Скопска ТВ: България да въведе македонски език!

Медията се позовава на експертен доклад на ООН
Обновена: 16 фев 2012 14:40 | 16 фев 2012 12:25, Елка Василева
462
Скопска ТВ: България да въведе македонски език!
Новопостроената Триумфална арка в Скопие. Снимка: Reuters

Независими експерти на ООН по малцинствените въпроси препоръчвали ревизия на официалната политика на България по македонския въпрос, зачитане на правото на етническо самоопределение и въвеждане на македонски език в българската образователна система, твърди македонската телевизия Канал 5.

В експертния доклад за ситуацията в България, изготвен след посещение у нас, се казвало, че с отричането си на македонското малцинство и на общността на помаците освен международното право страната ни нарушавала и член 54 от конституцията ни, съгласно който всички имат право да ползват националните и универсалните човешки културни ценности и да развиват собствената си култура според етническото си самоопределение, твърди скопската телевизия.

Във връзка с препоръката за въвеждане на македонски език у нас Канал 5 посочва още, че двуезичното образование ще помогне на децата да използват майчиния си език както и българския.

Използвайки пък майчиния си език, децата щели да съхранят своята етническа и езикова идентичност и това щяло да помогне на учениците от малцинствата да постигнат добри резултати в обучението си.

В края на доклада международните експерти директно призовавали правителството в София да въведе двуезично образование и да ратифицира европейския договор за регионалните и малцинствените езици, твърди още македонската телевизия.


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
390
0
 
1
 
! Отговори
Бг преди 8 години
А бе, след толкоз време, де е тоя прословут доклад - да го видим и ние! Братята от Западните Бг провинции и доклади на ООН почнаха сами да пишат! Ама и въображение не им липсва - всяка седмица нова глупост дрискат, ха-ха-ха!!!
389
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a za6to iskate balgarski pasporti za da serete po cqla evropa i da kazvate 4e ste balgari e ostavete ni varnete si pasportite i si stoete v 6ibanata makedoniq i pasete kozite!!!!!!!!!
388
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
ЮДА ИСКАРИОТСКИ И ТОЙ БИЛ МАКЕДОНЕЦ- НАЛИ ИМЕТО МУ ОКОНЧАВА НА -СКИ.
387
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
Юда Искариотски и той бил макединец - нали името му завършва на -скил
386
0
 
1
 
! Отговори
Антимаке преди 8 години
към №431
Човек ти на пет думи правиш десет правописни грешки :) Защо не ходите на училище беее.... Нищо лично, просто това ми направи впечатление, иначе нищо лошо не си писал.
385
1
 
2
 
! Отговори
Антимаке преди 8 години
македония ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА!!! Това е Българска земя взета насила от тогавашните велики сили само защото сме били губещи като съюзници на Германия и дадена на онзи *** Тито. НЯМАТЕ ПРАВО ДА СЕ НАРИЧАТЕ МАКЕДОНЦИ! Забранено ви е. Вие сте БЪЛГАРИ и такива ще си останете тъпи гадни фиромани не случайно написах името на сбърканата ви държавица в началото с малки букви, просто вие сте нищожества и не заслужавате никакво уважение. Гнийте си там за вас НАТО И ЕС няма!
384
0
 
6
 
! Отговори
бая ви Ганя преди 8 години
А през тази триумфална арка чии триумф ще се провежда?На А.Филиповски,на Цезар,на Наполеон,на Хитлер,на Тито,или на създателят им Сталин?Бреи,че грандомани които постояно човъркат в античната история.
383
2
 
3
 
! Отговори
баи ви ганя преди 8 години
Еххх луно,луно-земия македонска.Ке си я земиме.Бугарите шпрехат на македонски.Нема нужда да се учи задължително македонскиот язик.Еиии,ще мирясат ли наи-после тези макета.Тъпи дървени кратуни.
382
2
 
4
 
! Отговори
До 400,423 Истината преди 8 години
До 400,423 Истината за нас

Ето това е истинската истина за нас:

Герт Вилдерс
"Холандската крайна десница: България вън от ЕС!"
От българска страна никаква реакция.

"Белгия е една от десетте държави в ЕС, които поддържат забраната за назначаване на български и румънски работници. А без разрешително за работа тук не дават разрешение за пребиваване извън европейското право на тримесечен престой.
Най-сетне Белгия е световно известна и с това, че политиците й вече повече от година и половина не могат да съставят правителство. България има правителство, но то пък копче не смее да каже дори на държава като Белгия."

381
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Това, че има един двама помака на 1000, които се правят на интересни и си викат, че различни от Българите си е техен проблем, аз мога да кажа, че и аз не съм българин, а бразилец. Самоопределяне и произход са две различни неща. Това, че на някои им идват някои щуротии на главата не значи нищо.
380
0
 
2
 
! Отговори
!!!!!!! преди 8 години
Тази еврейка да си гледа нейната страна, опитват се тук да измислят нещо, което няма. Първо МАКЕДОНСКИ ЕЗИК НЯМА, защо българите пък не могат да се самоопределят като такива в Македония, дори нищо българско не се допуска. Аз съм от Петрич и мога да кажа, че Македонци има толкова, колкото ШОПО в Пернишко или пък Тракийци в Стара Загора- защото тези названия са областни не етнически. И друго бяха споменати и Помаците, а те не са различен етнос, те са религиозно, но не етническо малцинство.
379
0
 
4
 
! Отговори
МЕН преди 8 години
Абе тези страхотни политици от ООН що не опитат да въведат турския в Германия - нали там са 2 000 000 и повече турци?!?!?
378
0
 
2
 
! Отговори
Българи преди 8 години
Защото ние българите нямаме таш***! Трябваше още в началото да им покажем мястото им на тези. Сега виждате че са се леко самозабравили. Срамота.

Т.нар. македонци разговарят в БГ на английски език. Е това ако не е наглост, не знам кое е.
377
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Po dobre makedonski ot kolkoto SHOPSKI deto ni zaliva ot televiziqta
376
0
 
6
 
! Отговори
АРКАН преди 8 години
Що е Маке се е юнак,
*** редко и големо на лопата не стои!
375
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събитието когато първият македон пръднал сега е известно като Големия Взрив. Предстои да се направи нов паметник на Първия Македонец, леко приведен, със смъкнати гащи и на ъсответното разстояние от там дето гърба губи почтеното си име - малък макет на Големия Взрив.
374
3
 
3
 
! Отговори
стрина Пена преди 8 години
Абе, хора, що се дърпате? Нека направят постъпки, да се види колко ще са мераклиите да учат македонски. Народът сам да им каже колко му се учи македонски.
373
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
знаете ли какво става ако искъпиш един македонец -чист Българин.
372
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тая дето го казала е някоя Сръбско руска евреика тъй че нашата съвест е чиста нейната е нечиста.нашите и датските евреи са единствените спасени на света тово сомо Българин може да го направи човек с голямо сърце.ако македония ще се дели то трябва да само меду албания и България на Сърбия никога .най добре е да несе дели а да спре с лъжите и да учат правилна история и да се развиват .
371
0
 
13
 
! Отговори
тиа па преди 8 години
Да се въведе и врачански - като седнеме на маса с колегите от Враца нищо не им разбирам. И старозагорски може също...
Аре у лево такива експерти!