Около 1, 3 милиона мъртви души излизат на изборите

А пък референдумът на президента може и да не преработи
27
Около 1, 3 милиона мъртви души излизат на изборите
Снимка: Reuters, архив

По сметките на  говорителя на ЦИК Цветозар Томов мъртвите души в избирателните списъци са около 1 милион,  а математикът проф. Михаил Константинов ги увеличи с още 300 000.

"Фантомите в избирателните списъци са милион и триста хиляди",  настоя Константинов по БНТ.

Още по темата

Според него, както и според Томов, задължителното гласуване няма да реши нито един от проблемите на политическата ни система.

И двамата специалисти по провеждането на избори не са убедени, че референдумът за изборните правила ще даде реален резултат най-малкото защото, за да е валиден, са нужни гласовете на 3,5 милиона избиратели.

Проф. Константинов обаче е убеден, че поне 20% ще отидат до урните и ще се произнесат на референдума, което ще вкара тези въпроси в Народното събрание и така депутатите ще трябва да ги решат.

Според него е вероятно след това да се проведат и много местни референдуми. Томов смята, че е възможно да бъдат редактирани въпросите за допитването, когато влязат в парламента.

"Формата на запитване трябва да е максимално неутрална, в това отношение ми се струва, че има какво да се направи, но като цяло са нормално формулирани. Това са наистина важните въпроси, свързани с изборния процес в България, на каква основа да стъпим", каза той.

"Местните избори са си най-тежките избори, но няма по-подходящ редовни избори за произвеждане на референдуми – и национални, и местни. Трудно е за организаторите, но е технически много по-удобно и евтино да се провеждат допитвания до хората", продължи социологът.

Константинов обаче е на мнение, че депутатите не трябва да променят въпросите. "Народът е гласувал за тях. Вече един път сменяхме въпросите и видяхме, че нищо кой знае какво не произлезе", каза той.

"Обявяването на резултатите може да се забави, защото за първи път гласуваме с преференции на местни избори, което още повече усложнява нещата. Ще има известни проблеми с навременното отпечатване на бюлетините между първи и втори тур, тъй като де факто ще имат един ден само за това… Балотажите ще бъдат ясни почти навсякъде много преди това", продължи Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ще си ги делкат сега е въпроса? Рапона ще бутне ли гювеч или ще грабне всичко за себе си?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКтивна регистрацияактиван регистрацияактивна регистрация
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в македония също са над 1 М.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на миналите избори бяха 800 000, нормалон е сега да са повече.Това са хора в чужбина или умрели хора, които се водят за трайно пребиваващи.Трябав да се въведе АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая цифра кой я измисли? Вижда ми се прекалено голяма.
11
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
dps-arskia sait me iztri.pfiu
10
0
 
1
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Те и образовани сигур няма и невалидни бюлетини
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ГЕРБ ! ТИКВАТА, ПЛЕВНЬО ТАКА СПЕ4ЕЛИХА ! С 1.300 000 МЪРТВИ ДУШИ, ХИЛЯДИ КУПЕНИ ГЛАСОВЕ ОТ МАЛЦИНСТВАТА И НИАКОЛКО ХИЛЯДИ 4ИНОВНИЦИ С БОНУСИТЕ И ПОРТРЕТИТЕ НА ИДОЛА СИ ОХРАНИТЕЛ
8
0
 
1
 
! Отговори
NACO преди 8 години
КОЙ ги "преброи",пак ли "експерта",г-н Константинов? Да,така ще бъде докато,НОВИТЕ-МЛАДИТЕ хора не влязат в УПРАВЛЕНИЕТО,хора с ЧИСТО минало!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези 1, 3 милиона мъртви души ги махат на всички избори. как така се оявават отново?
6
0
 
20
 
! Отговори
ото преди 8 години
ако са успели да поддържат толкова много мъртви души - шапка им свалям , ей това е мафия с организация за завиждане!
5
1
 
5
 
! Отговори
2 млн. по Гогол преди 8 години
Оно и тиа, де верно ше гласуват, и они са мъртви на мозак.Чичиков
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странно е това нещо нашата държава ако изобщо може да се нарече държава... Има аргументите има знанията има и властта да ги премахне тези "мъртви души" от списъците - НО не го прави.А още по-странено е населението... защото и то народ не може да се нарече ... кротичко гледа такива новини и не прави нищичко... а иначе всичките сме политици, футболисти, полицаи, съдии и т.н. Всички знаят каква е съдбата на Овцата - рано или късно я колят, а ние сме едно голямо стадо.
3
7
 
32
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Срам, за страна от общо 7 милиона има 1.3 милиона мъртви души, които не че не могат, а не искат да изчистят. Само тези гласове са достатъчни да управлява някой, пример последните избори, на които ГЕРБ едва ли има повече от 100 000 реални гласа :)
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки един действителен глас = 11 бг лева в джоба на крадливия " елит".
1
2
 
21
 
! Отговори
Момо преди 8 години
"А пък референдумът на президента може и да не преработи"Новите журналисти са абсолютни неграмотници. Преди малко пък вместо рокери, написали рокаджии.Иначе, че референдума ще е невалиден е повече от ясно. Честно казано предвид затъпяването в България дори не знам дали трябва да се провежда такъв референдум, че недай си Боже е валиден и негативен.