Веска Събев: Пациентът не е в центъра на здравната система у нас

Институциите да разберат, че пациентът не е враг
21 сеп 2023 19:20, Анисия Иванова
14

Един от 10 пациенти бива увреден при получаване на болнична помощ в Европа. На това обърна внимание зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски по повод Световния ден за безопасност на пациента.

"Комплекс от неща са, които трябва да направим. Първо трябва да разберем, че изразът "пациентът е в центъра на здравната система" в България го няма. Ние сме разпределили усилията си в различни посоки, не се обединяваме по някакъв начин, по който да се разбере, че здравната система съществува заради пациентите, а не обратното. Обикновено пациентът е накрая на опашката за всички неща, които трябва да се направят", коментира в "България сутрин" Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

Според нея пациентите трябва да знаят какви права имат и да получават информация.

"Не знаем какво съдържа нашият пакет с осигурителни права. Трябва личният лекар сериозно да разговаря с всеки един пациент, да го насочи, да каже какви са неговите рискове за всяка една възраст, как да се набляга в тази посока", допълни Събева.

По нейни думи министерството трябва да насочи усилията си в разпространение чрез медиите какво право има един човек, когато се плащат здравните осигуровки. "Не може в България да има толкова здравно неосигурени лица", изтъкна тя пред Bulgaria ON AIR.

"Институциите трябва да разберат, че пациентът не е враг. Той иска да живее, иска своето здраве, за да може да работи и да е полезен на обществото и семейството си. Не се изискват кой знае какви неща, иска се информация, добро отношение, защото когато човек е болен и има кризисна ситуация и срещне намръщен човек, тревогата е много по-голяма", подчерта Събева.

Тя вижда голям лъч надежда в младото поколение. "Те са научени да говорят с пациента. Има и нещо друго, което дразни нашите специалисти - многото информация в интернет. Всеки е прочел нещо, доколко разбрал и не е разбрал - отива със своята истина. Скъсана е връзката на доверието, което е трудно възстановимо, но трябва да се започне", каза още Събева.

"По закон има отдавна създаден обществен съвет към здравния министър, който за първи път е събран. Тук е мястото да се чуе този глас, там са лекарите, трябва да си казваме истините, къде са пациентите в грешка, къде лекарите не довършват своята работа. Защото ние сме хора, всеки може да греши", обясни Събева и даде за пример споделен опит от Франция.

"Всяка грешка е опит за всеки следващ лекар", отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 7 месеца
До АнонименНе само да ги псува а и да ги побийва от време на време!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
ДА преди 7 месеца
ПАЦИЕНТИТЕ ,ЛЕКАРИТЕ И ФАРМАЦЕВТИТЕ ЗДРАВНАТА КАСА НЕ ГИ ПРЕПОЗНАВА И ПРИЗНАВА ЗА ПАРТНЬОРИ А ТОЧНО ОБРАТНО
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пациентът не е дори в периферията на здравната система у нас
10
0
 
7
 
! Отговори
456 преди 7 месеца
В съвременния свят медицината е бизнес.Повечето лекари учат и стават такива не защото обичат професията,а за да имат мнооого пари,връзки,научни титли....
9
0
 
7
 
! Отговори
За повечето лекари преди 7 месеца
пациентът е доказателствен материал за израстването му като специалист и придобиването на научни степени,а оттам и властови позиции в направлението,в което е решил да се развива.Много бързо хуманните идеи отстъпват място на пресищането,а оттам и безразличието към конкретния пациент.На болните постоянно се налага да търсят лекуващия си лекар за да го питат неща,които той е трябвало да им каже след съответната лечебна дейност.Казва ти стой в стаята и чакай,забравя те и трянва да го търсиш.
8
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
Do 7. Ти компетентен ли си.
7
3
 
0
 
! Отговори
аz MI преди 7 месеца
Пациентът да си стои колкото си иска в центъра сам, без лекари.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера бях за пореден път при некомпетентен лекар - и чак най- нахално ми каза, какво се пеня, нали имам допълнително здравно осигуряване! Значи няма значение ,че не ми е поставила диагноза, аз не плащам от джоба си ,какво искам? Ами , първо , допълнителното здравно има лимит - все пак парите за да я видя тази, значи ,че няма да платя на някой ,който може да ми помогне...Второ, губя време , да си запазя час, да пътувам до там, да чакам...и накрая без резултат! Как после да не ги псува човек
5
0
 
4
 
! Отговори
пасарела преди 7 месеца
Пациента е дойна крава !!Хубаво е да си млечна !!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че кога е бил..
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма проблем. До 2-3 години няма да са останали лекари в непенсионна възраст. Тогава пациентът ще си е сам и ще си е център. Бялата мафия няма да му пречи
2
2
 
16
 
! Отговори
Абе преди 7 месеца
Пациентът не евраг, а е клиент, който трябва да бъде оскубан от здравната ни и осигурителна система!
1
1
 
15
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 7 месеца
Алчността и жестокостта са водещите в здравната ни система .