Цветанов за интеграцията: Образованите роми да станат еталон за подражание

Според него мерките за превенция трябва да имат предимство пред рестрикционните
Обновена: 9 фев 2019 15:53 | 9 фев 2019 15:37, Василия Пейчева
127
Цветанов за интеграцията: Образованите роми да станат еталон за подражание
Заместник-председателят на ГЕРБ бе на празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан във винарска изба край Харманли и участва в церемонията по зарязването на лозята в присъствието на депутати, кметове, областния управител на Хасково. Снимка: БТА

Трябва да се обвържат социалните помощи, които се получават, с насрещната ангажираност на ромската общност. Защото обществото остава с усещането, че ромите само получават социални помощи, но не изпълняват своите отговорности като всички останали граждани. Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод внесената от вицепремиера Красимир Каракачанов концепция за интеграцията на ромската общност.

Още по темата

Темата за ингерацията на ромите и свързаните с това политики трябва да бъдат дискутирани с обществото и всички заинтересовани страни, препоръча Цветанов, цитиран от БТА.

В настоящата управленска програма акцент е образованието и това трябва да започнем. Затова и заложихме програма децата извън образователната система да бъдат върнати в нея, да бъдат полезни на обществото и да придобият съответните трудови навици и да могат да се реализират, добави той и припомни, че над 30 000 са върнатите в образователната система деца за последната година.

Цветанов уточни още, че реализирането на тези политики е включително и задача на местната власт, която активно може да съдейства. Не бива обаче да стигаме до крайности, които могат да провокират напрежение и противопоставяне в обществото, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ, като припомни напрежението по време на местния вот през 2011 година.

За 30 години държавата не е направила необходимия механизъм с който да покажем, че ромите се интегрират, обобщи Цветанов.

Той припомни записаното в Конституцията, че всички сме равни по рождение. Подчерта обаче, че отговорността за спазването на Закона е на всички и към всички трябва да бъде насочена и кампанията.

Трябва да намерим модел, с който вече интегрираните и добре образовани роми да станат еталон за подражание и да бъдат добрия пример, смята Цветанов. По негови думи обаче мерките за превенция трябва да имат предимство пред рестрикционните мерки.

Цветанов прогнозира, че вероятно до седмица ще се състои Коалиционен съвет, на който темата за ромската интеграция ще бъде дискутирана. След разговорите с партньорите в управлението ще бъде изработена единна позиция, уточни той.

Цветан Цветанов каза и че в Комисията за контрол над службите за сигурност ще се състои изслушване на компетентните институции във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая "Скрипал" на 14 февруари.

"Аз съм сигурен, че вече е създадена необходимата координация между българските, британските и европейските власти по случая и се работи активно по него", каза Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че в последните 3-4 години България, ЕС и САЩ са подложени на хибридна атака от Русия.

"Има информации за руска намеса посредством онлайн и социалните медии в изборите в няколко държави, което във всеки един от случаите доведе до дестабилизация. Съществува мнение, че дори "Брекзит" се е случил под такова влияние", коментира той.

Цветанов изрази мнение, че случаят "Скрипал" само е затвърдил позицията на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия. По думите му Русия иска да отклони ЕС от политиката му за единство в името на всеобщия просперитет, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.


127
Още от Страната
Българите умират, емигрират, а раждаемостта - намалява!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
я гледай... преди 4 дни
Хубава пожелание и толкова.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А на образованите българи си туш на барабани.
50
1
 
16
 
! Отговори
ROM преди 6 дни
Цветанов кой знае на колко роми висшисти е попречил за намиране на работа.
49
5
 
9
 
! Отговори
Ramada преди 6 дни
Да се открият училища за роми на английски и ромски. Българския не им трябва!
48
0
 
11
 
! Отговори
Глиган преди 6 дни
Цар киро много интегрирован, той е много грамотен и интелигентен в контрабанда наркотици.
47
10
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 дни
След разсъдливата и спокойна реч на г-н Цветанов в нас се затвърди убеждението,че всички трябва да гласуваме за ГЕРБ за да елиминираме врага на на народа БСП!
Изборите ще бъдат спечелени от ГЕРБ,което е исторически предрешено!
46
5
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 дни
До Анонимен

СЛЕД КАТО ГЕРБ ВЪРНЕ ОТКРАДНАТОТО ЗА ВСЕКИ ЩЕ ИМА ПОНЕ ПО 12 АПАРТАМЕНТА !!!
45
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За какво образование става дума, физкултура? Така няма да стане.
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Къде му е калпака и носията?Много му отиваха на лъжливото овчарче.
43
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЦВЕТАНОВ ОТРЯЗА И НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ ПИПАЛАТА.
42
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Бла,бла,бла,Цветанови простотии.
41
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До БАБА КУНА

СЛЕД КАТО БСП ВЪРНЕ ОТКРАДНАТОТО ОТ НАРОДА ЩЕ ИМА ПО 6 АПАРТАМЕНТА ЗА ВСЕКИ.
40
4
 
17
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 дни
ЦВЪКИ КАЗА, ЧЕ ПО КОНСТИТУЦИЯ ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ ПО РОЖДЕНИЕ И СЛЕДОВАТЕЛНО И АЗ ОЧАКВАМ КАТО НЕГО ДА ПОЛУЧА ВЕДНАГА 6 АПАРТАМЕНТА !!!
39
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
РУСКИ ОКУПАТОРИ ВЪН ОТ РОДИНАТА!
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Интеграцията на русофилите също е започнала.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен

ИЛИ КАСТРИРАН
36
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
СКОРО РОМЕН РАДЕВ ЩЕ БЪДЕ ИНТЕГРИРАН ИЛИ ЕКСТРАДИРАН
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Руснаците отровиха Гебрев с Новичок.
34
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
РОМЕН РАДЕВ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
СПОРЕД МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ ЗА ГЕРБ НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ СА ГЛАСУВАЛИ 300 000 РОМИ.
Вземат се предвид резултатите от избирателните секции в райони с компактно ромско население - Факултето, Филиповци, столипиново, Максуда, Лом (Младеново), Видин (Нов път), Бургас и др.