Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Това съобщи Бойко Борисов на правителственото заседание
Обновена: 28 сеп 2016 15:59 | 28 сеп 2016 10:27, Веселина Йорданова
387
Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Правителството ще подкрепи еврокомисаря Кристалина Георгиева за шеф на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Досегашният ни кандидат – Ирина Бокова, обаче остава в състезанието. Премиерът й пожела успех, но отбеляза, че правителството счита, че Георгиева ще е по-успешна кандидатура.

Съгласно правилата за избор на генерален секретар на ООН не е възможно кандидатура да бъде оттегляна от друг освен от самия кандидат. Следователно правителството не може да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова и тя остава в играта. 

"Изпреварват ни доста страни, включително и жени", каза Борисов. Той напомни, че има негласни договорки постът да се заеме от жена.

Премиерът предупреди министрите: "Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас". По думите му вече се тиражират доста лъжи по темата.

Борисов отбеляза, че до момента са положени големи усилия от правителството, президента и от самата Ирина Бокова.

Външният министър Даниел Митов посочи, че има поредни негативни гласувания в рамките на ООН, даващи представа за шансовете на отделните кандидати. По думите му правителството е направило оценка на ситуацията и досегашната ни номинация върви с "негативна тенденция".

Ще търсим подкрепа от източноевропейската група, колкото се може по-голяма. Благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно и да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева, обобщи дипломат номер 1.

Още по темата
На правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26-и септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста.

Премиерът обяви тогава, че тя трябва да се класира най-малко на второ място при гласуването, за да остане наша номинация.

В понеделник обаче Ирина Бокова остана шеста – най-лошото й място, откакто бе номинирана за поста от кабинета.

Веднага след гласуването Бокова заяви, че е направила всичко по силите си и сега оставането й в битката за поста е в ръцете на премиера.

Кристалина Георгиева е настоящата дясна ръка на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и и е комисар по бюджета и човешките ресурси.

Преди този си пост тя бе комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в комисията "Барозу".

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс".

Вицепрезидент е на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010) и доцент в катедра „Икономика“ на Университета за национално и световно стопанство в София.

Кристалина Георгиева е омъжена, има едно дете.


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме Христо Стоичков за шеф на ООН.Всички ще го харесат-и руснаци и американци.Само Ицо и никой друг!
276
1
 
1
 
! Отговори
авито преди 2 години
Няма значение кого ще номинират.
Само да не пречи на България ..
275
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фирмата герб явно си мислят че ще векуват окопават се здраво.
274
2
 
10
 
! Отговори
КРИСТАКУЧКАКАРИЕРИСТ преди 2 години
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е ТИПИЧНА КУ.КА КАРИЕРИСТКА. ЧЕ И УСЛОВИЯ ПОСТАВЯ - БЕЗ ВЕТО. И ЩО МА, ЩОТО СИ ПРЪ.ЛА НЯКАКВА КАТО БОКО - ДА ПЕЧЕЛЯТ САМО УГОВОРЕНИ "МАЧОВЕ".
273
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не премиерът ни решава коя от тях да бъде кандидат, явно става и от статията. Кристалина е идеалният шанс Европейската Комисия да си назначи свой вътрешен човек за генерален секретар в ООН. А покрай Комисиятаи САЩ , тя беше вице на Световната банда.
272
0
 
10
 
! Отговори
макарООНа преди 2 години
Предлагам на следващите олимпийски игри всички атлети който не се класират на първо или второ място да бъдат отзовани и на тяхно място да предложим други участници. Как ме забавлява наглостта и простотията на нашият премиер. Радостната вест от деня е, че поне няма да ни натрапят г-жа К. Георгиева за президент, за което съм сърдечно благодарен на недоразумението ПП герб...
271
2
 
13
 
! Отговори
БРЕЙ преди 2 години
ТАЯ ГОСПОЖА САМО ЗА ГОРСКИ СТРАЖАР ОЩЕ НЕ СЕ Е КАНДИДАТИРАЛА.БЕЛКИМ СПРЕ НЕЗАКОННАТА СЕЧ...
ОГРОМНО ПАДЕНИЕ !!!
270
2
 
15
 
! Отговори
Чудно ми е преди 2 години
Малко ли ни резили боко,не му ли стига досега срамовете дето ги берем пред света,ами още продължава! С какво тази е допринесла за България, че е по-добра нейната кандидатура?! Понеже пледира за "горките бежанци"ли?!Не,Благодаря!!! Ако иска да си ги вземе в Америка,да си ги закриля там КОЛКОТО иска,да си ги интегрира, внедрява и.т.н! Но вече цял свят видя що за у.п.р.а.в.л.я.в.а.щ.и имаме...Срам за България!
269
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво да направи сега Борисов, след като и децата разбраха че никой не я иска Боковица
268
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес някой се .... и забрави да пусне водата. И така - цял ден!
267
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още с издигането на кандидатурата на Бокова станахме за срам пред целия демократичен свят. Време е тази грешка да бъде поправена . Изборите в ООН не са ви като да избираме президент на България, та да се кандидатират разни парашутисти, орехи, и тем подобни
266
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е все пак като говорим за задколисие да не забравяме другари все пак че имено правителството на модела КОЙ? издигна кандидатурата на другарката Бокова
265
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задкулисие в пълна сила... някой звънна един телефон на пожарникарчето и му издаде указ.. изложихме се пред света...
264
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази ли,дето ви се пули насреща,ще бъде достойният ни кандидат за ООН?Тази ли,която искаше да ни залее с мигранти за да ни подобрят генофонда трябва да подкрепим?Тази ли,която пет пари не дава за България е печелившия кандидат?Блажени са вярващите.
263
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз лично тая другарка Бокова не бих я подкрепил и за чистата на тоалетните в ООН, като ли пък за прецедател
262
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютна излагация.Нито Бокова,нито Георгиева ще бъдат избрани,но ние ще станем за посмешище на целия свят.Нашенските си интриги и задкулисие ги пренесохме и на световната сцена,та който не е разбрал какво представляваме,вече да е наясно.
261
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето това са комунягите, хем гледат че никъде не ги искат и пак се бутат. А и на тая Бокова е достатъчно само да и видиж изкривената комунистическа физиономия, за да ти се повдигне
260
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фурнаджийска лопата.
259
5
 
1
 
! Отговори
Нека преди 2 години
Хора нека издигнем Ко Нинова за председател на ООН. Тя разбира от всичко, ще вдигне пенсиите на всички хора по света и ще тормози каиталистите.
258
16
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
До Петърчо

Защо трябва Бойко да се извинява за провала на Бокова?Да се извиняват онези които
я предложиха.Представяш ли си какъв скандал щяха да вдигнат комунистите ако Бойко
я беше спрял.На цяла България и на целия свят беше ясно че Бокова е неизбираема.
Сега идват избори и на червените боклуци им идва добре отпадането на Бокова.
Почват да манипулират хората че ''видите ли ГЕРБ е виновен за нашия провал''.
Типично по комунистически-те нямат вина за нищо.