Скарлатина "плъзна" из страната, липсват ли лекарства?

МЗ обяви: Има антибиотици в аптеките
24 мар 2023 22:30, Красимир Ангелов
16

Определени видове антибиотици, ефикасни при лечението на скарлатина, липсват в аптечната мрежа в страната. За това сигнализираха зрители на Bulgaria ON AIR. На този фон броят на заболелите се увеличава.

При лечението на скарлатината като бактериална инфекция задължително се включват антибиотици, категорични са медици. Проверка на наш екип в аптечната мрежа в София и Велико Търново обаче показа, че някои от тях са изчерпани от месеци.

"Доказаните случаи на скарлатина трябва да се лекуват по определени стандарти. Лекарите знаят това, ние изпълняваме техни рецепти - антибиотици от пеницилинов, цефалоспорини ред, локални антисептици, препарати за смучене, за гаргара - в зависимост от общото състояние на детенцето", поясни фармацевтът Яна Узунова. По думите ѝ има проблем с доставките на цефалоспорините, заради което се търсят заместители.

Служебният здравен министър обаче отрече да е чувал за липсата на медикаменти за лечение на скарлатина.

"По принцип тя се лекува с антибиотици, а такива в аптечната мрежа имаме. Министерството положи усилия за медикаментите, които бяха с най-голям недостиг в цяла Европа и преди четири дни заредихме 27 560 опаковки Оземпик, 12 500 опаковки Fiasp, което ще задоволи пазара за следващите четири месеца“, обясни министър Меджидиев.

Според фармацевтите проблемът с дефицитните антибиотици се дължи на увеличена употреба или на занижено производство. Те признават, че изписват заместител на ефикасния антибиотик след консултация с лекарите и след тромави процедури с аптечните складове.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не стига, че по детските градини този проблем със скарлатината се неглижира, някои родители дори не уведомяват, че детето им е болно или пък изобщо не го тестват, защото сакън да не излезе положително и да трябва да дадат антибиотик, ами и като му дойде на човек до главата, да няма как да купи предписания антибиотик за детето и да започне незабавно лечение. Абсурд след абсурд, иначе за бай ***, който се коли по улиците, има място навсякъде и го лекуват чинно, а ние да се спасяваме както можем
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кристина много точно го каза. Не лекуват скарлатината, а само удължават периода й. Скарлатината е бактерия, която не минава с чайче. Тя не е вирус. Бактерията се убива. Т.е. лечението е антибиотици. За това и срещу скарлатина няма имунитет, защото е бактерия. Ако не започнете да лекувате децата си ще подпалите страната. Т.е. ще измират старци, за съжаление обаче и малки бебета, защото за това имунитет няма. Може да придобиеш частичен някакъв, но е нищожен. Мислете бе хора!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скарлатина се лекува САМО с антибиотици! Ама ходи го разправяй на някой. Това става като напълните главите на майките с глупости против медицината, то не е захар и подскоци против Скарлатина, то не е антиваксиниране срещу всичко, а после България пламнала. Скарлатина се лекува с антибиотици! Иначе мъчите децата, а те ръсят заразата на всякъде. Хубавото е че ще уморят с тая Скарлатина дъртите кокундзели!
12
0
 
8
 
! Отговори
кристина преди 1 година
е как така, нали платихме неустойка от милярд и двеста на пфайзер, защо пак забраниха антибиотиците и другите стари лекарства, които преди лекуваха успешно хората.. в тоя евро'ейски съюз сме като в дълъг кошмарен черен сън .. и падане от високо
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 АнонименЕми тия американски военни биолаборатории в европа бачкат нон стоп. Трябва да оправдаят парите
10
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Нека здравния министър да каже къде са антибиотичните хапчета Зинат след като лекар ги преписва,а те в три града по аптеките липсват!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова сме попаднали, че не е истина просто.. Като се има предвид, че най-често малките деца се разболяват от скарлатина, за мен е направо престъпно да има недостиг на лекарства, нужни за лечението им!
8
1
 
5
 
! Отговори
Не липсват преди 1 година
Даже 250 милиона годишно за ваксини за ковид имаме та за скарлатина ли? Аз не вярвам.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 Как така ЕС са забранили антибиотиците, хората да умират ли заради такива глупави забрани.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС забрани антибиотиците.
5
10
 
12
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Искахте промяна и тя вече е факт! При лошите ГЕРБ имаше лекарства и цените три пъти по-ниски цени на всичко, но сега имате бленуваната ПРОМЯНА. Продължаваме.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво става?, скарлатина, туберкулоза, все болести от далечното минало, се завръщат с гръм и трясък и то така изведнъж, е как така.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая пък от коя партия е?
2
3
 
22
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Ами кви лекарства търсите бре, то държава вече няма, те лекарства искат! Пък и като се пълни страната със всякаква знайна и незнайна световна напаст....еми няма как резултата да е друг! И скарлатина, и сифилис и прочие още инфекции ще ни споходят. Сякаш ни бяха малко нашите си индианци, та още.
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако липсват лекарства ги блъскайте със старите ковид ваксини, щото е грехота да се хвърлят хахахахахахахаххаха