Цените на роуминга за Западните Балкани засега остават

Цифровата асамблея - сред важните събития на еврошефството ни
Обновена: 25 юни 2018 23:31 | 25 юни 2018 21:51, Анисия Иванова
18
Цените на роуминга за Западните Балкани засега остават
Снимка: БТА

По време на Българското председателство е направен ключов напредък по теми, свързани на аудиовизуалния сектор, Кодекса на електронните съобщения, свободното движения на нелични данни, суперкомпютрите и киберсигурността. Това са теми, които дават възможност Цифровият единен пазар, когато започне да функционира, да има солидна основа. Това каза еврокомисарят Мария Габриел по време на пресконференция в НДК след откриването на Цифровата асамблея. Тя посочи, че цифровата трансформация трябва да свързва хората, бизнеса, институциите и държавите.

Мария Габриел изтъкна, че днес е официалното начало на цифровата програма за Западните Балкани. Тя посочи, че дигиталната асамблея е повод да се очертаят ясно предизвикателствата, свързани с цифровата трансформация.

Еврокомисарят информира, че по време на двудневните дискусии изкуственият интелект ще бъде сред водещите теми. Габриел уточни, че в общия европейски подход е залегнало, че човекът да бъде поставен в центъра, който да управлява и контролира този процес. Освен това ще се обсъдят важни въпроси за въздействието върху пазара на труда, работните места и етични и правни въпроси.

Цифровата асамблея, която започна днес в София е едно от най-важните събития на Българското европредседателство, каза пред журналисти Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

За дигитални технологии ще бъдат изхарчени около 9 милиарда евро от европейския бюджет, допълни министърът.

Цените на роуминга за мобилни услуги за държавите от Западните Балкани няма да отпаднат, каза еврокомисарят Мария Габриел в отговор на журналистически въпрос. Това ще стане, когато тези страни влязат в ЕС. Искаме хората в тези страни да усетят полза и да се подготвят максимално бързо.

Затова имаме Пътна карта за намаляване на цените на роуминга и първите крачки са свързани с мерки за прозрачност, добави тя. И сега има регионално роуминг споразумение между четири държави , като към него трябва да се включат и Албания и Косово.

Имаме ясно съгласие, че от юли 2019 година пада цената на преноса на данни до 0,70 евроцента за мегабайт. За да падне цената на гласовите обаждания и на СМС-те ще има мониторинг от страна на местните регулаторни органи като до 3-4 години трябва да има видим резултат, каза Габриел, цитирана от БТА.

Имаме политически споразумения за намаляване на цените на роуминга и това дава възможност след мониторинг да започне намаляване на цената за преноса на данни, каза и министър Московски. Всеки инфраструктурен проект, по който работим и най-вече транспортните коридори с Македония и Сърбия, предвиждаме да се правят оптични трасета, посочи Московски.

По темата за стандарта за мобилни данни 5G предстои доста работа в цяла Европа като и там има пътна карта, разписана до 2025 година. Много държави са по-напред от нас, но те са си решили въпроса с радиочестотния ресурс отдавна. За съжаление при нас радиочестотния спектър не е на пазара и операторите не могат да усвоят този ресурс, така че като държава имаме какво да свършим, каза още Московски. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Предметът Вашингтонски още ли не е в затвора?
15
0
 
2
 
! Отговори
бах преди 5 години
всички на снимката са за затвора , а този в средата дори е УБИЕЦ ... народе ??
14
0
 
1
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Непочтен, нечестен човек е този на снимката.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Московски, тури роуминга на шейната и му глей сеира!
12
0
 
6
 
! Отговори
Ееее споко бе преди 5 години
Боеко ще им оправи и роминга на западните Балкани, сега е малко зает къде да дяне едни 60 000 афро-балканци, ама като му остане минута, роминга ще го бъде.
11
0
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Големи високопарни приказки за европредседателството. Дойдоха дебелите чиновци от Брюксел, хапнаха, пийнаха и си тръгнаха, а народа ще им плати сметката. Дори не взеха отношение за роуминга, но това не пречи на управляващите да се хвалят!Плюя на тях!!!
10
1
 
8
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Нали на московски му изгърмяха няколко пъти схемите в ИА АА, после направи нещо непоправимо и още е министър. Странно нещо е България!
9
1
 
11
 
! Отговори
лилавите венци преди 5 години
а цените на шейните с които министър уби малко дете и те ли остават непроменени?
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то какво излезе - всичките напъни и прехласвания на крадлив ГЕРБ за Западните Балкани, доведоха само до малко празни приказки тип селска кръчма, и до НИЩО друго!Даже такива дреболии като роуминга не можаха да махнат, футболисти на Швейцария размахват косовски знамена да дразнят сърбите, а цялата тема за Западните Балкани ще бъде окончателно забутана в девета глуха, когато Австрия поеме председателството след 6 дни!P.S.: Между другото, така минаха 6 месеца председателство, без българина с нищо да усети подобрение на тежкото си икономическо положение
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3-4 години видим резултат ?!!Е тва се казва работа, заслужават си заплатите. Или поне рушветите от мобилните, за да им пазят шантавите цени.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая да не би да си е правила пластична операция за смаляване на циците, стесняване на раменете и удължаване на шията извратеняците в Брюксел си падат и по бaстуни.
5
0
 
7
 
! Отговори
Менчо преди 5 години
Днес един държа 15 минути телефона на ухото си и мълча.Сигурно е семеен скандал.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде мога да видя код написан от цифровата министърка, някоя пограма разработка нещо, искам и аз да се науча да програмирам като нея.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На онуй същество приличащо донякъде на човек врата му расте като носа на Пинокио.
2
0
 
15
 
! Отговори
Хааас преди 5 години
Ха поредната лъжа лъсна най после...
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заа тези оптични трасета трябва да проверите фирмите в Добрич дали наистина парите отиват за оптика или си остават за шефа да си ги краде по свои начин защото тук в Добрич е мн зле развита оптичната инфраструктура . Половината град е на ЛАН едвам в един квартал като Балик с 4 5 блока е на оптика стреснете се малко