Няма да финансираме структури, а лечение

Болниците по-печеливши от хазарта, възкликна Москов
Обновена: 3 юни 2015 14:13 | 3 юни 2015 13:30, Веселина Йорданова
42
Няма да финансираме структури, а лечение
Снимка: архив Булфото

Държавата спира да финансира структури и започва да финансира лечение. Колкото е по-комплексно то, толкова финансирането е по-добро или само тогава го има. Така здравният министър д-р Петър Москов обясни приетите днес от правителството промени в Закона за лечебните заведения, които ще бъдат предложени на парламента.

Ако говорим, че в половин Европа заедно има 400 болници, а само в България – 360, това означава проблем, подчерта той.

Министърът даде и още един пример "с най-доходоносната човешка дейност“ - хазарта, която е с най-бърза възвращаемост. „За миналата година има разкрити повече нови лечебни заведения или поискани за разрешение, отколкото казина“, коментира Москов и допълни, че има нещо сбъркано в модела на финансово ниво, тъй като е ясно, че държавата, Касата и ние с вноските си задължително ще внесем пари в тях.

С промените ще бъде наложена задължителна национална здравна карта. Тя ще се формира на база на изследване на потребностите и реалната снимка на болничната и доболничната инфраструктура, както и на кадровото обезпечаване на системата.

За социално-значимите заболявания от основния пакет Касата вече няма да сключва договори с лечебни заведения, които осигуряват само „епизод“ от лечението, разясни Москов. По думите му болниците сами или във функционални обединения ще трябва да гарантират пред Касата, че разполагат с възможността за цялостно лечение на тези заболявания.

"Обсебването, феодализацията на епизод от лечението оттук нататък няма да бъде финансирано. Даваме задължението на НЗОК там, където националната здравна карта определи, че желанието за разкриване на ново лечебно заведение не съответства на нуждите да не сключва договор“, каза още той.
С промените се връща и възможността за приватизация на лечебните заведения, които досега бяха в забранителен списък. Регламентира се дейността на медико-социалните центрове, които са свързани с целия процес на деинституционализация.

"Въвеждаме ясни количествени критерии, гарантиращи необходимостта от определена инфраструктура, гарантираме качеството през система на акредитация и комплексността за лечението на пациентите. Когато тези условия са осигурени, определена болница получава финансиране през нашите пари от Здравната каса, обобщи Москов.
За диспансерите ще има три възможности – формално, юридическо сливане, функционално обединение или консорциум по реда на Търговския закон, обясни още министърът.

Той каза още, че регламентирането на 12-часови смени на медицинския персонал отговаря на реалността. Те са такива и в момента, това е начинът, по който целият медицински свят работи, заяви Москов и уточни, че месечно се запазва броят часове работа и това няма отношение към претоварване или допълнителен ангажимент на медиците.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ОФ! Поредното разочарование-Москов.И тоя вече се чуди какви глупости и лъжи да говори и да маже с големия ***.За съжаление целите са съвсем други-ограбване.Ограбване на всичики-пациенти и лекари.Тежко ни и горко.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, Мсоков, Москов,ПарАта е сладка, мандатността-кратка
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Болниците, които трупат дългове, са тези, които наистина работят' това не те ли смущава А? Самопризнанието на един популист,че не финансира по никакъв начин здравния сектор. Не може всеки добрал се до министерско място да си кръщава глупостите 'реформа' и след това да се оплаква ,че всички са срещу реформата тоест срещу глупостите....
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, добре ги говори Москов, но поне да оправят моргите...че, гледам наплива там станал голям
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 30 не получават същите пари ако ти е известно ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ХЕМ ТЕГЛЯТ ПАРИ ОТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ хем дерат и пациентите които доплащат за стая за храна за специално отношение и т.н Сигурно всеки има поне един познат лекувал се в частна болница който отива там с направление и плаща още два пъти колкото струва клиничната пътека
26
0
 
10
 
! Отговори
Асеновец преди 7 години
Москов, поне се разбра каква ти е целта. Да приватизираш големите печеливши болници, а останалите- на ***
25
2
 
5
 
! Отговори
Ред арми преди 7 години
Така е Москов- болниците са по- печеливши от хазарта. Може би за това искаш отново да могат да се приватизират
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голем еЗащо като получават същите паридържавните болници са във фалита частните -неОтговор-Не можеш да крадеш сам от себе сиВ частните няма толкова скъпоплатени синекурни длъжности
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега кво праим?Махаме "частните"болници и "приватизираме"държовнитеИли журналистът е смахнат ,или министърът не е наясно Изглежда има още много за разграбване в държавния сектор
22
9
 
1
 
! Отговори
оцеляваща преди 7 години
До симеон 4В ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ Е ЗЛЕ,ЗАЩОТО СЪЩИТЕ ЛЕКАРИ И МЕД.СЕСТРИ РАБОТЯТ И В ЧАСТНИ.ТОВА В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ Е РАЗРЕШЕНО!ВСЕКИ В БЪЛГАРИЯ ГЛЕДА ДА СЕ ДОКОПА ДО ДЪРЖАВНА РАБОТА-ТАМ Е СИГУРНО И СПОКОЙНО И ПОСЛЕ ПОЧВА ДА ЗАРАБОТВА В ЧАСТНИЯ СЕКТОР.В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ НЯМА ПРАВО НА ЧАСТНА РАБОТА!
21
10
 
4
 
! Отговори
спрете!!! преди 7 години
Всички сте по един или друг начин все недоволни от нещо в здравеопазването .Министър Москов е решен да промени модела и вие пак виете ............???Дайте конструктивни идеи ......ако имате такива и замълчете и го оставете да си изпълни мисията.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов, ЧЕТИ бе ЛЪЖЕЦО !Проклет да си !!!Болнични легла:Германия 86 болнични легла на 10000 население ,Швеция 89Австрия 76,България 62.Абсолютна лъжа е че в България имало повечеболници и болнични легла. (Данните са на СЗО)AUSTRIA (2013)278 болници с 66 831 легла (762 легла на 100000 души население)От тези 278 болници 122 са публични , 156 са частни (данните са от сайта наавстрийската статистика statistik.at)БЪЛГАРИЯ262 болници с 45 537 легла (данните са от НСИ)
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕКАДЪРНИK
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вампирясват за пари, за мнооого пари! Дезинформират, манипулират, клеветят, опитват се да диктуват политиката на държавата. Е, да се явят тогава на парламентарни избори, хайде, имат ли тези?! Да създадат 44-то Народно събрание, Министерски съвет и да носят отговорност! Дали им стиска? Отговарям ви: не, не, не! Медиите крадат душите ни и ги осребряват в пари, много пари. Не спете! Страшно е
17
7
 
12
 
! Отговори
OCTABKA преди 7 години
Абе тоя нагъл некадърник с тоя поглед да не би да е пациент на лудницата .
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като няма пари защо назначавате още храненици в бордовете на директорите в недофинансираните болници . Комунизма си отиде комунистите останаха на ясла и то голяма.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът на деня:Ще бъде ли премахнат МОНОПОЛА на здравната каса?НЕ(+)ДА(-)
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов, твоето е ПСЕВДОРЕФОРМА !Иначе, всички подкрепяме истинска реформа с ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ НА ЗДРАВНАТА КАЦА !И реално ОСТОЙНОСТЯВАНЕ ТРУДА на медиците !Обаче за ТОВА ти Москов, МЪЛЧИШ !
13
5
 
9
 
! Отговори
ГРЕШКА преди 7 години
До АнонименПО-НЕКАДЪРНА ОТ НЕГО БЕШЕ ДЕСИТО
12
4
 
8
 
! Отговори
RADOSLAV19R0 преди 7 години
ПЪЛЕН НЕНОРМАЛНИК, СПРИ ФИНАНСИРАНЕТО НА СПАС СПАСКОВ И ОДМА ЩЕ ТИ ОТХВРЪКНЕ КРАТУНКАТА С НАПЕРЕНОТО ПЕРЧЕМЧЕ !!!