БСП и ДПС в един глас: Докладът е обективен, готови сме да помагаме

За състоянието на съдебната система невинни партии няма, смята Манолова
41
БСП и ДПС в един глас: Докладът е обективен, готови сме да помагаме
Мая Манолова. Снимка: Булфото

БСП и ДПС оцениха критиките в мониторинговия доклад на ЕК като обективни и очаквани, но направиха заявка, че са готови да подкрепят усилията на управляващите да изпълнят препоръките на Брюксел.

Според Чавдар Георгиев от БСП за всички е ясно, че съдебната система е неефективна. "БСП споделя общата констатация, че напредъкът в сферата за утвърждаване върховенството на закона е бавен и с недобри резултати, от които се нуждае нашето общество”, посочи той и добави, че осъдени не влизат в затвора и никой не се бори с корупцията по високите етажи на властта.

Още по темата
Георгиев допълни, че има и случаи, когато отделни държавни органи не изпълняват решения и допринасят за ниската степен на върховенството на закона.

"Ще подкрепяме всички разумни действия по утвърждаване върховенството на закона. Ние подкрепихме по принцип съдебната реформа, но със забележки и насоки за нейното развитие и реализация, което допринесе страната ни да има по-смекчен доклад”, заяви той.

Според Мая Манолова от левицата за състоянието на съдебната система невинни партии няма. "Няма как и ние да не носим своята отговорност", призна тя, защото докладът засяга и периода на правителството на Пламен Орешарски.

"Опитите за това да си прехвърлим топката от едните на другите е неуместен. Коментирали сме подобни доклади и като опозиция, и като управляващи”, посочи Манолова. Според нея е време за решителни крачки и подкрепата на опозицията за съдебната реформа е знак за това.

"Ние сме готови да поемем и съотготоворност, заедно с управляващите, за тежки промени и реформи. Топката е в полето на Министерство на правосъдието и правителството и те трябва да изпълнят своите ангажименти и с пакет от мерки, и с управленски действия", заяви тя.

Манолова беше категорична, че една от основателните критики в доклада е липсата на борба с корупцията, а управляващите се опитват да "замажат“ очите на хората с формирането на нови органи като агенция за интегритет по модел на Румъния.

Според нея програмата за саниране на жилища е корупционен модел и с нея управляващите искат да изтъргуват местните избори през тази година. Тя заяви, че за саниране се определят жилища, избрани не по квартали, а по избирателни секции.

"Няма как да ти вярват българските граждани, ако говориш, че ще се бориш с корупцията със звено, а в същото време да развиваш корупционна схема пред очите на всички”, коментира Манолава и заяви, че БСП ще следи откъде идват парите за саниране, дали ще отидат за населени места с кметове от ГЕРБ и ще бъде ли изпълнена само от фирми, близки на ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също коментира доклада, като го определи като необходим и обективен.

"Независимо,че ДПС е опозиция, ние няма да бъдем опозиция на препоръките на ЕК за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система на България”, заяви Местан и увери, че движението като последователна партия на евроинтеграцията ще даде своя принос за изпълнение на препоръките на ЕК, за да може в близко бъдеще механизъмът за сътрудничество да бъде снет от България.

"За нас няма никаква драма, дори ще изразим своето задоволство, ако този механизъм бъде преустановен, независимо че това би се случило по време на управление на други политически сили и когато ДПС е в опозиция”, увери той.

Според него явно България и Румъния още при приемането си в ЕС не са били съвсем подготвени, макар че формално са били изпълнени всички критерии за членство.

"Явно не сме били съвсем подготвени, изглежда, че имаме дефицити в това, което наричам стратегически интеграционен манталитет“, заяви Местан.

Според него докладът на ЕК трябва да да се използва като водещ ориентир за провеждане на реформите в съдебната система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мая е отлична за актриса в турски филм за възрастни
30
1
 
2
 
! Отговори
asd преди 9 години
Maiche, maiche...kakvo ti se pishe Maiche... mamina zlatna
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС И БСП са една партия тлябва да се закрият и двете заедно с юруш
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До PUTINдоста тъпичко...
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атина. Новият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис заяви, че страната не може и няма да живее в условия на криза и предложи ново споразумение с кредиторите.
26
1
 
6
 
! Отговори
PUTIN преди 9 години
Ало бе,пчеличка ли си ,търтей ли си АЗ рубли съм давал за таз партия?!Къде се скри и оная мишка от ЮРУШ?!Ще ви дам аз едни доклади от ЕК и незнам си кво.Вие *** ли искате да прецакате,а?Ще ви събирам с Луканов да си гукате,а търтея Мая да бръмчи като конска муха!!!
25
1
 
11
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Боже, тази пак се появи.
24
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мая е готина мадама.
23
5
 
26
 
! Отговори
Спиди преди 9 години
От Мая ме лъхна социалистическа безнадеждност.
22
1
 
9
 
! Отговори
бг преди 9 години
Разбира се,че всички сте в кюпа! Нима съдебната система не е зависима от партии,управляващи,масони,олигарси и политици?Хм за всичи е ясно колко "независима" е съдебната ни система!
21
2
 
14
 
! Отговори
Мая Бай Ганева преди 9 години
Всички са маскари
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво е, че всички са склонни да помагат. Даже похвално.Защо обаче се сещате когато дойде доклада ?Имате работа уважаеми депутати, запрятайте ръкави, че ми писна да ви плащам заплата:- промяна на статуквото в съдебната система,- промяна на наказателния кодекс.- намиране на осъдените и избягали престъпници.- разбиване на държавния корупционен апарат.- превръщане на мижитурката наречена уличен полицай в уважаван и ценен от обществото блюстител на реда и закона.
19
3
 
14
 
! Отговори
Мая Костинбродска преди 9 години
Мая + корупция = социализъм
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП още ли ги има ? Мислих, че тази партия умря на изборите
17
3
 
7
 
! Отговори
Teo преди 9 години
Ако ще помагате , да ви вкарват на топло , па да докажем че съдът работи.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майче, ако ще помагаш, изчезни като братята си Галеви!
15
2
 
6
 
! Отговори
Тошо преди 9 години
Някой знаели тази крава в коя дискотека пасе да отида да я зарибя на слама и да я издоя че вече съм на 2 мастики
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че вие сте проблема, бе... Щели да помагат!
13
1
 
7
 
! Отговори
Тошко преди 9 години
Лошо няма на 4 мастики и я оправям като палебрачка
12
0
 
11
 
! Отговори
Фокса преди 9 години
Да са махаш , компир , с компира