Сглобиха реактора за първия блок на АЕЦ Белене

Представители на НЕК са присъствали на монтажа
Обновена: 17 мар 2012 16:57 | 17 мар 2012 16:24,
148
Сглобиха реактора за първия блок на АЕЦ Белене
Протест в София срещу АЕЦ Белене Снимка: архив, Булфото

В Ижорските заводи, които са част от компанията Обединени машиностроителни заводи, вчера е било извършено контролно сглобяване на корпуса на реактор от типа ВВЭР-1000 за първия енергиен блок на атомната електроцентрала „Белене“. Това се посочва в съобщение на руската компания Атомстройекспорт, която е основен подизпълнител на проекта, реализиран от Росатом.

Контролното сглобяване на корпуса на реактора с вътрешните механизми и връхната част е един от заключителните етапи в процеса на изготвяне на корпуса на реактора преди изпращането му на възложителя, отбелязват от Атомстройекспорт.
 
Технологичната операция е била наблюдавана от делегация на представители на българската Национална електрическа компания (НЕК), която се явява възложител, добавят оттам.
 
Планира се реакторът да бъде подготвен за транспортиране в средата на април, като по този начин Росатом ще изпълни всички поети ангажименти за реализиране на проекта за изграждането на АЕЦ Белене, пише още в съобщението.
 
Като част от изпълнението на задълженията по споразумението между Атомстройекспорт и НЕК са напълно готови за инспекцията по приеманите им два парогегенератора, произведени от компанията ЗиО-Подолск за втората българска атомна електроцентрала, допълват от руската компания. 
 
Вчера премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че според него е по-добре да не се строи втора АЕЦ, а да бъде изграден трети блок на АЕЦ „Козлодуй“.
 
Борисов съобщи, че още преди месец при посещението в Москва на министрите Симеон Дянков и вече подалият оставка Трайчо Трайков той е поръчал „да кажат на руснаците, че няма да строим АЕЦ Белене“. Но от друга страна, тъй като единият от двата реактора за АЕЦ Белене вече е почти готов и част от средствата за него са платени на руската страна, то той може да бъде закупен, за да бъде използван по-късно на площадката на АЕЦ Козлодуй, обясни Бойко Борисов.
 
Премиерът посочи, че АЕЦ Белене има лиценз и може да започне да се строи от утре, но за проекта липсва финансово-икономическа обосновка.
 
Той уточни, че правителството ще изчака още около месец консултантът HSBC да изготви доклада за целесъобразността на АЕЦ Белене, а окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.
Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Време е вече да се строи този блок. Нужни са ни мощности. И всички знаем, че няма до никъде да я докараме с ток от алтернативни източници. Всички видяхме какво стана, когато спряха ТЕЦ-а в Марица изток през зимата. Не само не можехме да изнасяме ток, но и имахме недостиг на такъв за вътрешното потребление. Всеки, който ми каже, че има алтернативи, е пълен наивник. Само ако амбициите ни са на държава от Третия свят няма смисъл да строим АЕЦ, но токът е основата на модерното технологично общество.
131
0
 
1
 
! Отговори
мария преди 12 години
Трябва ни ток от турска АЕЦ - ще е по изгодно ! При наличие на шистов газ ,ще газифицираме всички домакинства ! Американското жито е с най високо качество - и най евтино - няма смисъл да сеем жито !!Разберете, на нас ни трябват отбранителни площадки ,с най модерна ракетна техника !!!
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЙ-НЕКАДЪРНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
129
1
 
2
 
! Отговори
hes преди 12 години
Относно защитата на ядрените централи: няма такава техника, при която всичко е предвидено! Падат самолети, че дори и совалки, където защитата е също от множество степени. Основните причини за евентуални проблеми са: 1.Операторска грешка; 2.Отказ на техниката; 3.Форс-мажорно събитие; 4.Терористична атака.
128
1
 
3
 
! Отговори
hes преди 12 години
Добре, ще дам пример. Преди две години Норвегия пусна първата в света ЕЦ основана на осмотичното налягане. Строи още няколко централи от този тип. Строи и далекопроводите, по които ще доставя ток на Германия, когато том затворят АЕЦ. Имо множество ПАВЕЦ, които безпроблемно се справят с пиковото потребление. Япония разработва технология за енергия от морския прибой. Има и други разработки, като не всички ще имат разбира се реално приложение, но така е от край време - само малка част се реализират
127
3
 
2
 
! Отговори
До Hes преди 12 години
А пък Япония - там е ясно - тази страна традиционно е против ядрената технология по обясними причини. Там общественото мнение е закърмено като противник на ядените реакции и като енергия и като оръжие. Отделно - те си патят постоянно. А относно Фукушима - тази централа имаше по-лоша защита на мощностите от един бг ТЕЦ и никакви резервиращи системи. За сравнение - АЕЦ Козлодуй има 6 степенна защита за аварии - 6 независими системи които могат самостоятелно да осигурят работата на централата
126
3
 
0
 
! Отговори
До hes преди 12 години
Като можеш - дай примери. Хайде давай да те видим. А иначе за Германия и Япония - от WW2 насам Германия има забрана за развитие на каквато и да е ядрена технология и ноухау. Всичките им ядрени мощности и гориво са произведени навън и горивото е вносно. При условие, че имат страхотна, мощна индустрия и огромен опит в производството на централи от други типове, те предпочитат да развиват собствения си пазар и индустрия строейки това което им е разрешено.
125
1
 
2
 
! Отговори
до из инженер преди 12 години
ти самия си вреден за България псевдоинженерче измислено !
124
7
 
1
 
! Отговори
hes преди 12 години
До 131 - инженер с над 28 години съм и стоя твърдо зад думите си. Мога да дам примери за по-модерна технология. Твърдя, че АЕЦ Белене е вреден проект. Минусите, които мога да опиша на няколко листа са твърде много. Германия и Япония вече взеха решение за поетапно спиране на мощностите. Австрия е върл противник на АЕЦ.
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До бачкаТОР: "Не можеш да ме убедиш че пържолите са вредни когато в същото време ти ги ядеш."...с тази разлика, че ти самия не само, че не произвеждаш пържолите, но и нямаш с какво да ги платиш !!!
122
12
 
1
 
! Отговори
седесар ДСБ СДС преди 12 години
КОМУНИСТИ МРЪСНИИИИ МАХАЙТЕ СИ РЕАКТОРААА, НЕ ИСКАМ РЕАКТОРИИИ ...ИСКАМ СВЕЩИИИИ ДЕМОКРАЦИЯЯЯ... СААААЩ УРААА НАТООО ДОЛУ РУСКИЯ ТООК СЕДЕСЕ СЕДЕСЕ ДЕСЕЕБЕ ДЕСЕБЕЕ БЕЕЕ БЕЕ БЕЕ БЕ БЕ БЕЕ БЕЕ БЕЕЕ БЕЕ
121
1
 
12
 
! Отговори
Вентура преди 12 години
Подръжниците на "зелена" енергия да се отвържат от производството на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ-овете, като не им изнася. Искам да видя точно колко часа ще издържат да си захранват електрическата крушка на слънчеви панели и ветрогенератори. И преди да им дойде акъла в главата, желателно е да си избършат пяната от устата и спермата от ***.
120
3
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Ще повярвам че АЕЦ е отживелица когато Щатите , Германия, Франция, Япония и Русия унищожат своите. Не можеш да ме убедиш че пържолите са вредни когато в същото време ти ги ядеш.
119
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормалните хора коли не си взимат от Русия, ние цел атомен реактор :)
118
3
 
3
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Само бетонна глава може да си позволи удоволствието да купи "таралеж" на изплащане и да си го сложи в гащите, за да произвежда евтина електроенергия за още по мизерни дъжавици.
117
4
 
8
 
! Отговори
До hes преди 12 години
Айде като е толкова остаряла технология и е толкова проста - направи една централа. Или ти е под нивото, щото е много примитивна. Айде тогава направи модерен алтернативен евтин енергиен източник. Давай? Какво чакаш? пари ще изкараш много. Не бъди скромен. Еййй писна ми от разбирачи. Бе всеки се извъди специалист по всичко, без да знае дебилни основни неща от началното образование. Ама на него Ядрените реакции са му твърде остарели технологии.
116
2
 
8
 
! Отговори
Ей промити мозъци преди 12 години
Писна ми от такива като вас - рушете, рушете, не дайвайте да се строи - нали това искате - да сте в пещерата щото е безопасно. Ама независимите дето са в пещерата лесно идват колонизаторите и ги гътат. Много сте зле ве ей. Даже зомбиран пубер геймър ще ви каже че ако не си ъпгрейдваш базата и не правиш изследвания и не си осигуряваш ресурси скоро идват и те изнасят! Това и децата го разбират. Само маймуни като вас не могат. Божееееее - катерете си се по клоните.
115
2
 
0
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
DO 125DO ORGANIZATORA NA REFERENDUMA "MONARHIQ ILI REPUBLIKA",KAKVO TI KAZA LILIPUTKIN:OTRICATELNIQ OTGOVOR GO IZKAM S "DA"ILI IES--SPRAVKA PRAMOVA.TOQ KREMALSKO 4ERVEN REFERENDUM E SAMO DAOKRADAT MASA PARI ZA NEGO,INA4E"NARODNIQ"OTGOVOR KREMAL GO E DAL.KOI 6TE POSMEE DA NAPRAVI DRUG OTGOVOR...A,STAMBOLOV?...KADE DA SI PROBUTA RAJDIVOTO MNOGOMILIARDNO JELQZO TAPIQ ***?IKINOMIKA,KOQTO SA6TESTVUVA OT IZNOS NA POLEZNI ISKOPAEMI I ENERGONOSITELI IDARJAVA,KOQTO SE KREPI NA TOQG
114
2
 
11
 
! Отговори
мария преди 12 години
САЩ има 61 атомни централи с 104 реактора и продължава да строи !! У нас такива ,като госпожа КУНЕВА ги затварят и по най безскруполен начин ни се навират в очите, да ни ръковдят по пътя на газта, към ""камерите"" !!!!!
113
4
 
1
 
! Отговори
hes преди 12 години
До 125 - за какъв референдум говориш по тема, която е "терра инкогнита" за повечето хора. Не съм съгласен малограмотници да решават такива проблеми. Или "данъкоплатци" с *** кожа, готови да гласуват за всичко, каквото им се каже срещу 10 лева. За мен гласът на човек като Велентин Босевски например би струвал мото повече от гласовете на милион неуки джентълмени.