Идеите на ЕС за миграцията били добри, но без резултат

Йотова зове за преосмисляне на споразумението с Турция
12
Идеите на ЕС за миграцията били добри, но без резултат
Снимка: БТА

Според вицепрезидента Илияна Йотова е нужна  цялостна нова политика в областта на миграцията и убежищата.

Тя смята, че най-тежкият проблем, който вълнува европейските граждани, е сигурността - в социално-икономически, във финансов план, за оцеляване, сигурност за борбата с бедността, както и тежката криза, свързана с миграционните потоци.

Още по темата

"Хората се страхуват от неконтролируемата миграция и отбеляза, че не може да даде положителна оценка за европейските политики в тази област", коментира вицепрезидентът на дискусия "60 години след Рим: Да изградим заедно европейската демокрация", организирана от Европейското движение и Съюза на европейските федералисти, съвместно с Информационното бюро на ЕП в България.

"Добри идеи, сравнително бързо решени в европейските институции, но за съжаление не дадоха тези очаквани резултати, които бяха необходими - като се започне от така и непроработилата политика за квотното разпределение на пристигащите в Европа бежанци и мигранти и се стигне до споразумението с Турция", отсече Йотова, цитирана от БТА.

"Това споразумение, според нея, не е проработило във вида, в който се е очаквало, а дефакто блокира и двустранните споразумения, които имат България и Гърция с Турция за реадмисия на граждани на трети държави и от близо 800 заявки от България засега са изпълнени едва шест", каза тя.

"Балканският път е бил спрян, споразумението с Турция е факт, но само за миналата година мигрантският поток се премести отново в Средиземноморието и за 2016 г. там са пристигнали по официални данни 180 хиляди човека", посочи като пример Йотова.

По думите й затварянето на един път и такива половинчати споразумения не решават проблема с миграцията.

Споразумението с Турция също трябва да бъде преосмислено от страна на европейските институции, колкото и трудно да е това, смята тя.

Вицепрезидентът коментира още, че през последните 10 години като че темата за развитието на ЕС е отстъпила.

"Няма я в европейските документи, в националните дискусии на държавите членки", отбеляза тя.

Според нея обяснението е, че няколко много тежки последователни кризи са довели до това европейските институции, държавите членки и гражданите да се занимават с решаването на неотложни проблеми и се е загубила общата визия и общата перспектива къде е Европа днес и къде трябва да стигне.

"От много време не бяхме чували да се говори нито за визия, нито за развитие, и каквито и да са резервите към Бялата книга, предложена от ЕК и Юнкер, от много време насам това е единственият документ, който подтиква към някакъв размисъл", отбеляза тя.

Йотова каза, че не е продуктивен начинът, когато още преди да стане известно предложението на ЕК, някак си бързо тази концепция беше обвързана с идеята за Европа на няколко скорости на концентричните окръжности.

"Като че ли този проект беше блокиран от самото начало с подобни изявления, смята тя. Най-честият въпрос за Бялата книга е кой от вариантите да изберем, с подобни дискусии трябва да започне разговор в обществата на европейските граждани за това каква Европа искаме да бъде занапред", обясни Илияна Йотова.

Според нея каквито и да са резултатите от тези дискусии, както и да изглежда тази Бяла книга, ще трябва да се премине през частична промяна на Лисабонския договор.

Тя засегна също темата за пропастта между европейските институции и гражданите и посочи, че до този момент по отношение на комуникацията институции-граждани не е направено почти нищо.

"Днес Европа е залята от огромни вълни на ксенофобия, популизъм, краен екстремизъм", каза още вицепрезидентът.

Тя посочи, че случилото се в Холандия е успокояващо, но припомни, че предстоят избори във Франция и Германия.

"Ответната реакция на тази ксенофобия и популизъм като че я няма и тук се нуждаем от бърз отговор и солидарна реакция", коментира Илияна Йотова.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вице президента на Република България е с много ясни пълномощия : да дава гражданство, да помилва и да чака президента да умре. Всичко останало е плод на партийна принадлежност и човешка непълноценност! Ако Радев вече не лети ,а е президент ще е добре да я сложина място.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йотова, ти нали беше в европарламата, що не стори нищо??!!
9
2
 
10
 
! Отговори
месара преди 4 години
а " големия разбирач и много ценен кадър " другаря сергей що не казва нищо , що не прави нищо , или умее само да размахва червеното знаме и червени рози на бузлуджа ? къде си бе серго , къде си бе мушморок ?
8
1
 
4
 
! Отговори
Жулвио Текилас преди 4 години
До д-р Емилова
Биричка, како, съдържа и двете субстанции !
7
0
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Дойде пролетта...и мераклиите за европейската кьорсофра се юрнаха пак на бюлюци! Вчера след 20 акции на Фронтекс, италианската, и немските марини са "СПАСЕНИ" 3000 черни африканци....а още е само средата на март!Милионите безработни...социално слаби..пенсионери...и инвалиди в Европа с право си задават въпроса - как така държавите на които са граждани са "абдикирали" с решаването на проблемите им - а имат милиарди да хранят ку*цо , и сакато от цял свят неработило и една секунда за социалните, и здравникаси
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, да!

Една непоправима комунистка дава оценка на европейски решения.
Нямам думи.
5
4
 
8
 
! Отговори
Денис преди 4 години
До ЕРДОГАН
На всички е ясно, че си предател-трол. Никой не ти се вързва. Българите, за разлика от турците /имам предвид гражданство, а не етнос/ са грамотни, четящи хора. Хайде дур !
4
0
 
16
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Мигрантския поток няма да секне докато Европа не приеме политиката на Австралия!
А тя е - ако не си подал документи за официална миграция - кой откъде е...никакви "спасявания" пред бреговете на Австралия - всеки тарикат решил по този начин да изнудва австралийците...най-късно , когато коритото на което е додрапал почне да потъва-разбира каква голяма грешка е направил! Ако не се вземат крути мерки - Европа е обречена на фалит, и евентуални "верски" войни!
3
1
 
11
 
! Отговори
позитано 20 преди 4 години
То и идейте на БСП са добри ,ама да бяха в Швейцария, а не в бедна България.Не фалирайте България за трети път.
2
3
 
15
 
! Отговори
д-р Емилова преди 4 години
Тази жена с маята за хляб ли прекалява или с етиловия спирт ? Много подпухнала изглежда !
1
5
 
9
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 4 години
ДА КАЖЕМ, ЕРДОГАН ПРЕОСМИСЛИЛ ДА ПРАЩА ПО 15 000 БЕЖАНЦИ НА ДЕН ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ,
МИНАЛАТА СЕДМИЦА МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ КАЗА:
*ДА ИЗПРАЩАМЕ НА ЕС ПО 15 000 БЕЖАНЦИ ЗА ДА ГИ ШОКИРАМЕ( ДА СЕ ИЗГАВРИМ)*

ТА КАКВО ЩЕ НАПРАВИШ ИЛИЯНЧЕ?
ТУРЦИТЕ СА КАПИТАЛИСТИ И РЕАЛИСТИ, НЕ СА ФИЛОСОФИ И БРЮКСЕЛСКИ ИДЕАЛИСТИ