Сериозни промени в избирателната система? Малко вероятно

Политолог: Протестът на Слави е ракета-носител за ПП "Възраждане"
9 май 2017 11:41,
13

Промените в избирателната система едва ли ще бъдат сериозни, по-скоро ще бъдат козметични. Това прогнозира политологът Петър Чолаков в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Според анализа на Чолаков от мажоритарна избирателна система биха спечелили големите партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Въпросът от референдума за мажоритарното гласуване ще бъде разгледан от парламента при всички положения, тъй като е такъв законът, отбеляза социологът Юлий Павлов.

Според него ще се отхвърли обаче законопроектът за чист мажоритарен вот. Той изтъкна, че най-добрите избирателни системи са тези от немски тип.

"Тя не е чисто смесена, там вие избирате брой депутати от политическа сила пропорционално, но персонализацията става с мажоритарен вот. Нещо, което е много по-справедливо от преференциалния вот, който се прилага в момента, и който е начин местни бизнесмени да си вкарат хора в парламента", обясни Павлов.

По думите на Петър Чолаков сегашната ситуация със Трифонов пред парламента може да се окаже ракета-носител на ПП "Възраждане" на Костадин Костадинов.

"Има много отстъпки, които са направили Обединените патриоти. Програмата на ПП "Възраждане", както и това, което излага самият господин Трифонов, влиза много силно в националистическата ниша. В момента, в който започне да спада доверието към партиите, които влизат в Обединените патриоти, това ще повиши автоматично шансовете на господин Трифонов, ще бъде използван шанса да се покаже, че те всъщност са автентичните патриоти", коментира Чолаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
ura ganio преди 6 години
gradushkata oste ne e doshla...ke dodi...
10
4
 
2
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Не думайте ! На Учиндолецот ще му изсъхнат топките от висене пред парламента, а вие... Промени визбирателната система... малко вероятни !
9
1
 
2
 
! Отговори
oran преди 6 години
agro promeni na jaltoto sofiisko pole
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всичко не беше един театър, Слави щеше да настоява за референдума и по трите въпроса, а не само по онзи, от който той лично се интересува. За мен това е чиста проба демагогия и подмяна на вота! И точно затова съм против неговите седянки пред парламента!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Slavi gerb ne te brasne sa s4upena sliva a. Simionov i debelia ti se pidigravar slavi ne im se davai
6
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не могат ли да го арестува тоя бе? Клати устойте на държавата а това а национално предателство. Къде са съдът и полицията?
5
0
 
4
 
! Отговори
афгвр преди 6 години
Дейнтерлейсвайте тия видеа, деева!
4
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славка някой го излъга, че има историческа роля, каквато той няма, извън пошлото си предаване. Ако беше мъж щеше да отиде на изборите сега април. Отстрани да се дава акъл и да се прави шоу всеки знае
3
22
 
23
 
! Отговори
последният виц преди 6 години
Славчо Чалгаря-автентичен патриот, ха-ха-ха...
2
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако не помните единствено пп възраждане взеха 1% и се отказаха от субсидията
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен повече ме интересува броя на депутатите и субсидията да стане един лев на действителен глас, както и заплатите на подчинените​ на суверена да се намалят! Например да вземат не повече от две средни заплати за страната , ката това да включва всички пари които получават от хазната.