Край на строителството в базата на НСА край Несебър

Земята става обект с национално значение
Обновена: 24 апр 2012 14:39 | 24 апр 2012 11:40,
123
Край на строителството в базата на НСА край Несебър
Студентският протест заради базата на НСА Снимка: Булфото

Базата на НСА в района на Несебър става обект с национално значение и строителството в района ще бъде спряно, стана ясно на редовното заседание на Министреския съвет днес.

Общо 85 дка от всичките 135 дка от базата на НСА са обявени за обект с национално значение за втори път.

През 2010 година Министерският съвет обяви 135 дка от базата на НСА край Несебър за такъв обект. Решението обаче беше оспорено от частните собственици пред съда и бе отменено от Върховния административен съд на последна инстанция.

Ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев обясни, че на останалите 50 дка вече са построени хотели и комплекси и чужди граждани са закупили жилища там. Тези 50 дка ще останат частна собственост и постройките върху тях ще останат, защото идеята те да бъдат бутнати е предизвикала негативни реакции от посолствата на Холандия и Великобритания у нас, защото граждани от тези страни са законни собственици на имоти в тези парцели.

Затова НСА ще направи тази отстъпка, тъй като тези територии не са от жизнено важно значение, обясни ректорът Гешев. Той обясни, че срещу един от строителите на въпросните хотели дори има спечелело дело, но заради интереса на хората, закупили имоти там, се прави компромис. Ректорът допълни, че тези парцели не са от първостепенно значение за НСА.

Още по темата

Гешев благодари на студентите от НСА и заяви, че днешното решение на кабинета е до голяма степен и тяхна заслуга.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обясни, че решението за отчуждаването на земи на НСА е опасен прецедент. По думите на министър-председателя в един момент по същия начин на други обекти с национално значение – като трасета на магистрали, на Южен поток, а след време и на Набуко, с едно съдебно решение може да дойде някой да загради и да спре строителство за милиарди.

Той обясни, че по тази причина правителството обявява за втори път базата на НСА за обект с национално значение.

"Надявам се хората от съдебната система да ме разберат правилно", заяви Борисов.

Преди седмица студентите от НСА организираха протест, който тръгна от езерото Ариана в София, а по-късно стигна до сградата на Министерския съвет. Учениците на висшето учебно заведение настояваха да се спре строителството на хотели на територии на НСА.

Спортната академия не можеше да докаже собственост върху част от парцелите и имаше решения на съда, които постановяваха, че част от прилежащите парцели са частна собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Реституцията е една от най големите порнографии в новата ни история. За нивите които е имал дядо ми дадоха едни хартийки наречени компенсаторни бонове. При някои не стана така. Във всеки случай адвокатското съсловия намаза най много от реституцията
85
4
 
4
 
! Отговори
егати преди 11 години
Ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев обясни, че на останалите 50 дка вече са построени хотели и комплекси и чужди граждани са закупили жилища там. Тези 50 дка ще останат частна собственост и постройките върху тях ще останат, защото идеята те да бъдат бутнати е предизвикала негативни реакции от посолствата на Холандия и Великобритания у нас, защото граждани от тези страни са законни собственици на имоти в тези парцели. е как става кажете ми?-телета ли сме
84
10
 
11
 
! Отговори
спортист преди 11 години
Какво е " националното значение " на базата на НСА ? Там през лятото си почиват преподавателите и се имитира учебен процес . Кой през 21 век тренира спортно плуване в морето ? Всъщност НСА могат да правят каквото си искат , ако земята беше тяхна , но не е !Това , което прави правителството в случаят , се нарича НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ! Собстениците на земите ще осъдят държавата и всички ние ще плащаме ,а не Борисов !
83
3
 
7
 
! Отговори
попа преди 11 години
Ето виждате ли - кой дигнал палати върху 50 дка, дигнал - нема да се притеснява, бизнесчето му ще е непокътнато. А откъде са тия пари за тия апартаменти там, къде са плащани, на реална цена ли са минавали сделките - за това историята мълчи, както и НАП. Догодина пак да гласувате за гербери, комунисти, турци и царисти, хеле и костовисти, пък децата ви некат гледат Равда лятото...през крив макарон и само по новините. Сами си го правите ей! Сами си слагате главата в чувала.
82
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По закона за земеделските земи, щом върху земята има извършено строително мероприятие не подлежи на връщане. Така че реститутите да питат крадливия Костов, дето незаконно им е върнал земите. Трябва да ги възмездят със земеделска земя да садят картофи
81
7
 
14
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Какви законни собственици!!!Както казва цар Борис - "От земята българска и един камък не давам!"Да им връщат парите строителите и да се срива всичко!
80
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е легитимирайте и кажете кой е новия собственик. ЦЕЦКО ЛИ, ЦВЕТЕЛИНА ЛИ, БОЙКО ЛИ.
79
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Парцелите с които са овъзмездени не са на първа линия.Това им е проблема на тия "реститути".Да не говорим че нотариалните актове са пълен фалшификат.Този който ги е раздавал е следствен.
78
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мен отдавна Съдът не е авторитет!Имам респект, защото това е маша в ръцете на ***.Цялото общество е наясно с техния 'морал'!Самата реституция е твърде съмнително-справедлив акт, дори само по една причина: няма начин да има справедлива реституция след 50 год. социализъм!Невъзможно е животът да се върне в миналото!Както една нива в едновремешните покрайнини на Сф или такава до някаква магистрала не е имала подобна стойност!Оттук-натам е само разграбване и съсипия!Дори въпросните 'реститути' да са били собственици(в което силно се съмнявам!), то има справедливи начини за общететяване, а не посредством разрухата!
77
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Елате да видите в Сл.бряг заведенията, за поредна година как завземат от алеите на метри от управата на Сл.бряг АД.И както винаги никой нищо не е видял.Контрол липсва.
76
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той ректора да се беше погрижил, поне спортните площадки на въпросната база да приличат на такива.Всичко е в бурени.Баскетболното игрище не е виждало топка от години защото кошовете са счупени.Иначе много знаят да приказват.
75
5
 
7
 
! Отговори
Умен преди 11 години
Олеее колко ***.. реститутки са накацали под тая статия!
74
5
 
6
 
! Отговори
ДО 90 Роман Майевски преди 11 години
Това се опитах да обясня! като не можете да влезете във владение поискайте заменка със подобен имот които ви устройва и е държавна собственоста второто беше че държавата е изключителен собственик на всички имоти както е и във вашия случай ако ти примерно нямаш наследници имота остава за държавата и обратно той е одържавен върнат и обявен за обект с национално значение сиреч изключително държавна собственост независимо какво ви казва съда
73
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЯНСКАТА МУТРА ИЗПОЛЗВА НАИВНИТЕ СТУДЕНТИ ОТ НСА ЗА ДА ОТНЕМЕ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ ПО ТОЗИ МЕРЗЪК НАЧИН ТЕЗИ АПЕТИТНИ ПАРЦЕЛИ ,ЗАЩОТО ИЛИ ЦВЕТЕЛИНКА ,ИЛИ НЯКОЯ БЛИЗКА ДО БОКО МУТРА СА ИМ ХВЪРЛИЛИ НА ТЕЗИ ИМОТИ ОКО ,БОБКО МУТРО ДЕБЕЛОВРАТА ,КАТО СИ ТОЛКОВА ЕРБАБ ,ЗАЩО НЕ ЗАБРАНИШ НА ТВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ- *** ДА ЗАСТРОЯВАТ ДЕ ЩО СВАРЯТ ПАРЦЕЛИ С НЕЗАКОННИТЕ ИМ КЪЩИ И КОПТОРИ В ГРАДОВЕ И СЕЛА В РАЗРЕЗ С ВСЯКАКВИ ЗАКОНИ И НОРМАТИВИ ,А МУТРО ЩЕ ОТГОВОРИШ ЛИ ?
72
5
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До 103 - Той не чете бе! На дърти години го караш да се затормозява ли? Нали затова си има хора, да му шушнат какво да говори! Той с хора ги ръси глупости некомпетентни и цветущи, пък смятай без такива...
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чуждите инвеститори те разбраха също - ПРАВИЛНО.
70
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 100Сега ще ти обясня що всичкотО е комунист !!!Защото Бб-то само за това говори. Само и единствено говори за комунистите.Никва друга дейност за цели 3 години, да се оправдава с тях и да изпапа резервите !!!То за тва и го харесват *** му последватели.Едно време вкараха Атака в парламента, щот плю циганине, ся вкараха мутрата щот плюе ***.Смислени политически платформи нямат.Готови са да стоят в мизария, ама душевно са задоволени, все пак краля Бойко натирил ***!
69
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало Вожда, съдът се е произнесъл и на последна истанция.Решението не подлежи на обжалване.ЧЕТИ БЕ!
68
2
 
19
 
! Отговори
монте карло преди 11 години
ПРЕМИЕРА И РЕКТОРА ДА ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ,ЧЕ БАЗАТА НА НСА В ДЪРВЕНИЦА СЕ ПОЛЗВА КАТО ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ОТ ИВАН ДИМОВ ОТ КАТЕДРА ТЕНИС.ПО ЦЯЛ ДЕН ДАВА ЧАСТНИ УРОЦИ ПО ТЕНИС НА КОРТОВЕТЕ НА АКАДЕМИЯТА ЗАЕДНО СЪС СИНА СИ И ПЕЧЕЛИ ЯКО ПАРИ.Е ТОВА СЕ КАЗВА ДА ТЕ ХВАНЕ РЕСТИТУЦИЯТА!
67
6
 
10
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Боко прави това което и преди направиха. Въпроса е как ще се развие всичко в съда, а не какво говори Боко.ПС: едно не разбира, защо абсолютно всичко се свързва с комунизма? реституцията - комунистически инструмент...... вървиш не правилно -комунист...... въздишаш - комунист....не се ли превръща в мания всичко това?