Експерти: МРЗ ще създаде проблеми и до отдръпване на инвеститори

Бюджетният дефицит може да се окаже драстично по-голям
6 фев 2023 17:00, Анисия Иванова
49
Експерти: МРЗ ще създаде проблеми и до отдръпване на инвеститори
Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев поиска от служебния кабинет да работи не само за честното провеждане на изборите, но и срещу обедняването на българите.

"Това, което направи парламентът, не отрази съвсем европейската директива за минималната работна заплата (МРЗ) в ЕС. Духът на директивата беше всичко това да се базира на колективното трудово договаряне и да има социален диалог. Работодателите ще сезират ЕК и Международната организация на труда. Много различни са заплатите в някои икономически дейности. Големи са и регионалните социално-икономически различия", коментира бившият социален министър Христина Христова.

Според нея недостатъчно отговорно е бил воден диалогът между синдикатите и работодателите. Нека те да търсят консенсуси, а държавата повече да ги подпомага, изтъкна Христова.

"През 2022 г. имаше три увеличения на пенсиите. Ако миналата година имахме разходи 15,6 млрд. лв., сега за 2023 г. се очаква разход за пенсии 19,6 млрд. лв.", посочи тя и добави, че в парламента не е било обърнато достатъчно внимание на приходната част в бюджета.

"МРБ е цена на труда, докато помощта е преценка на държавата с колко да подпомогне уязвими социални групи. Този въпрос предстои да се решава. Служебното правителство направи доста промени в социалната област - минималната работна заплата, линията на бедност, помощите за отопление. Истината за увеличаването на доходите е в създаване на добри условия за правене на бизнес, качествени работни места и добро възнаграждение", каза още Христова.

Икономистът Юлиан Войнов се съгласи с нея, че има драстични разминавания в заплащането в различните региони. По думите му уеднаквяването на МРБ ще създаде проблеми на места и може да доведе до отдръпване на инвеститори.

"Най-добрият компромис е да се направи МРБ по сектори и професионални направления. Бюджетът беше използван от политическите сили да увеличат всякакви социални мерки и се тръгна в една доста популистка посока. Липсата на бюджет по-скоро създава проблем. Виждаме драстични увеличения на паричните разходи", заяви Войнов пред Bulgaria ON AIR.

И напомни, че увеличаването на разходите на работодателите се прехвърля върху потребителските цени. Според него в момента виждаме забавяне на инфлацията и забавяне на икономическия цикъл, където растежът е минимален.

"Изключително належащо е да се определят хората, които наистина имат нужда от финансова подкрепа. Не е подходящо на всички поравно. Големите разходи в 12 без 5 преди изборите носят популистка нотка, без да има ясна макроикономическа обосновка. Може да се окаже, че бюджетният дефицит ще бъде драстично по-голям", подчерта Войнов.

Икономистът алармира, че имаме много сериозни проблеми с бизнес средата и възможността да се привличат инвестиции. Изпадаме в ситуации, в които хората очакват държавата да им реши проблемите, смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велев се оплаква на Европейския съюз: Алчните българи ни искат по 350 евро заплата. ..........Европейския съюз: Седмична ли?............Велев: Месечна..........Европейският съюз: Хахахах, вие се шегувате, робовладелецо!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложете им на работонаемателите европейски данък печалба от 50-60 процента. Парите трябва да се връщат обратно за полезни дела, те си купуват вносни луксозни стоки, трупат милиони, купуват си последен модел нова суперкола на цялото семейство. Келешшите им деца трепят хора по улиците и взимат по 5 дроги.
33
0
 
0
 
! Отговори
Ne преди 1 година
Mi polzvai dokumentite za izmami ei
32
0
 
0
 
! Отговори
Da преди 1 година
Iska ot tiq deto glasuvat za neq
31
0
 
2
 
! Отговори
този преди 1 година
сега няма да има пари за експерти
30
7
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Инвеститорите плащат колкото заработиш. Защо да плащат на неграмотен и мързелив текодърник повечи от 300-400 лева?
29
1
 
8
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Тая държава,трябва вече ,да си изпълнява задълженията. Не може да взимаш две хиляди лева заплата,а да те осигуряват на минималната. Не може бай ***,да кара кола за 100 бона,ама по документи - безработен,те примерите са хиляди. Ако иска държавата,за половин година ,нещата ще се оправят,но само ако ИСКА. И най-силната мафия е безсилна от най-слабата държава!
28
3
 
2
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
А защо,не направят тогава,такси,глоби , данъци и т.н. да са според доходите?
27
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Така е! Успешната евроингеграция изисква неграмотните про'с'таци дето грасуват за нея да получават по-малко от социалния минимум. И в това няма нищо лошо!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво, нека има МРЗ по сектори, които да не могат да бъдат по-ниски от една обща за всички МРЗ, която сега е 780 лева. Какъв е проблема?! Лошото е, че за 2024 МРЗ по новата схема ще е по-ниска от МРЗ по досегашната схема.
25
1
 
16
 
! Отговори
Чудесно преди 1 година
България няма нужда от инвеститори, които се плашат от 800-900 лв. МРЗ, както няма нужда и от такива псевдо експерти.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eкспертите, абе да питаме какво е МРБ, че го има написано 2 пъти в тия излияния. Що се отнася до МРЗ, този работодател, дето ще увеличава цените на единица продукт от производството си с 15%, за да покрие "загубите" си от увеличението на МРЗ с десетина процента, просто не ми го хвалете! Няма нужда да го ожалваме! Този инвеститор, дето ще го спъне "увеличението" на МРЗ, също няма работа в БГ. Ама ви се е получило предаването в ТВ-то, ей тъй с глупости, по инерция.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда инвеститори да идат тук,като ни вземат у Шенген,ние ще отидем при тях в собствените им страни и ще ни плащат колкото и на техните граждани,щом ще им излезе по-евтино
22
13
 
4
 
! Отговори
Хмммммм преди 1 година
Как МРЗ според сектора ще реши проблема на бачкаторите? Проблемът на бачкаторите всъщност са самите те! Потриват ръце, че не плащат данъци, после врещят, че не получавали нищо! Така е! Толкова заслужавате! И докато не ви уврат кратуните нищо няма да се промени! Стига смукахте пари под масата!
21
3
 
14
 
! Отговори
Самоук социолог. преди 1 година
Различната МРЗ в различните сектори ще доведе до отлив на работници от един сектор и отиване в друг с по високо МРЗ.Пак зле.Да се въведе мин. почасово РЗ , както е в САЩ. Няма да откриваме топлата вода.За всяко нещо има работещи решения в други държави.
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 Главните виновници за мизерията в България са простото Киро и ококорената Асенка или както бащицата им Радев ги нарича ШАРЛАТАНИ.
19
1
 
28
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Призив от миналото: Инвестирайте в България. Имаме високо квалифицирана и евтина работна ръка.И дойдоха фалирали фирми от околни страни , да се подиграват с нас.
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвеститори, които се плашат да дадат повече от 800лв на служителите си, не са инвеститори а ЕКСПЛОАТАТОРИ!!!
17
2
 
22
 
! Отговори
One s преди 1 година
Ей, стига сте говорили глупост. Работодателя не иска да плаща високи, осигуровки. Що си мислите, че монтьри, строители зимата минимална заплата смех. Трябва да има работодателя пари за новия майбах и да го сменя всяка година
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ, СДС и НДСВ са виновниците за днешната мизерия в България.