Пробойната в НАП вече е запушена, публикуването на данни – престъпление

Не е изключена и вътрешна намеса, смята говорителят на НАП
Обновена: 17 юли 2019 16:49 | 17 юли 2019 10:22,
107
Пробойната в НАП вече е запушена, публикуването на данни – престъпление
Снимка: БулФото

Тази пробойна трябва да бъде запушена и вече е запушена от момента, в който разбрахме. Това каза пред bTV говорителят на НАП Росен Бъчваров по повод безпрецентната хакерската атака срещу сървър на агенцията.

По думите му, това е класически пробив в електронна система, а причината е, че системата е създадена през 2012 година и нямало как тя да е толкова сигурна през настоящата 2019 година.

Още по темата

Течът на данните е станал през електронен портал на НАП за възстановяване на ДДС, платен в чужбина.

Бъчваров призна, че необичайна активност в тази услуга е засечена още в края на юни и агенцията е започнала проучване какво точно се е случило.

"Не е изключена намеса и на вътрешен човек, но към момента няма доказателства в тази насока. Малко вероятен сюжет е", смята той.

Говорителят на НАП припомни, че публикуването на изтеклите данни е престъпление.

"Не може да се отрече, че проблемът е голям. Всички последици от оповестяването на тази информация са възможни. Не може да се започне дело от всички лица, чиите лични данни са станали публични заради атаката. Трябва да са пострадали, за да предяват конкретни искове", коментира още Росен Бъчваров.

Междувременно стана ясно, че властите са задържали заподозрян за хакерска атака - 20-годишен младеж от София, който работи за фирма за киберсигурност. Той обаче не съвпада с профила на човека, който вчера се представи пред някои медии като автор на атаката - руснак, женен за българка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
17
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
....понеже съм и в бранша макар и емигрант, че нямаше в БеГе картофи да бера....От 2003 са ми повечето сървъри, някои са изложени в Интернет и пробив нямам, някак версията е куцаща.Колеги в бранша имат машини от 2000 година (Линукс) естествено устояли даже и на.масивни атаки не само отказ на услуга, но и експлоатиращи на ниво ядро и пак нвмаме пробив.Всичко е до кадърност и можене! Не може си.чешеш мъдете по цял ден и да си в час!Смотана държава!
64
0
 
13
 
! Отговори
Много отдавна преди 4 години
на администрацията трябваше да се забрани да събира информация и копия от документи, справки за които може да направи по-вътрешен ред и за които не е осигурила тройна защита. А сега общината ми иска копие на разрешение за строеж което тя е издала или от лична карта, която издава МВР на база данни от общината или актуално състояние, което може да си извадят от търговски регистър или копия от фирмени удостоверения, които също ги има в регистрите и т.н.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Информационно обслужване" ще продължи да поддържа и усъвършенства софтуера за управление на постъпленията в Националната агенция за приходите (НАП)"Информационно обслужване" ще продължи да поддържа и усъвършенства софтуера за управление на постъпленията в Националната агенция за приходите (НАП)https://mediapool.bg/informatsionno-obsluzhvane-shte-prodalzhi-da-poddarzha-softuera-na-nap-do-2018-g-news238501.htmlЕ за какво е било тогава тази поръчка?
62
0
 
13
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
Альоо ДА (дРъжавната АДминистрация) системите ви са задклавиатурните дйебили които са си омазали машините. Няма как по цвл ден чат с вайбъра, пасианс или юптуп?!?По зле сме от швейцарско сиене!Почти 60% от работните ви станции са компрометирани.и са бекдорнати!Данните ви хвърчат кеф към САЩ кеф към Москва.Няма единна политика по кибер-сигурност, няма план за действие, нямаме специалисти (аз няма да се връщам)Въпросните пробиви са не само НАП, но и НОИ и даже самото МВР и то от повече от 10г
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"системата е създадена през 2012 година и нямало как тя да е толкова сигурна през настоящата 2019 година." А знаете ли кога е създаден Гугъл? То затова системите постоянно се обновяват, престъпление е да знаеш, че има пропуски и да стоиш и да ги гледаш, докато някой не ги източи. Всички сте за разстрел.
60
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И какво стана сега? Не били руснаци, а били русалки. От американското посолство са забравили да се обадят и да кажат, че арестуваните по този случай трябва да са само и единствено руснаци.
59
0
 
21
 
! Отговори
Бит_КоЙ???н преди 4 години
Пробойната е запушена ...от леля Гинка чистачката с парцала за миене на тоалетната!Толкова им е капацитета на тези семпли хорица на високи постове.Като гуруто им е *** те какви да са???
58
0
 
20
 
! Отговори
Лошо преди 4 години
Лошото е, че никой не говори за оставка, а тя е неизбежна и незабавна, защото всеки от тези над 5 милиона засегнати може да съди НАП, както по НК, така и по ЗЗЛД
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да говорите бе ***! Ставате все по-смешни!"2012 година и нямало как тя да е толкова сигурна през настоящата 2019"Аз пък да ви кажа - колкото е сигурна през 2019, толкова е била и през 2012!Или иска да каже, че със времето просто са си отваряли дупки така малка по малко? Или белите хакери са станали по-умни, все пак е 2019!
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата държава е пробита ,тази ваша лакомия ви е заслепила ,вместо да работите като достойни българи и да защитавате честта на тази малка но хубава страна вие мислите само за далавери и пари.....10 години на власт сте а народа не ви понася вече ,до кога да чакаме да се налапате ?
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се обяснявай бе, убитако! За такива золуми се подава оставка! Прокурор, затвор и така...Опитвате се да замажете и неглижирате!
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя е фирмата поддържаща софтуера?
53
0
 
7
 
! Отговори
Вижте преди 4 години
си заглавието. ...."...пубклуването..." Неграмотници!
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали НАП ще понесе санкция за теча на лични данни? Защото по новите европейски директиви глобите са огромни.Или те важат само за частния сектор? От ясно по- ясно е , че ако има глоба, парите са осигурени от данъкоплатците, но поне после да ги спират от заплатите на охранените висши нападжии.
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то само НАП да бешe... те са пробили информация и от ДАНс и ГДБОП. Кахнали си инфо наппример кой залага в спортни къщи от типа на Ефбет, а с това се занимават органите на реда. Хакнали са ГРАО, което предполга че може да се манипулират изборите...Хакнали са НЗОК.....миналата година хакнаха Имотния регистър... Агенцията по вписванията...
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
53 - самият факт че лични данни са изложени на риск е добър повод за СЪД. ЛИЧНИТЕ ДАННИ НЕ СА ПУБЛИЧНИ. Личните данни могат да се използват от отговорните институции (здравна каса, НАП, министерство на финансите, хотели, органи на реда) НО ТОВА НЕ ГИ ПРАВИ ПУБЛИЧНИ и тези органи са ДЛЪЖНИ ДА ГИ ЗАЩИТАВАТ.
49
1
 
26
 
! Отговори
Specter преди 4 години
Майко мила, били запушили дупката?!?!? С какво е запушихте дупката с коркова тапа, стари *** или с на Ожболт петата? Тези направо изтрещяха или си мислят, че хората пасат по нивите люцерна и магарешки бодли! 12 години спаха сега за 1 ден ЗАПУШИХА, а наясно ли са, че тази смешна система използвана от НАП и прохождащите хакери (бели, зелени, черни) само леко да е натиснат (провокират) и се отваря като на кoрвa четала? Само да Ви кажа, че са запушили дядовия!
48
1
 
18
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Дори математически хората Ви доказаха, че Старозагореца не е хакера. Той сам Ви разкрил тази уязвимост.
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до вчера хакерът беше руснакднеска - българинутре сигурно ще е арабин, ако намерят достатъчно грамотен такъввземете си уточнете версиите
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
глупости на търкалета, постоянно биват осъждани големи компании, миналата година имаше теч на данни на Брити Еуърерс и платиха над 200 000 лири на всеки, за Фейскбуук да не говорим - Марк Зукърбър го гонят вече две години, а що колективин искове имаше. И срещу общината има колективен иско от търговците пострадали от ремонта на "Графа"