Какво обещава ГЕРБ, ако вземе пак властта

Правят отделни министерства на икономиката и енергетиката, дават 2 млрд. за саниране
Обновена: 4 сеп 2014 16:16 | 4 сеп 2014 13:51, Камелия Цветанова
316
Какво обещава ГЕРБ, ако вземе пак властта
Цветан Цветанов Снимка: БТА

Подобряване на демографската картина, гарантиране на международната сигурност на страната, адекватното участие на България в променящия се ЕС, дигитална икономика, основана на знанието и на иновациите, и необходимостта всяка политика да бъде реформирана с оглед предизвикателствата пред измененията на климата. Това са основните приоритети в управленската програма на ГЕРБ, която беше представена днес.

Още по темата
Преди да бъдат разяснени целите в управленския мандат, за който отново партията се бори, зам.-председателят на политическата сила Цветан Цветанов обвини бившите управляващи за лошото състояние на страната, а Томислав Дончев, който е евродепутат, настоя, че последната година е изгубена за България и вече няма време за отлагане на реформите.

„Време е отново за работа и за реформи, време е да заменим задкулисието с прозрачност, арогантността с отговорност, незнанието с отговорност, хаоса със стабилност, нерешителността с воля. Време е да върнем България на европейския път на развитие“, заяви Дончев.

Цветанов пък увери, че ГЕРБ си е направила изводи за грешките и слабостите, които имаше през последните години.

Ако състави правителство, ГЕРБ ще раздели Министерството на икономиката и енергетиката. Според финансовия експерт Владислав Горанов министърът на икономиката трябва да търси инвестиции, а не да се занимава с енергетика, където има достатъчно тежки проблеми, с които пък трябва да се занимае отделен министър.

ГЕРБ не се готви да променя данъците като цяло, но същото време, за да се засили децентрализацията на местните власти, планира да се даде възможност всяка община да може да реши дали да въведе добавка към данъка върху доходите върху физическите лица, която законът ще фиксира.

„Доходите трябва да растат пропорционално на база на това, което произвеждаме, а не на база на популистки обещания. Ще подобрим капацитета на държавата да привлича инвестиции. Поемаме ангажимент всички назначения в администрацията да минават през конкурси. Електронното управление отново е изведено като приоритет“, продължи представянето на програмата Горанов.

ГЕРБ се ангажира още да увеличи подпомагането на семейства с до три деца, като в същото време намали интензитета на подпомагането на фамилии с над три деца.

Бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че ГЕРБ планира да увеличи средствата за енергийни помощи, защото е видно, че цената на тока ще се покачи.

Помощта сега стига до 200 000 души, а ГЕРБ залага да я получат 500 000 души.

Партията е готова и с програма за саниране на блоковете на стойност 2 милиарда лева. С тези средства за две години ще могат да се санират над половината от многофамилните сгради и собствениците им ще спестят 30-50 на сто от отопление, без да дават нищо, защото държавата ще покрие изцяло разходите.

Схемата ще е проста - единственото, което ще се иска от етажната собственост, е да предостави съгласие за саниране, което ще даде на общината, която пък ще прави подбор на сградите, обясни Добрев.

Партията на Борисов иска да има и единни стандарти за управление на държавните болници, като по този начин се спре лошата практика определи лечебни заведения да трупат дългове.

Реформата в здравеопазването предвижда и да се финансират диагностично свързани групи, а не клинични пътеки.

„Модерно е да има млади парамедици, а не скъпоструващи лекари. Със законодателни промени ще ограничим неплащането на здравни вноски“, обясни още Горанов.

Както и по време на управлението си, и сега ГЕРБ залага в програмата си като един от най-важните приоритет развитието на инфраструктурата.

Лиляна Павлова, бивш регионален министър и настоящ кандидат депутат, акцентира върху строителството на магистрала „Хемус“ и отблокирането на спрените европейски фондове за регионално развитие и околна среда.

В областта на образованието ГЕРБ обещава по-високи заплати и електронни учебници.

Университетите обаче ще получават 50 на сто от субсидиите на университетите след външна акредитация за качеството.

Електронното правосъдие също е приоритет, както и въвеждането на нова система за случайно разпределение на делата, нов статут на съдебните заседатели с идеята да привлекат гражданите и нов Наказателен кодекс, съобщи още Румяна Бъчварова, водач на листа в 24-ти МИР София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още по темата: ГЕРБпрограма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 9 години
Гошко,Научи се първо да пишеш правилно и тогава ще разбереш как се заработват европейски заплати!
260
0
 
3
 
! Отговори
go6ko преди 9 години
какво предлага герб нови данъци,поскъпване на тока и още куп неща а увеличаване на заплати отново няма да има не ме интересува коя партия е искам да живея като нормален човек за тази цел трябва европейки заплати само една осмелява да изрече тази истината
259
2
 
2
 
! Отговори
Бургас преди 9 години
Дано са си взели поука от грешките, че иначе пак ще ги сваляме ако вземат властта!
258
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво ще направят за страдащите деца от "алтруизъм"?Вие представяте ли си каква обща култура, какъв капацитет?!Намерили източника на пари-нов данък!
257
3
 
10
 
! Отговори
Дядката преди 9 години
Значи доказаните лъжци и престъпници Борисов и Цветанов ОБЕЩАВАЛИ ?ГОЛЯМ ПРАЗ , че кой ще им повярва на тия нехранимайковци?
256
6
 
10
 
! Отговори
меч преди 9 години
Нека се попитат ЦветанОF и Баце, знаят ли колко българи се самозапалиха когато бяха те на власт, и защо го направиха...? От много добър живот , и от голям просперитет ли ? Нека си направят добър анализ, и тогава да обещават каквото и да е.....Българите помнят, помнят и ДянкОF,
255
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато даваш обещания,които не смяташ да изпълниш,и имаш лична облага,това е измама и е престъпление според НК
254
1
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Sega da vi razsqsnq istinskite obeshtaniq na GERB. Policeishtina,Ograbvane na Balgaria s podobnite mutrqgi kato Boko i Cvuci, Lizane na dupi na Goltak Ibama i cqlata pasmina ot ES, Reket na sredniq i maluk biznes,Iztochvane na fonda za pensii,I nai veche falita na REPUBLIKA BALGARIA a mejdo drugoto vi ochakvat priqtni intervuita na uhileniq maimun v koito se durji beter ot Bai Ganio a 100-tina navleka mu se kefqt i mu lijat uq po TV. Glasuvaiki za GERB glasuvate protiv BG a shto ste protiv mrete
253
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да гласуваш за Бойко трябва да си по *** от него
252
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я знам само че ше играе дряновицата януари месец и то якоо
251
4
 
14
 
! Отговори
АТАКА преди 9 години
ГЕРБ е най антибългарската партия съществувала някога.Това са банда еничари жадни да грабят
250
13
 
7
 
! Отговори
dim преди 9 години
Браво на герб,щом се пените толкова значи са на прав път.
249
2
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
АМИ ТЕ ПАРИТЕ ЩЕ СВЪРШАТ ОЩЕ НА ТВОИТЕ АПАРТАМЕНТИ БЕ .
248
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 291 - Ako Bo4eto te napuni moje I ti da rodish.
247
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОЛНИ И НАГЛИ ЛЪЖИ КОИ ЩЕ РАЖДА БЕ ТИКВА БАБУТЕ ЛИ ААХАААХ
246
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ КАЗВАТ, че лансираха идея за частни улици, от които да се събират такси. ГЕРБ са на път да вдигнат още веднъж данъците на все по-обедняващите българи.Нов данък за физическите лица готвят от ГЕРБ. Виж представянето на програмата за управление на партията, която те планират да реализират ако спечелят изборите
245
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герб щели да правят убавците дигитална икономика!шъ прайте-с дясната ръка шамар,а с лявата хоп париците от бюджета в дълбокия джоб!то след управлението на костов,сакса и вашето-каква икономика остана,бе умници!по всички класации/най-добро място за живеене,равнище на годишните доходи и т.н./България вече е на предпоследните места!!колкото и да се плюнчите стандарта на живот преди 25г. беше по-добър. ако не вярвате-питайте хората.не тези обаче, от соф-я Бевърли Хилс.нали ги снимахте от хеликоптер
244
0
 
13
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Много хора се мислят за всемогъщи, но всички са едни и същи. Всички искат да живеят в палати, но едни са богати с по мазерати, а други се радват на мизерни заплати. Ала накрая ги чакат еднакви парцели - 2 на 1, както и да са живели..
243
0
 
4
 
! Отговори
1234567 преди 9 години
Molja Borisov dasi pribere *** ot Evropa,za da ima koj da glasuvat za nego,tova shte mi struva njakolko milioni.balgari tragvajte
242
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече ни обещаха по-висок ток,6 милиарда лева заем,които ние ще връщаме,актуализация на бюджета,пак за наша сметка,контрабанда на цигари,която беше позамряла,пълнене на партийната каса от митниците,която се поизпразни по време на протестите и сега за изборите,глад и мизерия,никакво увеличение на заплати и пенсии,но милиони бонуси за вярната администрация,довършване на дребния и среден бизнес,обществени поръчки за наши хора за милиони левове,асфалт и лентички,разходки с прав.самолетв компанията на