Не се взимат антибиотици, защото те са средства срещу бактерии, това е вирус, подчерта проф. Аргирова.

В България циркулира вече и новият подвариант на COVID-19  – XBB.1.5., потвърди вирусологът. Той е много по-заразен, заобикаля имунитета от ваксини и преболедуване, но не протича по тежко, уточни тя.

Проф. Аргирова напомни, че начините за предпазване от вирусите са ваксините, маските и личната хигиена. Много е важно също, когато сме болни, да не ходим на работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази жена като я видя, и някак започвам да не се чувствам добре. Не може ли поне лекарите да изглеждат здрави и в добра форма? Егати болната депресираща нация!
16
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем сериозно пиша. Ваксинирана съм с 5 ваксини срещу комин от пфайзер и модерна. С цел да излезе душа от тяло най, после, че се не трае. След три месеца стават две години от първата. Нищо ми няма, изследванията ми са в норма, с изключение на леко завишен креатинин в кръвта, за който дори не ми дадоха лекарство. Разочарована съм. Нали до две години всички ваксинирани щяха да умрат.... Пак казвам, сериозно го пиша това, не е ирония.
15
4
 
19
 
! Отговори
Котка преди 1 година
Скрий се, бабо джабо!
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В списъка са всички, политици, "лекари", ***...всеки подкрепил геноцида по някакъв начин. Не са включени изпълнителите, наливали жертвите със смъртоносните коктейли. Те ще бъдат установени на местно ниво.
13
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Проф. Аргирова напомни, че начините за предпазване от вирусите са ваксините, маските и личната хигиена."..... Как да не я набуташ в най - тъмната килия в сливенския????
12
3
 
14
 
! Отговори
З трибунала преди 1 година
10 по 10 поста, с включени и търговци на тестове и ваксини.
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това бабе няма ли пенсия или защото е вече милионерка може да ни я натрапвате?
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтайте си . ВИе да сте виждали осъден политик или лекар?
9
3
 
13
 
! Отговори
За трибунала преди 1 година
Броих ги, по списък са 118. Нужни са 10 поста да съберат всички.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До всичките квачки в МОН и РЗИ София - вие за управление на риска чували ли сте? Защо всеки път чакате да се стигнело до пика, за да реагирате по някакъв начин? Имате ли представа, че масово учениците ходят болни с ужасна кашлица и температура на училище, защото трябвало да ги изпитат с по 10 оценки на предмет. Не можело да отсъстват. По-*** същества от вас не вярвам да има. Ще ви съдим, че поради тъпотия ви, децата пропуснаха важни олимпиади и състезания, за да висят болни по училищата.
7
3
 
21
 
! Отговори
Част от заслужилите преди 1 година
Бойко Методиев Борисов, Ангел Кунчев, Венцислав Мутафчийски, Асен Балтов, Костадин Ангелов, Тодор Кантарджиев, Ива Христова, Любомира Гломб, Радка Аргирова, Радостина Александрова, Аспарух Илиев, Богдан Петрунов, Огнян Кунчев, Мира Кожухарова, Иво Петров, Богдан Кирилов, Геновева Тачева, Георги Момеков, Мирослав Спасов, Чавдар Ботев, Александър Симидчиев, Петър Марков, Мариана Мурджева, Христо Найденски, Христина Бацелова, Стойчо Кацаров, Стефан Янев, Младен Маринов, Николай Витанов, Лъчезар Томов, Николай Денков,Неделя Щонова, Йорданка Фандъкова, Кирил Ананиев, Гергана Николова,Антоанета Хри
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кака радка скоро ще пътува до Сливен.Еднопосочно.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дърта, ама стана милионерка от пропаганда.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде я изровихте таззи дърта кукумявка ?
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля, дайте сега и интервюта от Кунчев, Христова, Бацилова, Кантарджиев, Витанов, Гломб и компания. Развих постсиндром на пристрастеност към престъпни групировки.
2
3
 
16
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Браво стрино Раде, благодарим ти, че ни уведомяваш!
1
6
 
14
 
! Отговори
Свидетел на капачки преди 1 година
Споко бабе ,чекай чекай малко да събера капачки споко отивам хуквам за УкраИна после ще се оправяме тука