Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Това съобщи Бойко Борисов на правителственото заседание
Обновена: 28 сеп 2016 15:59 | 28 сеп 2016 10:27, Веселина Йорданова
387
Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Правителството ще подкрепи еврокомисаря Кристалина Георгиева за шеф на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Досегашният ни кандидат – Ирина Бокова, обаче остава в състезанието. Премиерът й пожела успех, но отбеляза, че правителството счита, че Георгиева ще е по-успешна кандидатура.

Съгласно правилата за избор на генерален секретар на ООН не е възможно кандидатура да бъде оттегляна от друг освен от самия кандидат. Следователно правителството не може да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова и тя остава в играта. 

"Изпреварват ни доста страни, включително и жени", каза Борисов. Той напомни, че има негласни договорки постът да се заеме от жена.

Премиерът предупреди министрите: "Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас". По думите му вече се тиражират доста лъжи по темата.

Борисов отбеляза, че до момента са положени големи усилия от правителството, президента и от самата Ирина Бокова.

Външният министър Даниел Митов посочи, че има поредни негативни гласувания в рамките на ООН, даващи представа за шансовете на отделните кандидати. По думите му правителството е направило оценка на ситуацията и досегашната ни номинация върви с "негативна тенденция".

Ще търсим подкрепа от източноевропейската група, колкото се може по-голяма. Благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно и да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева, обобщи дипломат номер 1.

Още по темата
На правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26-и септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста.

Премиерът обяви тогава, че тя трябва да се класира най-малко на второ място при гласуването, за да остане наша номинация.

В понеделник обаче Ирина Бокова остана шеста – най-лошото й място, откакто бе номинирана за поста от кабинета.

Веднага след гласуването Бокова заяви, че е направила всичко по силите си и сега оставането й в битката за поста е в ръцете на премиера.

Кристалина Георгиева е настоящата дясна ръка на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и и е комисар по бюджета и човешките ресурси.

Преди този си пост тя бе комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в комисията "Барозу".

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс".

Вицепрезидент е на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010) и доцент в катедра „Икономика“ на Университета за национално и световно стопанство в София.

Кристалина Георгиева е омъжена, има едно дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаме Христо Стоичков за шеф на ООН.Всички ще го харесат-и руснаци и американци.Само Ицо и никой друг!
276
1
 
1
 
! Отговори
авито преди 7 години
Няма значение кого ще номинират.Само да не пречи на България ..
275
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фирмата герб явно си мислят че ще векуват окопават се здраво.
274
2
 
10
 
! Отговори
КРИСТАКУЧКАКАРИЕРИСТ преди 7 години
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е ТИПИЧНА КУ.КА КАРИЕРИСТКА. ЧЕ И УСЛОВИЯ ПОСТАВЯ - БЕЗ ВЕТО. И ЩО ***, ЩОТО СИ ПРЪ.ЛА НЯКАКВА КАТО БОКО - ДА ПЕЧЕЛЯТ САМО УГОВОРЕНИ "МАЧОВЕ".
273
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не премиерът ни решава коя от тях да бъде кандидат, явно става и от статията. Кристалина е идеалният шанс Европейската Комисия да си назначи свой вътрешен човек за генерален секретар в ООН. А покрай Комисиятаи САЩ , тя беше вице на Световната банда.
272
0
 
10
 
! Отговори
макарООНа преди 7 години
Предлагам на следващите олимпийски игри всички атлети който не се класират на първо или второ място да бъдат отзовани и на тяхно място да предложим други участници. Как ме забавлява наглостта и простотията на нашият премиер. Радостната вест от деня е, че поне няма да ни натрапят г-жа К. Георгиева за президент, за което съм сърдечно благодарен на недоразумението ПП герб...
271
2
 
13
 
! Отговори
БРЕЙ преди 7 години
ТАЯ ГОСПОЖА САМО ЗА ГОРСКИ СТРАЖАР ОЩЕ НЕ СЕ Е КАНДИДАТИРАЛА.БЕЛКИМ СПРЕ НЕЗАКОННАТА СЕЧ...ОГРОМНО ПАДЕНИЕ !!!
270
2
 
15
 
! Отговори
Чудно ми е преди 7 години
Малко ли ни резили боко,не му ли стига досега срамовете дето ги берем пред света,ами още продължава! С какво тази е допринесла за България, че е по-добра нейната кандидатура?! Понеже пледира за "горките бежанци"ли?!Не,Благодаря!!! Ако иска да си ги вземе в Америка,да си ги закриля там КОЛКОТО иска,да си ги интегрира, внедрява и.т.н! Но вече цял свят видя що за у.п.р.а.в.л.я.в.а.щ.и имаме...Срам за България!
269
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво да направи сега Борисов, след като и децата разбраха че никой не я иска Боковица
268
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес някой се .... и забрави да пусне водата. И така - цял ден!
267
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още с издигането на кандидатурата на Бокова станахме за срам пред целия демократичен свят. Време е тази грешка да бъде поправена . Изборите в ООН не са ви като да избираме президент на България, та да се кандидатират разни парашутисти, орехи, и тем подобни
266
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е все пак като говорим за задколисие да не забравяме другари все пак че имено правителството на модела КОЙ? издигна кандидатурата на другарката Бокова
265
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задкулисие в пълна сила... някой звънна един телефон на пожарникарчето и му издаде указ.. изложихме се пред света...
264
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази ли,дето ви се пули насреща,ще бъде достойният ни кандидат за ООН?Тази ли,която искаше да ни залее с мигранти за да ни подобрят генофонда трябва да подкрепим?Тази ли,която пет пари не дава за България е печелившия кандидат?Блажени са вярващите.
263
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз лично тая другарка Бокова не бих я подкрепил и за чистата на тоалетните в ООН, като ли пък за прецедател
262
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютна излагация.Нито Бокова,нито Георгиева ще бъдат избрани,но ние ще станем за посмешище на целия свят.Нашенските си интриги и задкулисие ги пренесохме и на световната сцена,та който не е разбрал какво представляваме,вече да е наясно.
261
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това са ***, хем гледат че никъде не ги искат и пак се бутат. А и на тая Бокова е достатъчно само да и видиж изкривената комунистическа физиономия, за да ти се повдигне
260
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фурнаджийска лопата.
259
5
 
1
 
! Отговори
Нека преди 7 години
Хора нека издигнем Ко Нинова за председател на ООН. Тя разбира от всичко, ще вдигне пенсиите на всички хора по света и ще тормози каиталистите.
258
16
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До ПетърчоЗащо трябва Бойко да се извинява за провала на Бокова?Да се извиняват онези коитоя предложиха.Представяш ли си какъв скандал щяха да вдигнат комунистите ако Бойкоя беше спрял.На цяла България и на целия свят беше ясно че Бокова е неизбираема.Сега идват избори и на червените *** им идва добре отпадането на Бокова.Почват да манипулират хората че ''видите ли ГЕРБ е виновен за нашия провал''.Типично по комунистически-те нямат вина за нищо.