Ето ги министрите на Орешарски!

Ще има двама вицепремиери, Цветлин Йовчев поема МВР
Обновена: 27 май 2013 21:20 | 27 май 2013 16:54,
277
Ето ги министрите на Орешарски!
Пламен Орешарски Снимка: Булфото

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, стана ясно при официалното представяне на състава на новото правителство, което се очаква да бъде гласувано в парламента утре.

Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер.

В кабинета ще има двама вицепремиери. Единият освен за сектор "Правосъдие и вътрешни работи" ще отговаря и за усвояването на еврофондовете. Вторият вицепремиер по думите на Орешарски ще има координационни функции по отношение на икономическия блок министерства, ще координира частните инвестиции и ще прави усилия да привлича външни инвестиции. Експертът, който ще поеме поста, обаче остана в тайна, тъй като по думите на Орешарски ще му трябва време, за да приключи своите ангажименти.

На този етап ще предложа този състав, до месец ще въведа фигурата на втори вицепремиер чрез изменения в структурата и персоналния състав на МС, коментира Орешарски.

Петър Чобанов  поема министерството на финансите, а Кристиян Вигенин – на външните работи. Директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, ще оглави военното министерство.
Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката. 

Анкета

Одобрявате ли предложения от Пламен Орешарски кабинет?

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП,  е харесана за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика. 

Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта.  Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.

Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет.

Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.  

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което да поеме Калин Тихолов. Името на Тихолов се свързва със скандала „Дюнигейт“. Той се оказа проектант на подробния устройствен план на продадения от държавата терен и кандидат-купувач за други два имота в съседство.

Всички министри са специалисти в съответната област, някои от тях дори водещи, изтъкна Орешарски при представянето на кабинета.

Обещах, че ще предложа Министерски съвет, който ще е адекватен на състоянието на страната, обясни Пламен Орешарски. Той обясни, че при структурирането на кабинета се е водил основно от приоритетите на програмното правителство. Той беше категоричен, че е искал по-големи промени в структурата, но това не можело да се случи заради готовото бюджетиране на годината.

На пленума на БСП преди обявяването на имената на министрите думата взе и лидерът на левицата Сергей Станишев. Орешарски имаше много по-голяма свобода, отколкото аз по времето на тройната коалиция. В този смисъл благородно му завиждам, заяви Станишев. 

Той обясни, че решението за имената в кабинета са се вземали на база професионални качества, а не на база партийна принадлежност. Според мен се е получил силен екип, който не разделя МС на нечии квоти, категоричен беше Станишев. Той обясни, че по същия начин трябва да се действа и със заместник-министрите и политическите кабинети.

Той отново припомни, че новият кабинет трябва да заложи на потенциала на различни формации и експерти, за да реализира радикална промяна. Той припомни, че още преди началото на масовите протести от февруари, които свалиха управлението на Бойко Борисов, левицата е заговорила за радикална промяна – за социална и солидарна държава.

Соцлидерът повтори тезата си, че ГЕРБ продължават да са на власт чрез назначенията си в администрацията.
Ние сме втора политическа сила на тези избори, но само след един мандат в опозиция, получаваме шанс да трупаме и печелим доверие, заяви лидерът на левицата. Той допълни, че партията му не е получила достатъчна подкрепа, за да реализира цялата си програма, но ще стартира оздравяването на държавата.

В този парламент ще се възстанови силата на Народното събрание, както е в Конституцията, категоричен бе червеният лидер и допълни, че ерата на Борисов, когато депутатите са били подчинени на МС, е приключила. Станишев обаче бе категоричен, че в пленарната зала ще се водят ожесточени дебати, но те ще бъдат с цел приемане на най-доброто законодателство и в полза на гражданите. Трябва да бъдем честни и ясни – ситуацията в страната продължава да бъде извънредна, отсече лидерът на левицата. 

По думите на Станишев ако бъде гласувано, правителството на Пламен Орешарски, ще стъпва по въглените на натрупаното недоволство. Той призова БСП да стоят зад Орешарски и кабинета му, но също и да бъдат твърди и да настояват да се взимат правилните решения. Много трудно се печели доверие, много лесно се пропилява, заяви лидерът на левицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
3
 
2
 
! Отговори
гласувал преди 10 години
До irikandjiВсички здравомислещи хора гласуваха за Бойко ама *** , продажните журналисти от всички медии и дебелия комплексиран главен прокурор му спретнаха е*ати преврата .
224
2
 
3
 
! Отговори
днес преди 10 години
Знаете ли какво е казала Цветелина Бориславова като избирахте Бойко Борисов да ви управлява:-Вие знаете ли колко *** човек искате да управлява държавата!Но най трагичното е,че след 4 години още някой хора не са разбрали наистина колко *** човек ги е управлявал и искат още.Това говори много за интелектуалния капацитет на нацията.
223
0
 
1
 
! Отговори
гласувал преди 10 години
До АнонименТо така става както си го мислиш всеки ден референдум . И какво на баба ти от Осман пазарско и разбира простата и неграмотна глава от референдум.
222
3
 
4
 
! Отговори
yavor преди 10 години
Предложеното правителство е с изключително експертен състав, предопределен от програмните му приоритети, които личат и от двамата вицепремиери еврофондове и правосъдие теми, по които България интензивно комуникира с ЕС.
221
2
 
12
 
! Отговори
Just Me преди 10 години
Социалистите дадоха социалното министерство на ДПС и сега всички работещи ще плащаме социалните помощи на определени етноси..... Е, писна ми да ги нося на гърба си!
220
1
 
4
 
! Отговори
stanislav.dedev преди 10 години
До Анонимеnможе да ги е Яд от ГЕРБ....но ти ще си първият,който на следващите най вероятно предсрочни избори няма да гласува за БСП!!!!А като съдя по манталитета и интелекта ти за Светлйо Витков или някой друг леФчо примерно!!....АЗ обаче ще се надявам детето ти поне като порасне да е по умно от теб и най после БЪлгария да се отърве от тая напаст!!!
219
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи първо като се започне с прехварленият от Станишев ,Орешарски нищо хубаво не чака народа. Лицето Орешарски е лице на прехода ! -защитник и участник в безброй олигархични фирми и истински номад. Нито е десен нито ляв ,гони си личните интереси и БСП му пасва най-много. В целият предложен мин.съвет може би има само 2 експерти. Всички други са полтически лица -изпълнители на олигархични интереси. Учили едно, работили друго и сега изведнъж експерти. Какъвто беше и Станишев без един ден трудов с
218
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Директорът на Шейново като прочета и на Варненско пристанище ми е достатъчно да кажа - И ВИЕ СТЕ МАФИЯ!
217
7
 
12
 
! Отговори
М.М. преди 10 години
Ако всички министри са с манталитета, възпитаността и ерудираността на земеделския Димитър Греков бих се радвал и то много! Имам удоволствието да го познавам лично и смятам, че ще си върши работата прекрасно! Дано не греша! Успех на всички. И нека след 4 години да не съжаляваме за избора си!
216
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герберугите реват и умират от яд и злоба, нооо това е положението...
215
8
 
6
 
! Отговори
за БУДИСТИ преди 10 години
Всичко ще е ясно при гласуването, кой ще е опозиция в тоя парламент. Сигурен съм че това ще е АТАКА, която ще гласува единствена Против, другите комунисти БСП и ГЕРП заедно с ДПС ще гласуват със ЗА или Въздържал се, а може некой и въобще да не гласува и да не се регистрира...... Така че АТАКА е единствената парламентарна опозиция!Но ако и ГЕРП гласува Против това значи, че наща двойна коалиция ГЕРП-АТАКА продължава от предишното събрание и в опозиция днес.
214
6
 
12
 
! Отговори
ревизия на НЕКАДЪРНИ преди 10 години
Най важното за Бг сега е пълна ревизия на НЕКАДЪРНИТЕ и крадливи мутри и бързо НАЦАЦАРВАНЕ, а после кошарене на бандитите . . . . дори и само това да свършат пак ще е добре за БГ-то... пък после избори на чисто и квото каже народа!
213
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искате да ми вмените вина , че протестирах ли. Във всички нормални държави , когато хората са недоволни го правят. Първи сме по бедност, 60 % от хората мизерстват, заплата 310 -ток 150, безработица, глад и мизерия , а най-отгоре се краде, живеят в разкош и празнуват поредния си милион. Ако продължава по същи начин , пак ще изляза на протест! Не ми пука за тъпите ви партии и кой колко краде стига да осигури на народа приличен стандарт на живот , бих си затворил очите за милионите им.
212
8
 
23
 
! Отговори
Манолски преди 10 години
сбирщина неадекватни подлизурковци и комунистически ***
211
3
 
11
 
! Отговори
gost преди 10 години
искам да попитам новия министар на транспорта.6те отмени ли тази варховна глупост сас светналите фарове целогоди6но и искам да попитам ония дето го приеха колко акумулатора им замунаха в резултат от това
210
0
 
2
 
! Отговори
izmenici преди 10 години
vsichko qsno ,no edno neqsno kade drygade posveta ima socialisticheski partii v kapitalisticheska darjava s demokracia mai samo v balgaria zashtoto tia sa kapitalisti i fabrikanti moshenici skriti zad yj socialisticheska partia za zablyda na naroda da go doiat i kradat kakto si pojelaqt.***
209
1
 
1
 
! Отговори
до 247 преди 10 години
за Дянков какво ще кажеш разбирачо?! не си мисли, че хората като пият вода, пасат трева...пс: предаването става само по майчина линия при тях by the way..
208
8
 
11
 
! Отговори
Вагнер до 229 преди 10 години
Пич,Станишев е еврей и по баща-Димитър Яков Станишев,подвизавал се е и в Македония известно време гризачоподобния болшевик....
207
1
 
22
 
! Отговори
дд преди 10 години
245 Ние досега да не сме били на някакви върхове та пропадането ни било в кърпа вързано,чашата на народното търпение е преляла и някой ще си плати усещам че хамстера ще яде пръчката,
206
2
 
11
 
! Отговори
Zlati преди 10 години
Chestito na vsichki bulgari, propadaneto na Bulgaria e v kurpa vurzano! Sega sled kato ne protestirate, sigurno ste dovolni sus giolemite si zaplati, niskite smetki za tok nali?