Финансов експерт: Бюджет 2024 има перспектива за членство в Еврозоната

Според Борис Павлов пикът на инфлацията твърдо е преминал
29 ное 2023 19:57, Красимир Ангелов
5

Финансовият експерт Борис Петров изрази мнение, че в правилната посока се прекроява сметката за държавния бюджет за следващата година. В новия бюджет той вижда доста добра перспектива за членство в Еврозоната от началото на 2025 г.

"Имахме едни условни приходи, които бяха доста съществена част от бюджетните приходи. Бяха поставени под съмнение, те са доста солиден буфер. Нямам съмнение относно правното основание България да наложи транзитна такса, въпросът е дали ще успее да я събере. Вземането за транзита е от този, който го осъществява. "Булгартрансгаз" няма да дължи пари, ако не си плати "Газпром". Няма да се стигне до фалит на компанията", коментира той в предаването "Денят ON AIR".

Според експерта приходната част е изпълнима, но той вижда рискове по линията на по-нисък икономически растеж и има опасения за малко по-висока инфлация от средногодишната. Но в крайна сметка можем да постигнем 7% номинален растеж на брутния вътрешен продукт.

"Ако се окаже по-нисък растежът на БВП, той ще бъде по-нисък заради по-високи цени, което ще означава по-висока инфлация. Номинално вероятно ще постигнем този растеж. Шоковете от енергийната война отминаха, стабилизираха се цените на газта и суровия петрол", каза още финансовият експерт пред Bulgaria ON AIR.

Пикът на инфлацията отдавна премина, лихвената политика на централните банки е изключително рестриктивна, посочи Петров и добави, че дефицитът от 3% не е пречка за влизане в Еврозоната.

Гостът посочи в последния вариант на бюджета, че са орязани разходите за издръжка и персонал. В реално изражение има ръст в разходите за заплати в държавния сектор. Очаква се сравнително стабилно потребление и растеж на БВП. Според него заложеният фискален резерв е абсолютно постижим.

Борис Петров коментира и казуса с евентуалната продажба на държавна обработваема земя.

"За 2024 г. няма такава сума в приходната страна. Не знаем кое ще бъде правителството, което ще внесе бюджета за 2025 г., когато евентуално ще се гласуват тези 300 млн. Някои политически актьори си търсят място в тази дискусия, така че да се позиционират срещу бюджета на правителството", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В някои части на България нямаше ток над 24 часа,а вие искате да ни пробутате дигиталното евро?Не ви искаме еврозоната!А представяте ли си да спре пак тока и парите да са все дигитални?В енегрото тогава не само закуски ще има ами и обеди,и вечери...направо хотел ще стане.
1
2
 
6
 
! Отговори
факт преди 5 месеца
В очината експертите са повече от работещите , и за това сме на това положение !