Решенията за въглищната индустрия са закъснели и ще бъдат болезнени

Кой ще плати сметката?
148
Решенията за въглищната индустрия са закъснели и ще бъдат болезнени
Снимка: БГНЕС

Енергията на въглищата, сложила началото на индустриалната революция преди два века и половина, върви към своя финал. Процесът е неизбежен, а за страните от ЕС окончателният край е фиксиран - 2050 г., когато Европа трябва да стане климатично неутрална. За България решенията са закъснели с повече от десетилетие и неминуемо ще са болезнени, тъй като преходът няма да е плавен, пише Емилия Милчева в коментар за "Дойче Веле". Водещи проблеми са липсите на адекватна стратегия и на информационна кампания, също като за присъединяването към еврозоната.

От управляващите се очаква да обяснят как ще се върже енергийният баланс на България без произвеждания от тецовете ток и какво бъдеще предстои за трите въглищни региона Стара Загора, Перник и Кюстендил. Отговори на първия въпрос засега няма, докато решението на втория се съдържа в очакваните 1,4 милиарда лева по териториалните планове за трите района и още близо 3 милиарда лева по програма “Развитие на регионите” (2021-2027 г.) на Европейския фонд за регионално развитие.

Кой ще плати сметката?

В случай че плановете не бъдат одобрени, средства няма да бъдат получени - въглищната индустрия пак ще приключи, но без смислена алтернатива за работещите в нея, което би означавало и бавна гибел за трите области. България вече изгуби близо 200 милиона лева за 2022 г. заради неизпратените планове. Този път управляващите успяха - макар че 24 часа преди документите да бъдат експедирани към Брюксел, избухнаха протестите на миньори и енергетици.

Ако протестиращите в защита на въглищната индустрия искат да я запазят без промяна до 2038 г., останалата част от България трябва да каже дали е съгласна да плаща въглероден данък, за да ги има. Защото през 2025 г. субсидирането им чрез квоти емисии CO2 спира, което значи ще затворят постепенно и мините, и тецовете на въглища, защото произвежданият от тях ток ще стане твърде скъп. За да работи най-големият ТЕЦ - държавната "Марица Изток 2" например, през 2022 г. са закупени квоти за над 1.7 млрд. лева. Либерализацията на пазара на ток за битови потребители след 2026 г. ще ускори раздялата с кафявата електроенергия.

Управляващите предлагат на напусналите работа да бъдат изплатени минимум 20 и максимум 36 заплати от държавния бюджет, а част от хората да продължат да работят за преодоляване на екологичните последствия от откритите рудници в Маришкия басейн - основно за рекултивация. Правителството настоява за диалог със синдикатите, а до декември, когато трябва да бъдат одобрени териториалните планове за справедлив преход, има 2 месеца за преговори и с Еврокомисията. Но не и за отстъпление от края на кафявата енергия.   

Колко време могат да продължат с блокади на пътища и улично недоволство предвожданите от синдикатите протестиращи? Не и година, колкото издържаха английските миньори през 1984 г. "Последната голяма битка на организираната индустриална класа, в която миньорите бяха героичният авангард”, както я определя в публикации на Британската академия проф. Робърт Гилдеа. Но битката не сломи волята на премиера Маргарет Тачър да закрие двайсетина губещи държавни мини, а с тях и 20 хиляди работни места. В България заетите са с 4-5 хиляди по-малко, близо две трети от тях работят в държавните "Мини Марица Изток" и "Марица Изток 2", останалите са в частните фирми, свързвани с Христо Ковачки, и в двете т.нар. “американски централи”, чиито договори за изкупуване на ток по фиксирани цени приключват през 2024 г. и 2026 г.

"Възраждане" и други политически игри

Едва преминал сблъсъкът със зърнопроизводителите и блокадите на пътища с трактори заради вноса на селскостопанска продукция от Украйна, на полето на гражданското неподчинение връхлетяха миньорите и енергетиците. Точно преди местните избори.

Политическата сила, покрепила протестите на първите още преди да са започнали - и дейно участваща в недоволството на вторите, е "Възраждане". Депутати на партията се активизираха от м.г. в  Старозагорска област, а днес вече лидерът Костадин Костадинов гръмогласничи от социалните мрежи, че щом "Възраждане" започне да управлява, не само че тецовете няма да се затворят, но и ще бъдат разширени. Лесно е да се обещава непостижимото.

Знамената на "Възраждане" забеляза и премиерът. "Смятат, че така ще спечелят популярност за изборите, но те работят срещу хората от региона. Има партийни участия от страна на левицата, има и други", посочи Николай Денков.

ГЕРБ и ДПС, номинални партньори на ПП-ДБ, с чийто мандат е съставено правителството, и този път са на страната на недоволните. Както и при кризата със зърнопроизводителите, те избраха позиция на медиатори и балансьори между власт и протестиращи, но също и на критици на управляващите с обвинения, че уреждат "свои" бизнесмени в териториалните планове. Лицемерно, след като информационната кампания за затварянето на въглищната индустрия трябваше да започне още при управлението на ГЕРБ. Именно третото правителство на Бойко Борисов подкрепи Брюксел за целта за намаляване на вредните емисии с 55% до 2030 г., което по подразбиране изключи въглищата, но и то, и следващите продължиха да увъртат докога.

Президентът Румен Радев също се нареди до ГЕРБ с упреците си за "основателни съмнения, че приоритет на управляващите са печалбите на приближените фирми, а не гарантирането на трудовата заетост във въглищните региони и устойчивостта на българската енергетика". Тезите на двата най-големи синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" не се различават от президентските. След като държавните мини и ТЕЦ в Маришкия бъдат затворени, те ще загубят достъп до ресурси, членска маса, а с това и влияние и възможности за лобиране. След провала на миньорските протести във Великобритания членството в профсъюзи е намаляло от около 40% от работната сила на нацията до едва 20 процента. И е продължило да спада през следващите десетилетия.  

Зимата е далеч, изборите - близо

Новата индустрия, която да промени облика на въглищните региони, не е сигурна, тъй като заявеният инвеститорски интерес е слаб. Проектът за водородна долина в Стара Загора е в самото начало. Сигналите за т.нар. американски централи са, че вероятно ще спрат работа, след като изтекат договорите им за изкупуване на ток по гарантирани цени. Могат и да ограничат използването на въглища, смесвайки ги с биомаса и други, което също няма да е за дълго. Предвижда се държавната ТЕЦ да се използва за стратегически резерв. Не е ясно обаче как бурното развитие на ВЕИ - солари, хидроенергийни мощности, енергия от вятър - е обвързано с развитието на електропреносната и електроразпределителната мрежа, което силно изостава.

Противоречивите сигнали от няколко поредни правителства в комбинация с неопровержимото убеждение, че на властта в България не може да се вярва, наляха бензин в протестите. Заплахите на енергетиците, че ще преминат към ефективни стачни действия, не плашат, когато зимата е далеч. Местните избори обаче са близо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: ТЕЦпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
истина преди 6 месеца
ЗЪРНАРИТЕ СЕ НАГУШИХА С МИЛИАРДИ ,,ВРЕМЕ Е И ТИЯ ДА ВЗЕМАТ МИЛИОНИ ...ГОРКО МУ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД .....
122
0
 
1
 
! Отговори
Аман преди 6 месеца
Коефициентът на полезно действие (КПД) е характеристика, която отразява ефикасността на система, служеща за преобразуване на енергия. КПД на соларен панел 18-22%, само през деня и лятото. КПД на ТЕЦ 50-60%, може да работи нон стоп и не е ограничен от атмосферни условия. Най-бедната страна в Европата в процес на развитие има нужда от енергия за да догони европата и да уж да спрем да крадем еврофондовете. Венко, Росене направете смислено изказване и новина. Саша Безуханова, Бехар до го
121
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 6 месеца
Българите не обичаме хората които ни казват как да живеем в бъдещето. Ние сме с *** народопсихология.
120
0
 
1
 
! Отговори
Нито едно решение преди 6 месеца
В България не е навременно и премислено! Всичко се прави на парче с идеята "Другите след нас да му мислят" и по този начин се маскират наболели проблеми, които след години избухват със страшна сила.Всеки от нашите мили "политици" гледа да "натупа патето" докато е в мандат и да уреди себе си и родата за години напред, пък другите там да му мислят.Затова е виновна и калпавата съдебна система.Да се чули за депутат в затвора?..Няма и да чуете скоро, тука е така!
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво става с ВЕЦ - овете в Бг.
118
1
 
4
 
! Отговори
Нема кво да се преди 6 месеца
Лъжем! ЕС НИ СЪСИПВА.СТИГА С ТЕЗИ ФИЛМИ ЗА ЗЕЛЕНАТА ВИ ЕНЕРГИЯ,КОЯТО И ДА ПРЕПОКРИЕ ЦЯЛАТА ЗЕМА НЯМА ДА МОЖЕ ДА КОМПЕНСИРАТ ЕНЕРГИЯТА ОТ ТЕЦОВЕТЕ!!! ЕС И САЩ НИ ЛЪЖАТ! ОТ ТОВА НЯМА ДА ОСТАНЕ ДЪРЖАВА АКО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ И ОКУПАТОРИ ФАЩ!!!
117
0
 
2
 
! Отговори
БГ РЕАЛИЗЪМ преди 6 месеца
1-во някой има ли съмнение, че тези 3 млрд. ще отидат в някой джоб, но не и за развитие на регионите и компенсация на хората - ЕЙ ТВА Е ПРОБЛЕМА. В БЪЛГАРИЯ НЯМА КОНКУРЕНЦИЯ И ЗАТОВА ЦЕНИТЕ РАСТАТ. ПАК ЩЕ ОБЕРАТ ПАРИТЕ!
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
1-во някой има ли съмнение, че тези 3 млрд. ще отидат в някой джоб, но не и за развитие на регионите и компенсация на хората.2-ро по-добре скъп ток, отколкото без такъв. Мариците са базова енергия, осигуряват близо 40% от енергийния дял на страната, няма с какво да се заместят на този етап. Ядрена централа се строи за 10+ години, а ако си мислите, че ВЕИ могат да компенсират като мощности, се върнете да почетете още малко по въпроса що е то базова мощност и тогава може да поспорим.
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 126 - Квотите и акцизите са за частично покриване на разходите заради замърсяванията, сметищата и болетите дето докарват. А околната среда и водата са най-ценните ни ресурси. Освен това, при справка в борсите, се вижда, че въпреки субсидирането (платените квоти от дърцавата), тецовете продават на едни от най-вискоите цени, доста над алтернативите, особено зимата
114
1
 
1
 
! Отговори
Автомобилите преди 6 месеца
АБе що не вземем да спонсорираме електрическите возила, за сметка на тези с вътрешно горене? И без това най-големят замърсител с въглероден диоксид са автомобилите. Или да вземем да плащаме и въглеродни емисии за автомобилите, а после и за хората, щото и те произвеждат не малко въглероден диоксид. Апропо въглеродния диоксид на планетата Земя е много по малко в сравенение преди с по-ранни етапи, защото и разстенията произвеждат въглероден диоксид!! Ама кой да чете и да се интересува!
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе лесно е като някой друг ти плаща мърльотиите - я им дайте сами да си плащат квотите, депонирането на отпадъците да се заплаща достатъчно, че да могат тия сметища и черни езера да се поддържат поне 400-500г (щот за бавно разградими)., при всяко обгазяване да плащат 20% от оборота на държавата и солидни обезщетения за гражданите и бизнесите в обгазените райони. И стига с тия 36 заплати, 1 до 6, като за другите хора. Тъкмо ще се види колко е евтин тока и колко са печеливши тия бизнеси.
112
0
 
5
 
! Отговори
ПОЛИТИКАТА,ПОЛИТИКАТ преди 6 месеца
КОГАТО КИЛОВАТЧАС ЕНЕРГИЯ БЕШЕ 8 СТОТИНКИ, КИЛОВАТЧАС ФОТОВОЛТАИК СУБСИДИРАНА ЦЕНА БЕШЕ 70 СТОТИНКИ...
111
1
 
2
 
! Отговори
ДЕЙВИД БЛЕЙН преди 6 месеца
В ГЕРМАНИЯ РАЗРУШИХА ТРИСТА КОМИНА НА ТЕЦОВЕ - АХ, КАКВА ИЛЮЗИЯ!!...
110
7
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 6 месеца
Никой ли миньор и енергетик не вижда гордостта на соца-бълващите отрова техни комини?Само техните работни веста и заплати ли са важни,а не и здравето на всички други?Не схващат ли,че тяхната професия е смъртоносна?И на края-по-добре по-скъп ток,отколкото отровата в дробовете ни.Здравето няма цена и само когато го изгуби човек разбира че е изгубил всичко.
109
1
 
6
 
! Отговори
ИНИЦИАТИВЕН КМИТЕТ преди 6 месеца
ОТ ИНИЦИАТИВНИЯТ КОМИТЕТ НА БЕЗРОДНИЦИТЕ СЛЕД СЕВЕРОЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ СЕГА РЕШИХМЕ ДА ПООБЕЗЛЮДИМ ЗАГОРИЕТО, ПАУТАЛИЯ И КРАКРА!!!...
108
4
 
1
 
! Отговори
Т преди 6 месеца
Това е то историята се повтаря лудистите срещу машините , тази индустрия е обречена , нашите учени да предложат нови решения като tokamak плазма технологии
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДО АНОНИМЕН 121 "Батака в България е заложен..." __ БАТАКА В БЪЛГАРИЯ Е ЗАЛОЖЕН ОЩЕ С ПОЯВАТА НА АНГЛИЙСКАТА ЕСКАДРА В БОСФОРА ПРЕЗ 1878 ГОДИНА!!!...
106
2
 
8
 
! Отговори
Майор Михов преди 6 месеца
Да почерпим опит от комшиите.Турция инвестира в огромни хидроенергийни мощности-строят язовири и си осигуряват евтина ел.енергия. За клиповете в You Tube за това какви чудеса правят китайците да не говорим. Имам чуството, че нямат река, на която не е построена поне една язовирна стена. Разбира се мащабите са други, но това не значи не не трябва да се мисли по въпроса.
105
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Батака в България е генетично заложен още от така нареченото "освобождение" с участието на имперска Русия и многогодишното промиване мозъка на болшинството българи от тяхната, гнила пропаганда... Всичко в държавата ни е правено по техни указания и пример и плачевния резултат е налице от почти цял век и до днес... Не случайно Русия е наречена Империя на злото...
104
6
 
7
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
България ще закрие мини и тецове в който са инвестирани над 100 милиарда за компенсация от 3милиарда и след това ще трябва да внасяме ток през зимата на 3-4 пъти по скъпа цена , да не говорим за загубата на 30-40 хиляди работни места.