Стенограмата за КТБ е факт. БНБ и политици говорят, обсъждат и...

Ето и акценти от срещата, провела се на 29 юни 2014 г.
Обновена: 9 юни 2017 22:15 | 9 юни 2017 22:12, Екип на Investor.bg
84
Стенограмата за КТБ е факт. БНБ и политици говорят, обсъждат и...
Архив: Reuters

В петък вечерта администрацията на президента Румен Радев публикува стенограмата от т.нар. първа среща за КТБ, провела се на 29 юни 2014 г. при президента Росен Плевнелиев. Целият текст на стенограмата е достъпен тук.

От текста за заличени имената на банките, както сумата за пълната ликвидна подкрепа.

Всички участници са се обединили, че без политическо съгласие рискът от колапс на банковата система е голям. Вместо призив да не се теглят пари от банките, се записва уверени, че банковият сектор е добре капитализиран и стабилен и политическите партии ще подкрепят всички усилия на БНБ за стабилизиране на ситуацията. Политиците уверяват също така, че спестяванията на гражданите и бизнеса са сигурни.

Още по темата

Борисов е поискал да се смени финансовия министър и Пламен Орешарски да поеме еднолична отговорност. От текста на стенограмата става ясно, че лидерът на ГЕРБ е предложил подуправителят на БНБ Калин Христов да води разговорите с Европейската комисия във връзка с ликвидната подкрепа, която е вид държавна помощ, защото представители на правителството са изгубили доверието на европейските институции.

Михаил Миков от БСП обаче му напомня, че това трябва да се гласува от парламента, защото е персонална промяна в кабинета, както и че „кой за 20 дена ще се хване да е министър“. Иван Искров признава, че са теглени пари на държавни дружества от КТБ, но сумата е заличена. По думите му числото е милиони и не е съществено на фона на другите тегления. Парите са изтеглени в последния възможен ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.„

Калин Христов допълва, че някои държавни дружества са внесли пари в КТБ по същото време в отговор на обвиненията на Бойко Борисов, че „когато банката „пуши“, хвърляш бензин отгоре“. Христов уверява, че към този момент не е имало концентрация на държавни средства в банката предвид, че вече действаше разпоредбата да не се концентрират парите на ведомства и държавни дружества в една банка. Христов предлага също да се издаде заповед на ниво общини, болници и т.н. да не се теглят пари, за да се демонстрира съгласие и желание за стабилизация на системата.

Искров посочва, че „този който иска да дестабилизира“ (КТБ и ПИБ – бел.ред.) ги е избрал, защото са местни банки без кредитор от последна инстанция, защото са третата и четвъртата по големина в страната, системно значими са и „могат да завлекат всичко в дерето“, „могат да ни върнат 15-20 години назад“. „Кой го започна това, аз не знам, това не е моя работа, работа е на органите“, допълва той. „Това, което иначе мога да ви кажа, че отчетните форми се оказва, че нищо чудно да не са верни, един Господ знае. Никой не знае“, казва още Иван Искров във връзка с евентуална фалшификация на отчетите на банката, които са подавани към банковия надзор. „Одитори и банкови надзорници не са оперативно разследващ персонал“, коментира още Искров, като обещава, че „ако излезе нещо, което е за прокуратурата“, ще уведоми държавното обвинение.

Янаки Стоилов от БСП е поискал от Искров да се направи проверка и в други банки за рискови кредити към свързани лица, но Искров отговаря, че ако се заговори за проверки в други банки и за капиталова дупка в КТБ, ще се предизвика паника сред населението.

Борисов обвинява Искров, че на практика иска срещата да приключи без обсъждане на хора, които да бъдат наказани за ситуацията. „Кои глави ще паднат, хората искат да се търкалят глави на виновници“, посочва Борисов. Плевнелиев признава, че е получил писмо от ДАНС, в което се посочва, че от години се следи ситуацията, но президентът е информиран „в петък“ - т.е. в деня, в който КТБ беше поставена под специален надзор и спря плащанията.

Екип на Investor.bg публикува акценти от нея:

Тогавашният управител на БНБ Иван Искров започва с встъпление както точно се е случило и предлага „незабавно да се блокира и премахнат източниците на дестабилизация, генериращи безпричинно безпокойство и сеещи лъжливи слухове срещу една от най-добре капитализираните банки. „Защото знаем какви са показателите - те са публични и ние като Централна банка, седим зад тези показатели на банковата система. Тук, според нас, трябва заедно да обединим усилията си и трябва да си призная, че аз не съм много силен в тази част, но тук трябва да се говори с главни редактори на медиите, собственици, където можем и ги познаваме, и съответно ДАНС много сериозно да си върши работата".

Президентът Росен Плевнелиев казва, че "между другото моята молба е и към правителството все пак, защото работихте заедно с БНБ - когато кажем какво трябва да се случи, много Ви моля, г-н Министър -председател и Вие да се включите в дебата, за да бъдем бързи и ефективни. Ясно е, че следващите часове са важни, ясно е, че в понеделник очакваме трета банка да подаде молба, ясно е,че е възможно още 2-3 до края на понеделника и те да подадат молби. И повече от ясно е, че ние се надбягваме с времето, а факт е, че масовото теглене на пари води до паника. Паниката е лош съветник. Същевременно секторът е капитализиран, имаме кризи на доверие, имаме криминална атака, но нямаме банкова криза, нямаме такава, според мен."

Искров посочва „7 неща, които се опитахме да формулираме заедно с колегите от правителството и Асоциацията на банките“:

Първо - незабавно блокиране на всички дестабилизиращи източници. Това няма как да стане без разговори с главни редактори на медиите и ДАНС да върши добре работата си. Вече виждам, че в тази насока си върши добре работата. Дано да хване всички, но едва ли е възможно.

Второ, от гледна точка на обществения интерес и все пак, за да всее малко ред, предлагаме безкомпромисното противодействие на държавата срещу криминалната атака към банките да включи криминализиране на неверните слухове и призиви за атаки срещу банките.

Трето, след като ви отговоря на всички въпроси, пледираме за това - ясна и категорична публична подкрепа за предприетите от БНБ и правителството стъпки. Не говоря и не е моя работа да казвам трябва ли да го одобрява правителството като цяло, като дейност, но в тази насока за банките, след днешните консултации при президента, казано простичко, говорене на един глас, защото побъркахме хората в нашата държава. Говорим като един, когато става въпрос за банки и какво трябва да се прави.

Четвърто, пълна ликвидна подкрепа от БНБ и правителството и банковата система като цяло за банките, които са поставени или биха били поставени под натиска за изтегляне на 24 депозити. Тук не говорим въобще за никакви такива варианти, за които намекна г-н Плевнелиев и не е необходимо да ги обсъждаме към този момент - пълна ликвидна подкрепа.

Пето, в рамките на тази ликвидна подкрепа, тъй като аз не мога да говоря от името на премиера и на финансовия министър, те ще кажат как го виждат от тяхна страна, БНБ за пръв път, след като бе въведен бордът, ще предостави ликвидност при условията на чл.33, ал.2 и 3, а това е ликвидност, когато банката има държавни ценни книжа. Най-вероятно още утре може би ще пипнем и по Наредба № 6, която казва как се рефинансират банки, когато има ликвиден риск, засягащ цялата система. Тоест, ние не бягаме от своята отговорност.

Шесто, незабавно уведомяване на Европейската комисия, тъй като аз лично не смея да говоря с никой, а доколкото разбрах, Калин поне ми каза, че се е чул с колеги от ЕК, звъннали са му и са му казали, че г-н Барозо е поискал премиерът и аз да се чуем с г-н Оли Рен. Така че това, което е много важно, за разлика от други някои стъпки, които се правеха последните години, поне по този въпрос да бъдем изключително предсказуеми и прозрачни пред нашия най-важен партньор, страните от Европейския съюз [...] Разбира се, аз трябва да уведомя нашия изпълнителен директор на холандската група в МВФ, тъй като те вече питат, звънят и аз се крия, тъй като няма как, без да имам мандат от вас, да се чувам и да му описвам какво се случва.

Седмо, ако е възможно да се вземе тук като решение - очевидно е, че е нарушено доверието в страната. Чрез удара по подуправителя, ръководещ "Банков надзор", на практика и вероятно и затова г-н Миков е по-съсредоточен върху Централната банка, вероятно и нашата репутация е силно нарушена. Имаме нужда от внасяне на доверие в този момент в страната чрез даване на мандат на правителството и на БНБ за водене на преговори с МВФ и Европейската комисия при необходимост.

Янаки Стоилов от БСП пита Иван Искров дали има ли готовност БНБ да гарантира, че утре банките ще работят, извън особения случай на КТБ, по която вече има решение? „Категорично да, затова сме тук и затова казах, че трябва да говорим на един език, но само, ако говорим на един език, иначе ще се случи с банките 30 утре това, което се случи в петък, и аз ви го гарантирам, че ще се случи“, казва Искров. 

Николай Бареков пита Иван Искров „Колко са парите, които ще трябват, за да се покрият тегленията на хората, защото тук Вие двамата с Орешарски говорите общи приказки - ще докарате, ще вземете. Колко ще ви осигурят чуждестранните банки, защото те могат да рефинансират и там има междубанкова задлъжнялост? Вие колко пари имате при вас и колко ще ви даде правителството?“. Искров отговаря: „Колкото - толкова, колкото е необходимо - толкова. Когато попитаха и когато всички анализатори в еврозоната смятаха, и много ви моля да разберете защо е много точен отговорът ми - или подкрепяме банките нелимитирано докрай, или преминаваме в тяхната хипотеза, която е..., тогава става в компетенциите, г-н Миков, на Централната банка - квестори, затваряме, синдици след това и изплащане на депозитите. Но пак няма да стигнат парите и пак държавата ще се бръкне за много милиарди, само че ще сме си разбили банковата система“.

Още от анализа на Investor.bg


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
0
 
! Отговори
Ани преди 3 години
По същото време си спомняме зелените човечета от Крим наш.
Цялата работа беше да се постави България на колене. Моркова беше Южен Поток. Ама нещо не стана както се искаше на Москва. И като не стана, Путин обяви че ще прави Турски поток. Това обаче също не предизвика масови протести и демонстрации и България остана наша.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Местни банки без кредитор от последна инстанция-по важи за ДСК,но тя си имаше кредитор държавата,ако сбърка в нещо държавата я дърпа за ушите,а тя на свой ред търси кредитор/и за проценти от пакет/и да покрие срещу участие за време/повече време,ако този кредитор е приятелски настроен и има покровител от последна инстанция и въобще приятел към всички за проценти да учяства или държавата се наема сама щом не е следила процеса по нейни задължения да налее за повече участие,инак си е СК на места-КТБ
50
1
 
1
 
! Отговори
Minut преди 3 години
Po 6 referenduma vseka godina i vednaga majoritarni izbori v rbg ! ...i bg darjavnite slujiteli na rbv da rabotiat samo pravi! Nikakvi stolove, nikakvi divani, kresla, kanapeta v bg darjavnite slujbi...samo jelezni peiki...nikakakav darjaven gratis transport za bg darjavni slujiteli...nali imame publichen transport v rbg?! Da si plastat! :-)
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТЕ ограбиха БГ. ( социалистическите демократични приватизаторски евроатлантици )
48
0
 
1
 
! Отговори
Panamska broderia преди 3 години
Offshornite pari ot orajeini proizvodstva i dostavki zaedno s parite na telekomunikaciite i mediite, kakto i offshornite petrolni proizvodstva i targovia v betonen kartel s bg agentite, mvr i bg armia...pfuuuu...a i v vseki bankov klon ima bg agenti ...pfuuu...tartei...v koshera na gaza...
47
0
 
5
 
! Отговори
u4en преди 3 години
Цацаров :"Номерът в тази държава е да имаш добър счетоводител и добри адвокати" !!! Браво Цаца!....прод. с друг попул. цитат :"Еб--и държавата . щом аз съм й гл. прокурор !!! Е нема такава държава !!! А мин. пенсия в Словения стана 500€..след воина !
46
5
 
5
 
! Отговори
u4en преди 3 години
Става ясна - това е пъклен план за грабеж като за последно ! Замислен от серГея..Сараите... сидер-зл.пръст! осъществен от ДАНС-Писаре...Йовчев...прокуратура..Искров..и ръководен от Орешарски ! Кражбата на КТБ е СВЕТОВЕН РЕКОРД по грабеж - близо 5% от БВП ! Младите прокурори и ДАНС да следят харчовете на - Сидеров...Искров...Йовчев..Писарев...ОРЕШАРСКИ...членовете на УС на БНБ и особено на ректора на УНСС. който казваше на протестиращите студенти - колко сте жалки-!! Цаца и ББ не са вечни!
45
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
От стенограмата която внимателно прочетох разбрах едно. Всички се опитват да мислят конструктивно и да спасят банката само ББ иска оставки и избори и не му пука за друго. Важна според него е само партията и изборите и другите са виновни
44
1
 
11
 
! Отговори
Гру преди 3 години
Кажете за увеличението на заплатите в Румъния с 200 % бее или за тва пуснахте стенограмата ? Никъде не се споменава защо ли?
43
0
 
10
 
! Отговори
Кажете бее преди 3 години
Кажете за увеличението на заплатите в Румъния с 200 % бее или за тва пуснахте стенограмата ? Никъде не се споменава защо ли?
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй де, всичко ни стана ясно. "Когато правата е крива, то кривата е права."
41
3
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Четох стенограмата.Умишлено бяха скрили някои много неудобни за банките цифри и %-ти.А именно ликвидността на Банките! Средната ликвидност на Банките в България е 10 до 20% което ще рече че ако всички се втурнат да си теглят спестяванията Банките ще могат да изплатят до 20% от влоговете на хората.Останалите 80% са просто цифри в компютъра.Пари които са инвестирани от банките или раздадени кредити.Затова не си държа парите в банка.Съветвам всички да въртят,съхраняват и инвестират парите си сами!!
40
1
 
9
 
! Отговори
Българка преди 3 години
общи приказки - как никой не попита кой взе парите и защо не е арестуван още,събрали се уж толкова умни глави а нищо конкретно - нито за причините - отговорността и т н
39
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички е ясно, че Русия и нейните служби стоят зад цялата история с КТБ. Проблема е, че никой от политиците и медиите не го казва, което от своя страна показва зависимостта ни от руските престъпници. Руската наглост няма край, а опитите да ни навреди по всякъкъв начи са бандитски и заслужават достоен отговор.А именно да бъде изкоренена русофилията в Бг, да бъдат изобличени опитите на Русия да ни държи в зависимост,да бъдат наблюдавани под лупа Лукойл и всички компании с руско участие!
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" куче влачи рейс, диря няма ..." = евроатлантическо БГ
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другите две стенограми, кога???
36
0
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Истината е,че двамата дебели фалираха КТБ...
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой покани Евгени Узунов на тази среща? Той е: първи секретар на комсомола при Т. Живков, шеф на банката на СИК, главен участник в банковата криза през 1996, и без прекъсване висш ръководител на БСП
34
1
 
22
 
! Отговори
Tonygl преди 3 години
Някой питаше по надолу на кой му е хрумнало да фалура КТБ. Отговор: На Пеевски, който искаше Василев да му опрости огромен заем и на едни хора, които го притискаха да им прехвърли Виваком. Отделно другите банки бяха заинтересовани КТБ да не съществува за да не плащат лихви по депозитите. Ако не сте забелязали веднага на следващата нова година всички банки свалиха орицентите по депозитите от срвдно 3 до към 0,3 максимум, но пък лихвите по кредитите си останха на същите нива. Е туй то.
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво, банките генерират огромни печалби, като ни заливат с такси и лихви, които трябва да покрият кредитният риск я същото време, като фалира банката трябва да плащаме всички ..